Előzetes

Ruhr-vidéki és hamburgi rangadó a Bundesligában

  • DA

Igazi csemegével, Borussia Dortmund-Schalke 04 rangadóval kezdődik péntek este a német labdarúgó-bajnokság 21. fordulója. Hamburgban városi derbit rendeznek vasárnap, a HSV fogadja a St. Paulit, a Bayer Leverkusen és a Bayern München szombaton könnyű ellenféllel szemben szerezheti meg a három pontot.

Bundesliga, 21. forduló:
Péntek: Borussia Dortmund-Schalke 04 20:30 Tv: Eurosport 2

Szeptemberben a Dortmund nyerte a Ruhr-vidéki rangadót, többek között Kagawa duplájával. A japán középpályás az Ázsia Kupán lábközépcsont-törést szenvedett, az idényben már valószínűleg nem léphet pályára, a vezérszerep így Mario Götzére hárult. A Dortmund 11 ponttal vezeti a Bundesligát, a szebb napokat is látott Schalkétől 10 hely és 25(!) pont választja el a tabellán. Ennek ellenére egyáltalán nem lefutott a találkozó, erre figyelmeztetett Jürgen Klopp vezetőedző is, ráadásul a Borussia az 1996-97-es idény óta nem tudta megismételni azt a bravúrt, hogy egy szezonon belül kétszer is legyőzze ellenfelét. Neven Szubotics eltiltott, Kagawa, Sebastian Kehl, Florian Kringe és Patrick Owomoyela sérülés miatt hiányzik a hazaiaknál. Felix Magath együttese három új játékossal erősödött január végén - Anthony Annan, Ali Karimi és Angelosz Hariszteasz -, közülük várhatóan Annan juthat szóhoz a Signal-Iduna Parkban, Hariszteasz nem teljesen egészséges, rajta kívül Tim Hoogland, Christoph Moritz és Levan Kenia tölti betegszabadságát. A Királykékek visszavágásra készülnek, bár Klaas-jan Huntelaar haloványan játszik mostanában, de ékpárja, Raúl formáját nem érheti panasz.

Szeptemberben a Dortmund ünnepelhetett Gelsenkirchenben

Szombat:
FSV Mainz-Werder Bremen 15:30 Hoffenheim-1. FC Kaiserslautern 15:30
1. FC Köln-Bayern München 15:30 Tv: Eurosport 2
Hannover 96-VfL Wolfsburg 15:30
Nürnberg-Bayer Leverkusen 15:30 Tv: Eurosport 2
Mönchengladbach-VfB Stuttgart 18:30 Tv: Eurosport 2

A második Bayer Leverkusen a középmezőnyben tanyázó Nürnberghez utazik, a három ponttal maradana - ha nem is szorosan - a Dortmund nyomában. A címvédő Bayern München a kiesésőzónában található Köln vendége lesz. A januárban bombaformában futballozó Arjen Robben megfázással küzd, talán Franck Ribéry helyttesítheti, de a francia középpályás sincs még százszázalékos állapotban. Ivica Olic és Toni Kroos is sérült, de egyértelműen a bajorok a favoritok a RheinEnergie Stadionban.

A Dortmundtól fél évre, kölcsönben Stuttgartba távozó Hajnal Tamás a sereghajtó Mönchengladbach ellen mutatkozhat be a sváb együttesben. Bruno Labbadia vezérszerepet szán a magyar középpályásnak csapatában, a válogatott játékossal képzeli el a Bundesligában elmúlt 10 mérkőzéséből mindössze egyet nyerő együttes - igaz, ebből csak kettő Labbadia sara - felzárkózását.

A múlt hétvégén súlyos sérülést szenvedett, féléves kihagyásra kényszerülő Szalai Ádámot nélkülöző Mainz a 15. Werder Brement fogadja szombaton.

Vasárnap:
Hamburger SV-FC St. Pauli 15:30 Tv: Eurosport 2
SC Freiburg-Eintracht Frankfurt 17:30 Tv: Eurosport 2

Hamburgban városi rangadót rendeznek, a St. Pauli látogat az Imtech Arénába. A kerületi kiscsapat a múlt fordulóban szezombeli legnagyobb győzelmét könyvelhette el a Köln feletti 3-0-al, és négy forduló után tudtak újra nyerni Holger Stanislawski fiai. A HSV ellen különösen motivált lesz csapata, de Fabio Morena, Jan-Philipp Kalla, Marius Ebbers és Florian Lechner távollétében kell megküzdeniük a Romeo Castelent és Dennis Diekmeiert sérülés, Gojko Kacart eltiltás miatt nélkülöző, két győzelem után a Nürnberg elleni vereségbe belefutó riválissal.