Hatharom / Blog / Bejegyzések
7,4 millió a tét vasárnap: összecsap a két Derby győztes a Kincsem Parkban
Vasárnap összecsap a tavalyi és az idei Derby nyerő a 2400 méteres Kincsem Díjban. A négyéves Ostinato (tavalyi Derby hős és egyben az...

Vasárnap összecsap a tavalyi és az idei Derby nyerő a 2400 méteres Kincsem Díjban. A négyéves Ostinato (tavalyi Derby hős és egyben az "év lova") nyergében először láthatjuk Kerekes Károlyt, míg a hároméves Latin Lover-t Jaroslav Línek lovagolja. Mellettük az előző évi Deby harmadik cseh Wallisto (Radek Koplik) valamint az idei második Category Five (Nicol Polli) és a harmadik Raphael Santi (Bakos Gábor) is ott lesz a startnál. Olvashatjuk a kincsempark.hu beharangozójában.

Tény és való, a Kincsem Díj minden évben a pálya legjobb hosszútávú lovainak seregszemléje, és egyben az év egyik kiemelkedő díjazású galopp futama. Idén 7,4 millió forint kerül kiosztásra a verseny első öt helyezettje között, amiből a győztes ló tulajdonosa (vagy futtatói társasága, mint pl. az Ostinatot birtokló A36 szindikátus) a tekintélyesnek mondható 3,7 millió forinttal lesz gazdagabb. 

A 2400 méteres megmérettetésben hét válogatott telivér áll starthoz vasárnap 16:35-kor és túlzás nélkül mondhatjuk hatalmas finisre van kilátás. No, de mik az esélyek? 


A kezdő és középhaladó fogadóknak a Magyar Turf szaklap esélyszámait szoktuk javasolni, mint iránytűt, legyen szó kiemelt tenyészversenytől vagy alacsonyabb osztályú hendikep futamról. 

Ostinato neve mellett, illetve kissé jobbra négy sorra alatta, látható a 26,5-es szám. Ez önmagában semmit nem mond, de a második legmagasabb esélyszámmal Latin Lover büszkélkedhet, mégpedig 26-tal. Ezek szerint a szaklap hendikeppere fél lóhosszal előrébb várja a tavalyi Derby győztest az idei Derby elsőnél. (A Derbyben mindig csak háromévesek indulhatnak. a szerk.) 

Ez viszont több szempontból is érdekes. 

Ostinato és Latin Lover top formája (78,5 és 77,5) között egy kiló található (ami egy lóhossz papíron, a zöld gyepen most találkoznak először) ráadásul Jaroslav Línek nem tudja vállalni Latin Lover 57 kilós versenykiírás szerinti terhét, csak 1,5 kg túlsúly mellett. Ezzel már 2,5 kg az előzetes esélyszám szerinti különbség Ostinato javára (ami 2,5 lóhossz lehet a célban). A hathárom.hu Zsoké Klub rovata legalábbis ennyire taksálja az előzetes esélyeket a két favorit között.

Ostinato mellett szól, hogy a legutóbbi, Kisbér Díjban elszenvedett fiaskó után, a ló trénere Kovács Sándor ismét a szemellenző (blinkers) mellett döntött, mivel ezzel, illetve ennek hiányával  magyarázható a váratlanul becsúszott negyedik helyezés. A narancssárga-világoskék színekben futó négyéves eddigi statisztikája 16 futás, 5 győzelem, 4 második és 3 harmadik hely, tehát nem jellemző, hogy "kiesik a tikettből".

Sárközi Péter, Ostinato versenyistállójának menedzserét megkérdeztük, minek köszönhető, hogy ezúttal Kerekes Károly fogja lovagolni a favoritot? 

- "Oszi" következő versenye egy nagy díjazású nemzetközi futamban lesz, Berlinben. Kerekes Károly hosszú évek óta Németországban lovagol, többek között már Group 1-es futamot is nyert, ami óriási dolog bárhol a világon, így ideje összehangolódniuk éles körülmények között is.

A mezőny egyik titkos esélyese, az a Raphael Santi, akit 10 ezer fontért vásárolt tavaly ősszel dr. Ecsedi Letícia úrhölgy angol tréningből, és az előbb említett Kisbér Díjban már sikerült megelőznie Ostinato-t. 

A szintén hároméves Category Five, viszont már két ízben volt előrébb a célban, mint Raphael Santi, így igazi turf róka legyen a talpán, aki most meg meri jósolni a köztük lévő erőviszonyokat. A Turf esélyszáma szerint a 10 ezer fontos ló végezhet előrébb 1,5 hosszal.

Ez azonban puszta papír esély számítás, és a versenyben lesznek még mások is, akik nem fogják tétlenül nézni a favoritok küzdelmét. Outrider, Pacino Mo és Wallisto kiváló és rutinos versenyzők, és őket semmiképen nem szabad a "futottak még " kategóriába sorolni.

A Kincsem Díjban az utóbbi két évben mindig jött a papírforma, hároméves telivér utoljára 2006-ban  tudott győzedelmeskedni. Ostinato győzelme várható, azonban ne számoljon senki a tavalyi Derby-ben született szép hármasbefutó osztalékkal, amikor a 10-6-18-as lovak (Ostinato-Mediplomat-Wallisto) hármasa 1.228.160 forintot fizetett a kasszánál a 200-as alaptétre. Ehhez most valami egészen másnak kellene történnie.

További nagyobb futamok vasárnap:

Az 1600 méteres Imperiál Díjban is heten futnak, itt a szlovák vendég Silverator (Stanislav Georgiev) a favorit. A Kovács Mihály Emlékverseny - Magyar Háromévesek Nagydíja nyolclovas mezőnyéből a Magyar Kancadíj nyerő Completta (Kerekes Károly) emelhető ki. A kétéveseknek kiírt Blaskovich Ernő Emlékversenyben két nyerő telivért találunk, Platino-t (Stanislav Georgiev) valamint Alcobaca-t (Nicol Polli), de érdekes lehet az újonc német import Jerrycan Dance (Kerekes Károly) bemutatkozása is.