Összefoglaló

Heti 6:3

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést tárunk a nagyérdemű elé!

Heti Hatos

1. A Győri ETO női kézilabdázói

Lunde-Haraldsen véd - Fotó: MTI
A kézilabdás lányok szinte lekopírozták az múlt heti eredményt, hiszen előző írásunkban is ők állhattak a  képzeletbeli dobogó legtetejére. Ehhez "mindössze" annyit kellett tenniük, hogy idegenben győzzenek a norvég Larvik ellen a Női BL középdöntőjében. De még milyen győzelem volt! Katrine Lunde-Haraldsen, a győriek norvég hálóőre világklasszis formában védett, és ezzel teljesen zavarba hozta az ellenfél csapatában játszó honfitársakat. Még az sem veszélyeztette a magabiztos sikert, hogy a második félidőben már nem mentek olyan gördülékenyen a támadások, hiszen a védelem sziklaszilárdan állt a lábán, így teljesen megérdemelt volt az idegenbeli győzelem (16-25). Ilyet bármikor szívesen lát egy magyar drukker...

2. José "Special One" Mourinho

Kilenc év. Ennyi ideje veretlen hazai pályán bajnoki mérkőzésen mindenkori csapatával a portugál sikeredző, José Mourinho. Utoljára ugyanis 2002. február 23-án, még a Porto kispadján szenvedett el hazai vereséget, így nem mindennapi rekord előtt állt. Az Real Madridot irányító tréner - aki tavaly még az Interrel nyert Bajnokok Ligáját - a Levante elleni bajnoki előtt nyilatkozatában elmondta, hogy nem foglalkoztatja ez a rekord, sokkal inkább fontos, hogy csapata begyűjtse a három pontot, és ne szakadjon le még jobban a listavezető Barcelonától. A Madrid 2-0-ra nyert Benzema és Carvalho góljával, így teljesült Mourinho álma, és tartották az ötpontos differenciát. Persze abban teljesen biztos vagyok, hogy azért a kilencéves hazai veretlenségi rekord rendesen emeli a luzitán eddig sem elhanyagolható egóját.
.
3. PSV-feltámadás a Lille otthonában

Nem indult jól a Dzsudzsák Balázzsal felálló PSV Eindhoven utóbbi Európa Liga mérkőzése a Lille pályáján, hiszen a franciáknak mindösszesen hat percre volt szükségük ahhoz, hogy megszerezzék a vezetést. Hiába hiányoztak alapemberek a Ligue 1 listavezetőjétől, mégis kézben tartották a mérkőzést, a 36. percben pedig már kétgólos volt az előnyük. Ekkor nem úgy tűnt, hogy a holland csapat képes lesz felállni. Pedig ez történt. Dzsudzsák szöglete után Bouma szépített a 83. percben, persze ez még kevés volt a boldogsághoz. Egy perc múlva viszont örülhettek a PSV szimpatizánsok, hiszen a szépítéstől kapott lelki plusz meghozta az egyenlítést is (2-2). A magyar középpályás a győzelmet jelentő gólhoz is közel állt. De ne legyünk telhetetlenek!


4. Kubica gyógyul

Mint ismeretes, az F1-es rajt előtt néhány héttel a Lotus Renault lengyel pilótája balesetet szenvedett egy raliversenyen, így idén kénytelen lesz kihagyni jópár (ha nem az összes) versenyhétvégét. A múlt hét elején azonban olyan hírek kaptak szárnyra, miszerint Kubica állapota romlott. Szerencsére ez üres pletykának bizonyult, Daniel Morelli, a versenyző menedzsere közleményben cáfolta a hírt. Azóta sikeresen végrehajtották a harmadik nyolcórás (!) műtétet, mellyel helyrehozták a lengyel jobb kezét, így elkezdődhet a rehabilitácó. Jobbulást kívánunk Robertnek!

5. Alig maradt jegy a magyar-hollandra

Az MTI közlése szerint ugyanis már több mint 17000 tikett talált gazdára a március 25-én esedékes Hollandia elleni Európa-bajnoki selejtezőre. Már maga az adat is szívet melengető, főleg úgy, ha rápillantunk a naptárra és látjuk, hogy még egy teljes hónapnak kell eltelnie a kedző sípszóig. Ehhez hasonló mondatokat minden válogatott mérkőzés előtt jó lenne hallani.

Esterházy Márton góljával nyertünk 1984-ben vb-selejtezőn a hollandok ellen


6. Buzsáky visszatért

Négy hónapnyi kihagyás után felépült térdsérüléséből Buzsáky Ákos, a Queens Park Rangers magyar válogatott középpályása.  A Championship 32. fordulójában a QPR a Preston otthonába látogatott, ahol 1-1-es döntetlent ért el, és az utolsó négy percben a magyar középpályás is játéklehetőséget kapott, Wayne Routledge helyére állt be. Remélem, hogy az idegenbeli pontszerzés jó ómen lesz Buzsákynak a tavaszra.

Heti Hármas

1. Gyalázatos AC Milan

Mindenkinek fájhat a vereség. Nincs kőbe vésve, hogy a pályát vesztesen elhagyó csapat játékosainak pókerarccal kell lesétálniuk. De amit Gennaro Gattuso művelt a múlt keddi AC Milan-Tottenham Bajnokok Ligája találkozón (amit a vendégek nyertek 1-0-ra), az már túlmegy a minden sportemberre vonatkozó határon. Már az első félidőben paprikás volt az olasz középpályás, nyakánál fogva tolta el magátol az angol klub másodedzőjét, Joe Jordant, azonban a végső sípszó után még ennél is továbbment. Ismét a másodedzőt találta meg, és egy rövid dulakodás után nemes egyszerűséggel lefejelte a skót szakembert. Felfokozott hangulat ide vagy oda, ez a jelenet nem focipályára való.  Meg is lett a böjtje, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) négy meccsre elmeszelte a Milan csapatkapitányát. Így Gattuso a 2010-2011-es szezonban már csak akkor léphet pályára a BL-ben - mivel sárga lapjai miatt a Tottenham elleni visszavágót egyébként is ki kell hagynia -, ha csapata a döntőig menetel, ami a hazai pályán elvesztett meccs után igencsak távolodni látszik.



2. Elmarad a idény első Forma-1-es futama

A Forma-1 2011-es szezonja még el sem indult, máris történelmi eseménynek lehetünk tanúi. Először marad el politikai esemény miatt a szezonnyitó verseny, jelen esetben a Bahreini Nagydíj. Az arab ország fővárosában az utóbbi napokban folyamatosak a rendbontások, ezért az ország trónörököse, Szalman bin Hamad al-Kalifa lefújta a nagydíjat. Bernie Ecclestone nem akart belefolyni a döntésbe, mivel ő nem látja át az ország helyzetét, de nagyon reméli, hogy hamarasan visszatérhetnek a szahíri aszfaltcsíkra. Arról, hogy a futamot pótolják, vagy esetleg átrakják az idény végére, még nem döntöttek a sportág vezetői.

3. Lámák a pályán

Többször előfordult már, mégsem váltotta ki senki szimpátiáját, amikor egy futballista egy jól irányzott köpéssel vesz elégtételt ellenfelén. Nem volt ez másképp az Olasz Labdarúgó Szövetségben sem, hiszen egyaránt hárommeccses eltiltással jutalmazta Ezequiel Lavezzi és Aleandro Rosi sportszerűtlenségét a február 12-i AS Roma-Napoli összecsapásról. A két játékos a 22. percben egy kiadós civakodás után amolyan Rijkaardos módszerrel rendesen megkínálta egymást. A kakaskodásért megkapták a megérdemelt sárga kártyát, azonban a videófelvételek alapján a szövetség tovább súlyosbította a büntetést. Foghatják a fejüket az edzők, hogy ilyen ügy miatt nem számíthatnak játékosaikra. Ráadásul Lavezzinek összejött az ötödik sárgája, így a három meccs igazából négy lesz.