Bajnokok Ligája

A Tottenham nagyszerű meccsen nyert, Raúl gólrekorder

Raúl góljával ért el döntetlent a Schalke Valenciában

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzései után a kedden idegenben játszó Tottenham és a Schalke állnak jobban a párharcokban. Az angolok sokkal jobb első félidő után a Milan által uralt második játékrészben szerzett Crouch-góllal győztek, míg a németek döntetlent játszottak a Valenciával. A Mestallában Soldado szerezte meg a vezetést a hazaiaknak, de Raúl ki tudta egyenlíteni az állást. A Real Madrid elkergetett ikonja ezzel minden idők legjobb európai góllövője.

Óriási lendülettel kezdett a Tottenham Milánóban. Valódi veszélyes helyzetig nem nagyon jutottak, de adódott lehetőség Crouch és Van der Vaart előtt is, csak épp mindig akadt egy láb, amin lelassultak a kísérleteik.

Az első negyedóra végén Abbiatit le kellett cserélni a hazai csapatból, mivel néhány perccel korábban ütközött Crouch-csal, és fejsérülés szenvedett. Amelia érkezett a piros-feketék kapujába.

A Milan a 21. percben jutott el először a vendégkapuig, ekkor Ibrahimovic veszélyes beadását kellett Gallasnak kivágnia. Kicsit később szintén a svéd csatár volt a főszereplő: a tizenhatos előtt buktatták, a játékvezető azonban - tévesen - továbbot intett. Egy szabadrúgás volt még emlékezetes az első félidőből, bár az is inkább az ereje, mint a pontossága miatt. Ezúttal is Ibra próbálkozott.

Crouch gólöröme a Milan elleni BL-meccsen Milánóban

A második félidőben gyökeresen megváltozott a játék képe. Pato váltotta a szinte láthatatlan Seedorfot, Robinho lépett hátra a holland helyére, és rögtön mozgékonyabbá vált a Milan játéka. Ez ugyan a kidolgozott akciókból jövő helyzetek számában nem mutatkozott meg, de többet birtokolták a labdát, és nyomás alatt tartották a Tottenhamet.

Az első nagy helyzet egy szöglet után következett, amikor Yepes fejelt a jobb felső felé, Gomes pedig hatalmas bravúrral védett.

Ezt követően sokszor a durvaságról, és a dulakodásokról szólt a meccs, ennek első kiváltó oka Flamini páros lábas becsúszása volt, amit megúszott egy sárgával, Corlukát viszont le kellett cserélni, később sántikálva jött ki az öltözőből. Nem sokkal később Gattuso összeveszett Joe Jordannel, az angolok segédedzőjével, egy kicsit meg is fojtogatta.

Gattuso fojtogatja Joe Jordant, a Tottenham segédedzőjét az angol csapat Milan elleni BL-meccsén

A játékra Yepes következő fejese emlékeztetett legközelebb, ezúttal inkább szerencséje volt Gomesnek, eltalálta, hogy melyik irányba kell eldobnia magát. Gattuso a következő percekben Crouch-csal is többször összeakadt, de a sárga lapját csak nagy sokára kapta meg a játékvezetőtől.

A hórihorgas angol csatár próbált a játékkal foglalkozni, a 71. percben fejjel kapura küldött labdája azonban Almunia kezébe hullott. Ugyanilyen könnyen védett Gomes, amikor Ibrahimovic próbálkozása pattant meg a védőkön.

Végül a svéd csatár hibájából született gól, ő adta ugyanis el a játékszert, amivel Lennon óriási területen indulhatott el egyedül. Szépen elvitte Yepes mellett, önzetlenül Crouch-hoz passzolt, akinek nem okozott gondot az üres kapuba lőni. (0-1)

A vezetés megszerzése után természetesen visszaállt a vendégcsapat, és sikeresen meg is őrizték az eredményt. Bár Ibrahimovic ollózva betalált még a 94. percben, a játékvezető lökés miatt érvénytelenítette a találatot.

A meccsnek a lefújás után nem lett vége, Gattuso ugyanis folytatni akarta a vitát Joe Jordannel, egy fejelő mozdulatot is bemutatott az edző felé. Meglepődnénk, ha csak egy meccset kellene kihagynia a sárga lapjai miatt.

Milan-Tottenham

Valenciában óvatosabban kezdtek a csapatok. Az első lehetőség Huntelaar előtt adódott, de a Schalke csatára csúnyán mellé rúgott az ötösre elé emelt labdának.

A következő helyzet már a Valenciáé volt, és rögtön gól is lett belőle. Mathieu ment el a bal szélen, a beadására pedig nagyszerű ütemben robbant be Soldado, és a kapuba lőtt Neuer mellett, aki már kiindult, hogy összeszedje a labdát. (1-0)

Ezután fölénybe került a vendégcsapat, de csak egy helyzetük volt, Topal fejesét tolta a lécre Guaita. A másik oldalon megint Soldado veszélyeztetett, szintén fejjel, de mellé szállt a labda. A félidő zárásaként még Neuer védte Costa lövését.

Raúl gólt szerez a Schalkéban a Valencia ellen a két csapat BL-meccsén

A fordulás után Raúl került helyzetbe, de Neuer ezúttal is leért a 15 méterről leadott lövésre. A következőné viszont már nem tehetett semmit. Jurado adott be a bal oldalról, Raúl középen az átvétellel becsapta a védőjét, és kiegyenlített. (1-1) Ez volt a spanyol csatár 71. nemzetközi kupagólja, ezzel jelenleg ő vezeti az örökrangsort Filippo Inzaghi előtt.

A 67. percben Schmitz szabadrúgásból lőtt a hazai kapus ölébe, ezt követően viszont leült kicsit a játék. A 91. percben Guatiának még Hao lövését kellett hárítania, majd Schmitz összeszedte a második sárgáját, de az eredmény már nem változott.

Valencia-Schalke

Az idegenben játszó csapatok kezdtek tehát jobban a BL-nyolcaddöntőkben, de nem jelenthetjük ki, hogy akár a Tottenham, akár a Schalke egyértelmű esélyesévé lépett volna elő a saját párharcának. Az angolok ellenfele ugye a hétszeres győztes, az olasz bajnokságot vezető Milan. Az is igaz azonban, hogy a piros-feketék megzavarhatónak tűntek a Harry Redknapp együttese által bemutatott gyors játékkal.

A Schalke pedig idén teljesen kiszámíthatatlan, igaz, hogy a Bajnokok Ligájában ebben a szezonban rendre megtáltosodtak. Mégis komoly esélye lehet ellenük a Valenciának Gelsenkirchenben is. Izgalmas visszavágókat láthatunk március 9-én.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:

AC Milan-Tottenham Hotspur 0-1 (0-0)
gólszerző: Crouch (80.)

Valencia-FC Schalke 04 1-1 (1-0)
gólszerző: Soldado (17.), illetve Raúl (64.)
kiállítva: Schmitz (90., FC Schalke 04)