Nemzetközi foci

Íme, a valaha volt 10 legdrágább védőjátékos

A goal.com internetes futballszaklap hasábjain közzé tette a világ valaha volt 10 legdrágább védőjátékosát. A 10-es listán több korszakos egyéniség is szerepel, de bizony akad olyan is, aki az utóbbi években teljesen elfajuló  átigazolási díjaknak köszönhetően lehet tagja ennek az illusztris társaságnak.

Rio Ferdinand megérte a pénzét
A futball világában a legnagyobb sztárok mindig is a csatárok voltak, hiszen ezt a labdajátékot, mint tudjuk gólra játszák. Noha kiváló hátvédek ugyanúgy megfordultak a világ futballpályáin mint a támadók vagy középpályások, az elismerés, a reflektrofény rendre a támadással "foglalkozó" játékosokat érte. A helyzet a ladarúgás fejlődésével némileg megváltozott, 2006-ban például Fabio Cannavaro védőjátékosként elnyerte a legrangosabb egyéni kitüntetést, az Aranylabdát.

A védekezésnek korunk futballjában kulcsszerepe van, így a pálya azon részén tevékenykedő játékosok presztizse is egyre inkább nökevedni látszik. A goal.com listáját alapul véve most összeszedtük a világ 10 legdrágább hátvédjét, döntse el mindenki ki-ki maga, hogy megérték-e a pénzüket a felsorolt labdarúgók. 

(a játékosok neve mellett a klubok neve, az átigazolási összeg euróban, majd a dátum szerepel)

10. Dimitro Csihrinszkij: Shaktar Donyeck - Barcelona 25 milló euró (2009)
Sokan meglepődtek, mikor 2009-ben a katalán sztárcsapat csillagászati összegért szerződtette az ukrán válogatott középső védőjét. Tény, hogy a 2008/2009-es szezonban a Sahtarral remek szezont futott Csihrinszkij, hiszen abban az évadban megnyerte a második számú európai kupasorozatot, az UEFA-kupát. Spanyolországban már közel sem volt ilyen sikeres a játékos szereplése, hiszen mindössze 14-szer lépett pályára gránátvörös-kék mezben, igaz hosszú sérüléssel is bajlódott akkoriban. Végül Pep Guardioláék megváltak Csihrinszkijtől, 15 millió euróért visszaengedték a donyecki csapathoz.

9. David Luiz:  Porto - Chelsea 25 millió (2011)
A nem mindennapi frizurájáról is könnyen felismerhető 24 éves középhátvéd csupán egy „félszezont” töltött el ezidáig a londoniaknál, így komolyabb következtetéseket nem lehet levonni a szerződtetésével kapcsolatban. Az biztos, hogy a Chelsea-szimpatizánsok rokonszenvét a tavasz folyamán elnyerte, mikor a Chelsea a Manchester United ellen Luíz vezérletével hátrányból tudott fordítani.


8. Ricardo Carvalho: Porto - Chelsea 27 millió (2004)
José Mourinho egyik nagy kedvence a „Special One”-nal együtt érkezett a Portótól a londoni kékekhez. A portugál válogatott egyik alapembere gyorsan beilleszkedett újdonsült együttesébe, és stabil kezdőemberré vált a Chelseanél. A kőkemény védővel a londoniak három Premier Leuage-t, három FA-kupát, két Ligakupát zsebeltek be, 2008-ban pedig Bajnokok Ligája-döntő is összejött a Chelsea-nek. Mourinho a Real Madridhoz is magával vitte Carvalhót, akire a spanyol fővárosban is komoly szerep hárul.

7. Joleon LeScott: Everton - Manchester City 27,5 millió (2009)
A tízes listán talán leginkább LeScott szereplése a megkérdőjelezhető. A birminghami születésű hátvédért két éve a City nem restellett 27,5 millió eurót átutalni az Everton számlájára, noha a játékos képességei alapján talán ennyit pénzt azért nem ér meg. Igaz, abban az időszakban volt tulajdonosváltás a "kisebbik" manchesteri csapatnál, és mint tudjuk, az arab befektetők azóta sem  sajnálják a muníciót, ha egy játékos megszerzéséről van szó.

 

 

6. Dani Alves: SevDani Alves a Barcelona sztárja lettilla - Barcelona 29,5 millió (2008)
A ”világ legjobban támadó védője” a nagy sevillai generáció egyik oszlopos tagjaként robbant be a nemzetközi futballelitbe, ahonnan három esztendővel ezelőtt szerződtette a Barcelona. Az andalúzokkal UEFA-kupát nyerő brazil fedezet napjainkban talán a világ legjobbja posztján, a minden idők egyik legjobb futballcsapataként aposztrofált Barcelona alapembere. Ha valaki megéri az árát, akkor a 28 éves Alves közéjük tartozik. A katalánokkal több bajnoki cím és kupagyőzelem, valamint két BL-siker a brazil válogatott mérlege.



2=. Lilia
Thuram a Juventusbann Thuram: Parma - Juventus 30 millió (2001)
A francia válogatottal világ- és Európa-bajnokságot is nyert robosztus védő 2001-ben az AC Parma együttesétől igazolt a Juventushoz. Érkezésének első két évében megnyerte a zebramezesekkel a scudettót, valamint az olasz Szuperkupát is, 2004-ben pedig a Bajnokok Ligája fináléjáig jutott az „Öreg Hölgy” tagjaként. Thuram kvalitásait bodorság lenne kétségbe vonni, hiszen 34 évesen a vb-döntőbe kerülő francia csapat egyik legjobbja volt - már 2006-ban. A torna után a bundabotrány miatt a másodosztályba sorolt Juventusból a BL-győztes Barcához igazolt, ahol levezetésként egy spanyol Szuperkupát megnyert a csapattal.

2=. Alessandro Nesta: Lazio - Milan 30 millió (2002)
Az egykoron a világ egyik legjobb belső védőjének számító Nestáért a milánói piros-feketék szurkolták le a ma is megsüvegelendő összeget a Laziónak. Nesta a mai napig a Milan tagja,a brazil Thiago Silvával szinte tökéletes párost alkotnak. Pályafutása során Nesta világbajnoki címet, két Bajnokok Ligája-győzelmet, olasz bajnoki címeket valamint kupagyőzelmeket ünnepelhetett - egyszóval gyakorlatilag mindent megnyert amit e sportban meglehet.

2=. Pepe: Porto - Real Madrid 30 millió (2007)
A brazil felmenőkkel is bíró portugál válogatott a Real Madrid védelmének egy alappillére. Elképesztő munkabírásának köszönhetően mára a világ egyik legjobbja a posztján. Ricardo Carvalhóval remek párost alkotnak a madridi védelem tengelyében, igaz, a nagy tavaszi El Clásico-dömping alkalmával elsősorban durva szabálytalanságaival hívta fel magára a futballvilág figyelmét.

2=. Fabio Coentrao:  Benfica - Real Madrid 30 millió (2011)
A 23 éves védő érkezését a napokban jelentették be hivatalosan is a királyi gárdánál, ahol úgy tűnik egyre több pénzt hajlandóak költeni a hátsó alakzat megerősítésére. A korábban elsősorban a támadásban jeleskedő játékosokért vagyonokat költő Perez elnök vásárlási politikáján változtani látszik, ennek egyik ékes bizonyítéka a Benfica játékosáért kifizetett tetemes összeg.

1. Rio Ferdinand: Leeds United - Manchester United (2001) 46,8 millió
Egészen elképesztő, de a valaha volt legdrágább védőt kereken 10 esztendővel ezelőtt szerződtette a Manchester United. Sir Alex Ferguson valamit "konyíthat" a futballhoz, hiszen Ferdinand azóta a United emblematikus figurájává vált. A Vörös Ördögökkel öt alkalommal nyert bajnokságot, háromszor FA-kupát, két esetben Ligakupát, valamint egy klubvilágbajnokságot és egy Bajnokok Ligája-trófeát is  begyűjtött. Ferdinand időközben a manchesteriek csapatkapitánya is lett, és emellett az angol válogatottban is kulcsszereplővé vált. Ferdinand átigazolási díját azóta sem tudta egyetlen "kollégája" sem megközelíteni.