Hatharom / Blog / Bejegyzések
42 éve várják az angolok a csodát
Utoljára 1970-ben történt meg Angliában, hogy egy versenyló megcsinálta a turf "Grand Slam"-jének tartott hármas sorozatot, az un....

Utoljára 1970-ben történt meg Angliában, hogy egy versenyló megcsinálta a turf "Grand Slam"-jének tartott hármas sorozatot, az un. Triple Crownt (Hármas Korona).

Camelot, ez a veretlen hároméves telivér most a 2000 Guinas Stakes és az Epsom Derby után minden valószínűség szerint behúzhatja a St Leger 2800 méteres futamát is a doncasteri pályán szombaton.

Miért nagy jelentőségű ez a teljesítmény? Nos, 1853 óta csupán 12 versenylónak sikerült elhódítani egymás után mindhárom trófeát, amelyet három különböző távon, három különböző pályán és időben öt hónapnyi csúcsforma időzítéssel lehet csak kiérdemelni.

Mivel ezek a futamok csupán 3 éves telivérek részére vannak nyitva, így egy versenylónak csupán egyszer adatik meg a lehetőség, hogy kipróbálásra kerüljön a sorozatban, ismétlésre nincs mód.

További nehézség, hogy a májusi 1600 méter és a júniusi 2400 méter után az extra hosszú távnak számító 2800 méteren kell az évjárat társakat legyőzni, s erre csak nagyon kivételes adottságokkal bíró versenyló képes.

Nézzük, hogy látják a szituációt a bukméker irodák?

 

Camelot kilenc ellenfele közül Main Sequence (a Derbyben 5 hosszal végzett a nyerő mögött) áll a legrövidebb odsszal, és már ez is nyolcszoros pénzt jelentene a reá fogadóknak. Tough Worthy júniusban 11 hosszal maradt le Camelot mögött, most 10x pénzért lehet megfogadni esetleges győzelmét. Camelot kurzusa jelenleg 1,4-szeres, ami elég nyomasztóan hat rá a futamban. Ráadásul néhány órája jelent meg egy cikk a legelismertebb angol lóverseny site (racingpost.com) címoldalán, miszerint Camelot lovasa, junior O'Brien nincs meggyőződve lova megfelelő távbírásáról. Tegyük hozzá, hogy a nyilatkozat akár a bukmékereket kicsit "félrevezető" óvatoskodásnak is tűnhet, ugyanakkor egyáltalán nem légbőlkapott dolog. Az utóbbi évtizedekben többször előfordult, hogy a Derby-hez képes további 400 méteres táv megtréfálta a favoritot, aki elbukott a St Leger futamában, de ettől függetlenül 2000-2400 méteren további nagy sikereket aratott. 

Camelot egyébként ebben a futamban nem csak a Hármas Korona megszerzéséért fut, hanem eddigi veretlenségért is küzdenie kell, hiszen öt futásából mindeddig nem talált legyőzőre.

Az utolsó Triple Crown győztes telivér zsokéja, a legendás Lester Pigott, aki 1970-ben Ninjinsky nyergében megnyerte mindhárom kiemelt futamot, a napokban úgy nyilatkozott, hogy Camelot jobb, mint évtizedekkel korábban versenyző elődje és biztos benne, hogy sikerül a dicsőséges triplázás.

A siker ezen kívül az ír O'Brien család hatalmas mutatványa is lenne, hiszen a 42 évvel ezelőtti tréner, Vincent O'Brien fia, Aidan Camelot trénere és az unoka, Joseph a zsokéja, ami további különlegessége a történetnek!

Az ifjú zsoké tehetség jelenleg az ír zsoké ranglistát is biztosan vezeti 328 lovaglásból 71 győzelemmel.