Forma-1

A lábaim, a kezeim és a fejem kellenek a sikerhez - Vettel

A Forma-1 világbajnoki címvédője, Sebastian Vettel a német Münchner Tageszeitungnak nyilatkozott arról, hogy mi kell egy autóversenyzőnek ahhoz, hogy jó pilóta legyen - írja a motorsportal.hu. Emellett elmondta azt is, hogy kikben lát még potenciált arra, hogy megnehezítsék a dolgát ebben az idényben, illetve a csapaton belüli állapotokról és Mark Webberrel való kapcsolatáról is mesélt.

A 24 éves német versenyző szerint precíz végtagokra és az azokat irányító higgadt fejre van szükség a jó eredményekhez.

"A bal lábammal nyomom a féket, a jobbal a gázt. Nagyon fontos, hogy megfelelően nyomjuk be a pedált, és ne pörögjenek ki a hátsó kerekek, különösen a rajtnál és a kigyorsításoknál. Ha ugyanis kipörögnek, akkor nemcsak lassabban tudsz kigyorsítani, de nagyon meg is terheled a hátsó gumikat. Adott esetben egy plusz kerékcserére is szükség lehet, ami döntő lehet" -  mondta Vettel, aki elmondása szerint nehezen szokott hozzá ahhoz, hogy egy Forma-1-es versenyzőnek műszaki szakembernek is kell lennie.

Sebastian Vettel az Ausztrál Nagydíj sajtótájékoztatóján nyilatkozik 2011 márciusában

"Amikor 2006-ban először teszteltem, úgy gondoltam, hogy túl sok gomb van a kormányon. Két héttel korábban egy vastag papírköteget kaptam, hogy tanulmányozzam a funkciókat, az autóban azonban csak a legfontosabb dolgokkal foglalkoztam: hogy fogok elindulni? Hogy fogok váltani? Majd egyre felszabadultabb lettem, és nem okozott gondot 300 kilométeres óránkénti sebességnél állítani a kapcsolókat. És itt jön a képbe a harmadik dolog, a fej. A versenyeket ésszel nyerjük meg. Döntő szerepe van annak, hogy ki hogyan kezeli a stresszt vezetés közben. Van, akinek az is elegendő feladat, hogy megfelelő köridőt fusson, míg mások azt is megengedhetik maguknak, hogy nézelődjenek, vagy a gombok segítségével változtassanak valamit az autón. Fontos, hogy mennyi szabad agykapacitásunk marad vezetés közben. Vannak, akik tudják, hogy esni fog, mások csak akkor veszik észre, hogy esik, ha megjelennek az esőcseppek a sisakon" - vélekedett a világbajnok arról, hogy mik jelenthetik a különbséget az egyes pilóták között.

A hétvégi Német Nagydíj előtt egy kis esélylatolgatásba is bocsátkozott, többek között arról is beszélt, hogy kiket tart még veszélyesnek az ellenfelei közül.

"A győzelem a Nürburgringen mindenképp a szezon egyik csúcspontja lenne. De nem akarok elébe menni semminek. Nehéz ilyenkor két lábbal a földön állni, hiszen nem sokaknak adatik meg, hogy a saját hazájukban versenyezzenek Forma-1-es futamon. Silverstone-ban a Ferrari nagyon jól ment, de Mark (Webber - a szerk.) és a McLaren valamint a Mercedes versenyzői is veszélyesek lehetnek" - mondta Vettel, aki igyekszik nem odafigyelni azokra a hangokra, amelyek szerint gyakorlatilag már nem lehet megakadályozni, hogy megvédje a vb-címét.

"Nem foglalkozunk még a világbajnoki címekkel. Brazíliában kell majd az élen állnunk, addig semmi nem számít. Ha már most ünnepelni kezdenénk, elvesztenénk az irányítást. Márpedig a hozzáállásunk nem változhat meg" - nyilatkozta.

Végül kitért arra is, hogy szerinte milyennek kell lennie két versenyző viszonyának egy Forma-1-es csapatban, és hogy Webberrel ők hogy viszonyulnak egymáshoz.

"Nem érdekel, hogy ki a csapattársam egészen addig, amíg őszinte velem, és kölcsönösen tiszteljük egymást. Azt hiszem, ez a két legfontosabb dolog. Mindig sokat beszélnek arról, hogy milyen fontos a csapaton belüli béke. Ebben van igazság, de a két versenyző ugyanakkor mindig nyomást gyakorol egymásra, és ezáltal újabb erőfeszítésekre sarkallják egymást. Tavaly sokan félreértették a kapcsolatomat Markkal. Nem mondom, hogy a legjobb barátok vagyunk, de tiszteljük egymást" - zárta a gondolatait a Red Bull versenyzője.