Forma-1

A Red Bull-Keresztapa

Helmut Marko 1999 óta felügyeli a Red Bull utánpótlás-programját, számos tehetség került ki kezei közül. Bár az első F1-es világbajnoki címre 11 évet kellett várni, de Sebastian Vettel révén beért évtizedes munkája.

Helmut Marko, a titkos főnökA grazi születésű Helmut Marko nem futott be nagy karriert a Formula-1-ben, igaz, ebben egy baleset is megakadályozta. 9 futamon indult 1971-1972-ben, második évében, a Francia Nagydíjon olyan súlyos szemsérülést szenvedett, hogy fel kellett adnia autóversenyzői karrierjét. Legjobb eredménye pilótaként az 1971-es Le Mans-i 24 órás verseny megnyerése. Sportvezetőként viszont kárpótolta magát. De ki is Helmut Marko, a háttérből irányító tanácsadó?

Sokan egyenesen az istálló "titkos" vezetőjének tartják a jogász végzettségű szakembert, igaz is, sok tekintetben szinte teljhatalommal bír, Dietrich Mateschitz-től, a Red Bull konszern vezetőjétől szabad kezet kapott a különböző autósport kategóriákban, sorozatokban futó projektek felügyelésre és irányítására. 1999 óta kutatja, terelgeti az ígéretesnek mutatkozó tehetségeket, így került be a Red Bull Junior Teambe a német Sebatian Vettel is. Gokartos korszakában figyeltek fel rá, 2006-ban az istálló támogatásával debütálhatott az F1-ben a Toro Rossonál. 2009-ben már magához láncolta a salzburgi székhelyű csapat, második évében pedig megszerezte a Red Bull első egyéni világbajnoki címét.

Markót mindenki tiszteli az istállón belül, Christian Horner csapatvezető és Adrian Newey tervezőmérnök mellett az ő szavának van a legnagyobb súlya, Abu-Dzabiban is ő ünnepelt pártfogoltjával, Sebastian Vettellel a dobogón. A Forma-1 legfiatalabb világbajnoka megkoronázta Marko munkáját a Red Bullnál.