Forma-1

Az FIA visszavonhatja az új műszaki korlátozásokat

A Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) szombat délutáni közleménye szerint visszavonhatják a frissen bevezetett technikai korlátozásokat a Forma-1-ben, ha a csapatok egyhangúlag meg tudnak erről egyezni. A Brint Nagydíjon már maradnak az új szabályok, de utána újra tárgyalnak az illetékesek.

Mint ismeretes, az FIA legújabb rendelkezése alapján a pillangószelepet csak 10%-ig lehet kinyitni, így pedig már gyakorlatilag lehetetlen a benzin kipufogóban történő begyújtása, vagyis a forró befújásos diffúzornak bizalmat szavazó istállók nagy bajba kerülhetnek. A Mercedes és a Renault is engedményeket kért az új korlátozások alól, és előbbi motorgyártó megkapta, amit akart, utóbbi viszont nem. Emiatt szombaton egészen az időmérő edzés kezdetéig állt a bál Silverstone-ban, és várhatóan nem ért még véget a történet.

Szerelők dolgoznak a boxutcában a Forma-1-es Brit Nagydíjon 2011 júliusában

A nemzetközi szövetség vezetői is érzik, hogy nem a legjobban jártak el, emiatt hajlandóak lennének a Brit Nagydíj után visszavonni az új szabályokat, de erről már nem akarnak ők dönteni, rábízzák a csapatokra.

"A korlátozások, amelyeket a csapatokkal közöltünk, a Brit Nagydíj alatt érvényben maradnak" - állt az FIA időmérő edzés után kiadott közleményében. "Azonban a Technikai Munkacsoport szombati rendkívüli ülésén felvetődött annak a lehetősége, hogy visszatérjünk a Silverstone előtti szabályokhoz. Ha a csapatok egyhangú megegyezésre tudnak jutni, az FIA kész elfogadni a döntésüket a jelenlegi szezon végéig."

Nem vagyunk biztosak abban, hogy ezzel megnyugodnának a kedélyek, hiszen valószínűtlennek tűnik a könnyű és gyors megegyezés...