Hatharom / Blog / Bejegyzések
Történelmi esély a legjobb magyar versenyló előtt
Sajnálatos tény, hogy a jobb sorsra érdemes magyar lóverseny sport életében ritkán adatik meg az a lehetőség, hogy szemtől szembe...

Sajnálatos tény, hogy a jobb sorsra érdemes magyar lóverseny sport életében ritkán adatik meg az  a lehetőség, hogy szemtől szembe összemérjük lovaink tudását a nemzetközi élvonal legjobbjaival. Hogy ne menjünk messze a népszerűbb sportágak környékén, vajon mikor nyílik lehetőség a Debrecen, FTC vagy Újpest együttese előtt, hogy éles meccsen találkozzon mondjuk a Bundesliga aktuális bajnokcsapatával (Bayern München)? Nem sűrűn, valljuk meg.

Nos, a jelenlegi legjobb képességű magyar galopp versenyló, Ostinato jövő szerdán, Berlinben élete kihívásával néz szembe, amikor egy futamban indul az idei Német Derby győztesével, Pastoriussal. Nem akármilyen megmérettetésnek nézünk tehát elébe!

De lássuk, hogyan kikből is áll a mezőny, amely október 3-án, szerdán elstartol a Preis der Deutschen Enheit (Group III.) futamában:

 

 
Westminster 22. Preis der Deutschen Einheit
Díjazás: 80.000 € (45.000, 17.000, 7.500, 5.000, 3.500, 2.000)
No. Ló neve Kor (év) Nem Tréner Lovas Aktuális német forma Racing Post forma össznyeremény (ezer EUR) start győzelem
1 Durban Thunder 6 mén P. Harley R.Havlin 96 117 234 17 6
2 Freemason 4 herélt R.Dzubasz J.Bojko 76   26 13 3
3 Lindenthaler 4 mén P.Schiergen A.Starke 93 108 74 12 3
4 Ostinato 4 mén Kovács Sándor Kerekes Károly 88,5 104 79 17 6
5 Russian Tango 5 mén Andr. Wöhler E.Pedroza 93 117 234 20 6
6 Technokrat 4 mén W.Hickst A.Pietsch 90,5 103 84 12 3
7 Violante 4 kanca A.Pantall(FRA) F.Veron   89 61 18 1
8 Pastorius 3 mén Mario Hofer A.de Vries 101 122 462 9 4
9 Wasimah 3 kanca H.J.Gröschel W.Panov 92 101 44 6 2
                     

Az A36 szindikátus versenyistálló menedzsere, Sárközi Péter látva az indulónak adott ellenfelek végső névsorát, meglehetősen bizakodóan nyilatkozott. Ahhoz képest, hogy a Német Derby nyerővel és több kiemelkedő képességű tapasztalt telivérrel kell megküzdeni, nem tartaná lehetetlennek a dobogós helyek valamelyikének megszerzését sem.

A mezőny legidősebb részvevője, Durban Thunder, eddigi 17 futásából hatszor győzött (ebben a tekintetben hajszálpontosan megegyezik Ostinato statisztikájával) a német hendikepperek 96-ra értékelik jelenlegi képességét. Hasonlítsuk is össze rögtön Ostinatoval, hiszen az a kérdés, elméletben ki verhető az ellenfelek közül? A magyar telivér legutóbbi müncheni formáját 88-89-re tették a kinti szakemberek, s ebből az következik Ostinatonak javulnia kellene (6-7 kilót, vagy ahogy a turfon mondják, egy stone-t), ha utol akarja érni az 1-es program számmal induló Durban Thundert. Hozzá kell tenni, hogy a hatévesnek nem jól sikerült legutóbi baden-badeni szereplése, amikor favoritként indulva csupán hatodikként ért célba.

Freemason láthatóan sokkal erősebb társaságba került, mint képességszáma indokolná (76), így vele nem kell számolni.

Nem ez a helyzet a hármas számmal induló Lindenthaler-rel. Tavaly ugyanebben a futamban 1,5 hosszal lemaradva a győztes mögött harmadik helyen végzett. 

Aki pedig megnyerte a tavalyi versenyt, az nem más, mint az ötös Russian Tango, akinek német formája 93, kicsit rosszabb Durban Thubderénél, de sajnos magasabb Ostinato eddigi top formájánál.

Technokrat formáit nehéz megítélni, mivel francia hendikep futamokban versenyez zömében. Képessége hozzávetőlegesen hasonló lehet, mint a magyar telivérnek.

Violante a Dubaji államfő, Mohammed sejk lova, és a mi szerencsénkre ennél több érdekesség nem is mondható el róla. A francia tréningből érkező négyéves kanca eddig csupán egy futamban tudott nyerni, most is outsidernek tekinthető.

No, és itt van a nyolcas Pastorius, aki kétségtelenül a futam magas favoritja. Kilenc futás, négy győzelem (közte az idei Deutsches Derby), 462 ezer EUR össznyeremény a hároméves telivér mén impozáns statisztikája, képességszáma: 101. Mindenki őt fogja figyelni a futamban, és talán itt lehet "Oszi" előnye, hogy esetleg egy váratlan húzással meglepheti a favoritokat, s így keresztülhúzva az ellenfelek előre kitalált taktikáját.

A mezőny utolsó tagja egy hároméves kanca, Wasimah. Májusban győzött évjárata kancái között, ám azóta kevesebb babér termett neki. A mének közé kerülve nem igazán jutott szerephez.

Így néz ki tehát a mezőny. Ostinato-nak a papírforma szerint valamit javulnia kellene döntős helyezéshez, de legutóbb is ezt vártuk tőle müncheni versenyében és meg is hozta a kellő javulást és nem sok hiányzott egy vaskos meglepetéshez!

A magyar küldöttség vasárnap érkezik a német fővárosba, és tudomásunk szerint a berlini magyar nagykövetség is érdeklődéssel várja a magyar ló vendégszereplését és a minél nagyobb szurkolótábor verbuválásában is közreműködnek a kinti magyar kolónia értesítésével.