Sportfogadás

Még mindig a foci a legpiszkosabb sport, de szépen tisztul

2018-ban is a labdarúgás volt a manipulációktól leginkább fertőzött sportág a legfrissebb jelentések szerint.

Februárban tette közzé a világ szerencsejáték-szervezőit monitorozó szervezet, a GLMS (Global Lottery Monitoring System) a 2018-as évre vonatkozó jelentését, amelyből kiderült, hogy a múlt évben összesen 631 esetben történt gyanús észlelés a sport világában.

illusztráció

A GLMS tájékoztatása szerint ezen esetek közül 482 esetben a futball volt az érintett sportág, vagyis a riasztások döntő többsége valamilyen focimeccsel volt kapcsolatos.

A jelentés szerint a gyanús meccsek nagy része Európában került lejátszásra (359), míg a második leginkább fertőzött kontinens Dél-Amerika volt, a maga 61 riasztásával.

A 631 gyanús sportesemény közül 466 esetben még a mérkőzés kezdete előtt jelzett a monitoring-rendszer, míg 45 riasztás már az esemény ideje alatt érkezett be az illetékes szervekhez és további 120 alkalommal a mérkőzés végén történt meg a figyelmeztetés.

TIPPKIRÁLY 4
Országos Tippbajnokság


Kattints és nyerj menő Dorko-cuccokat összesen 150 000 forint értékben!

A GLMS elnöke, Ludovico Calvi a jelentés kapcsán úgy fogalmazott, hogy a szervezet erőfeszítéseinek eredménye már látható, de a jövőben további tisztulást várnak.

"A mérkőzések manipulációja elleni harc nem csak arról szól, hogy monitorozzuk a meccseket, ezért is vagyunk annyira aktívak az egyéb területeken is, mint például az oktatás és a prevenció. Elindítottuk az oktatási és megelőzési programunkat, amelyben a résztvevők számára olyan eszközöket biztosítunk, amelyeket nemzeti és nemzetközi szinten is fel tudnak használni.

2018-ban számos releváns tárgyalást folytattunk különböző országokból érkező jogalkotókkal és a döntéshozókkal. Kiemelten támogatjuk például az Európa Tanács a sportversenyek manipulációjáról szóló egyezményét, amelyre a világ legkomplettebb jogi eszközeként tekintünk a sport tisztaságáért folytatott küzdelemben. Ez az egyezmény a jól szabályozott sportfogadási környezet támogatására irányul és egyben visszaszorítaná az illegális játékszervezést is".

A fentiek ismeretében tehát továbbra is elmondható, hogy bizony fogadási manipulációk és csalási kísérletek továbbra is mérgezik a szerencsejáték-ipart, ám a visszaszorításának érdekében tett globális erőfeszítéseknek hála, a helyzet évről évre javulni látszik.


hatharom.com-vélemény: Sportfogadóként belenyúlni egy bundameccsbe több, mint bosszantó. A legtöbb esetben azonban egy-két apró trükk betartásával elkerülhetjük a "gyanús" eseményeket. Ilyen lehet például, ha kerüljük az alsóbb ligás foci-, csapatsportos- vagy teniszmeccseket, hiszen a senki által nem látott - közvetített -, a radar alatt zajló eseményeknél sokkal könnyebb csalni, mint például egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Gyanús lehet továbbá egy indokolatlan oddsmozgás vagy a fogadóiroda kínálatából történő kikerülés is.

A sportfogadás-suli rovatunk keretén belül korábban egy részletes anyagot is összeállítottunk a bundameccsek felismerésére és kikerülésére vonatkozóan, ha érdekel a téma, akkor ide kattintva olvashatsz bővebben róla.