Vízilabda-vb

Női válogatottunk kijózanító vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól

A magyar női vízilabda-válogatott nem tudott meglepetést okozni a címvédő Egyesült Államok ellen a sanghaji világbajnokság második csoportmérkőzésén, 16-7-re nyertek a mieink ellen. A második negyed közepéig tartottuk a lépést a jobb erőkből álló amerikai csapattal, majd védekezésben és támadásban is egyre több hibát vétettek az elfáradó magyar lányok. Merész Andrásnak a kijózanító vereség után kell rendeznie a sorokat az olimpiai bajnok Hollandia elleni utolsó csoportmeccs előtt.

23 másodperc után megszerezte a vezetést az Egyesült Államok Kameryn Craig révén, Kasó kiúszott a kapujából, az amerikai centerből az üres kapuba ejtett (0-1). Az első magyar támadás után Menczinger Kata lövését hárította Armstrong. Craig emberelőnyben duplázott (0-2), jól kezdtek az amerikaiak, és keményen is védekeztek, az első percekben tanácstalanok voltak a magyar lányok az amerikai kapu előtt. Tóth Ildikónak sikerült egy ötméterest kiharcolnia, Szücs Gabriella szépített (1-2). Czigány Dóra két perccel a negyed vége előtt távolról szánta magát lövésre, nem lett belőle gól, de az önbizalmunknak mindenképpen jót tett, majd pár másodperccel később Keszthelyi Rita végre megszerezte első mezőnygólunkat egy szép ejtéssel (2-2). Felállt a magyar válogatott, de Lauren Wenger emberelőnyben újra megszerezte a vezetést az ellenfélnek (2-3), az amerikaiak kezdhették előnyről a második negyedet. A rossz kezdés után rendezte sorait a magyar csapat, védekezésben és támadásban is feljavultunk.

Két amerikai kapufával indult a második felvonás, elöl ugyanakkor nem sikerült kihasználnunk első emberelőnyünket. Keszthelyi egyenlített, a Bujka által kiharcolt ötméterest értékesítette (3-3). Ismét emberhátrányba kerültünk, sikerült kivédekeznünk, de Annika Dries centerből visszaszerezte az előnyt (3-4), Szücs Gabriella válaszolt, távolról, védhetetlenül lőtt a jobb alsó sarokba (4-4). Sajnos a negyed végére az amerikai pörögtek fel, Dries egy bejátszás után kapura fordult, és a jobb sarokba vágta a labdát (4-5), majd egy magyar kapufát követően ellentámadásból Mathewson lőtt hatalmas gólt (4-6). Egy másodperccel a vége előtt Brenda Villa is feliratkozott a gólszerzők közé (4-7). Az utolsó két-három percben kicsúszott a mérkőzés a magyar lányok kezéből, az amerikaiak rögtön kihasználták az alkalmat, és magabiztosan háromgólos vezetést szereztek.

A harmadik negyedben a ráúszásnál harmadszor is az amerikai szerzeték meg a labdát, majd Villa már négygólosra növelte az amerikai előnyt (4-8), Szücs Gabriella távoli pattintásával sikerült újra felzárkóznunk (5-8). Wenger könnyedén szerezte a kilencedik amerikai gólt, védekezésben is hibákat követtünk el (5-9). Tóth Ildikó révén zárkóztunk fel három gólra, emberelőnyünket kihasználva közelről húzta a kapuba a labdát (6-9), de Elise Windes is betalált Kasó Orsolya kapujába (6-10), potyogtak a gólok mindkét oldalon. Sokadik emberhátrányunkat Margaret Steffens váltotta gólra (6-11), az addigi legnagyobb különbséget kialakítva a felek között. A magyarok nem tudtak előnyt kovácsolni a fórból, Czigány a kapufát találta el. Keszthelyi egy svédcsavarral próbálkozott, rendkívül látványos volt, de gól nem született belőle. A negyed vége előtt Buja Barbara centerből talált be (7-11). A negyed utolsó gólját Mathewson ötméteresből szerezte (9-12), ötgólos amerikai előnnyel indult az utolsó negyed.

A negyedik játékrész elején sikerült kivédekeznünk az emberhátrányt, de elöl továbbra sem ment, Armstrong magabiztosan hárította Szücs lövését. A végére sajnos már nagyon elfáradtunk, Petri (7-13), majd Steffens (7-14) lövése is utat talált a magyar kapuba, Mathewson pedig a sokadik gólt lőtte a jobb szélről (7-15). A mérkőzés vége úgy alakult, ahogyan a magyarok első meccse a kazahok ellen...Czigány emberelőnyben a kapusba lőtte a labdát, ahogyan Keszthelyi is, Petri viszont pontosan célzott (7-16). Az utolsó negyedben nem sikerült gólt szereznünk,16-7-re nyert az Egyesült Államok.

A kazah válogatott elleni siker utáni eufóriát követően a kijózanodás percei következnek, a magyar női vízilabda-válogatott nem tudott meglepetést okozni, nem bírta erővel a címvédő elleni küzdelmet. A magyar csapat csoportzáró meccsét a hollandokkal vívja csütörtökön, magyar idő szerint reggel 7:30 órától. A tét a csoport második helye, ehhez Merész András csapatának nyernie kell az amerikaiakkal döntetlenre végzett németalföldiek ellen.

Vízilabda-világbajnokság, Sanghaj
A-csoport, 2. forduló
Egyesült Államok-Magyarország 16-7 (3-2, 4-2, 5-3, 4-0)
A magyar góldobók: Szücs (3), Keszthelyi (2), Tóth, Bujka