Hatharom / Blog / Bejegyzések
Magyar foci: Paulo Sousa jött, látott, győzött... és most megy
Paulo Sousa neve ma már nem csak játékosként, de edzőként is kezd jól csengeni futballberkekben. Az 52-szeres válogatott, és 2-szeres...

 

Paulo Sousa neve ma már nem csak játékosként, de edzőként is kezd jól csengeni futballberkekben. Az 52-szeres válogatott, és 2-szeres BL-győztes egykori középpályás úgy látszik, az oldalvonalon kívül is fáradhatatlan.

Játékosként szinte mindent megnyert. A Benficával portugál bajnok és portugál kupagyőztes, a Juventusszal olasz bajnok, olasz kupagyőztes, olasz szuperkupa-győztes, valamint BL győztes. A Dortmunddal a BL-t, Világkupát és a német szuperkupát. A portugál válogatottal pedig bronzérmes lett a hazájában rendezett Európa bajnokságon. Nem semmi lista.

Aztán, mint általában a legtöbb jó nevű futballista, edzőnek állt. Kezdetben nem sok sikerrel. 2008-ban a portugál válogatott edzője, Carlos Queiroz segítőjeként tevékenykedett, de a Queens Park Rangers vezetőedzői székére lecserélte akkori munkáját. Utólag lehet másként döntene, mivel novemberi kinevezését követően 26 mérkőzésből mindössze 7-et volt képes csapata megnyerni, és egy belső viszály miatt 2009 áprilisában kénytelen volt felállni első edzői kispadjáról.

Ám nem sokáig volt munka nélkül, 2009 júniusában edzői karrierjét a ma már szebb napokat élő Swansea Citynél folytatta. 49 mérkőzésből 18-at megnyert, 18 döntetlent játszott, illetve 13-szor hagyta el vereséggel csapata a gyepet. Ám hiába a talán nem is olyan rossz mérleg, 2010 nyarán megköszönték a munkáját.

A portugál nem adta fel a szigetország "meghódítását". Újabb angol csapathoz szerződött, mégpedig a Leicester Cityhez. Hiába három a magyar igazság, Paulo ekkor még nem gondolt a magyarokra és júliusi kinevezése után, októberben amilyen gyorsan érkezett, olyan gyorsan, angolosan távozott is. Ezzel lezárta a brit csapatok menedzselését, és úgy döntött pihenőre vonul.

Aztán 2011. július 13-án megszületett a döntés. A Videotonnal bajnokságot nyerő Dr. Mezey György helyét a luzitán vette át, ezzel nem kis port kavarva a honi futball "nagyjai" közt. Mivel a Vidi volt az NB1 aktuális bajnoka, a Bajnokok Ligája selejtezőjében indult. A nyoni sorsolás alakulhatott volna jobban is, de ellenlábasként az osztrák bajnokot, Szabics Imre csapatát, a Strum Grazot kapta. A grazi 2-0-át követően nem sokan hittek a sikerben, pedig nem volt az sima 2-0. A Vidi jól játszott, de talán hiányzott a rutin. Itthon egy nagyon forró meccsen 3-2-re nyert a magyar csapat, ám ez kevés volt az üdvösséghez. A bajnokságot sem kezdte jól a Sousa-csapat, első 5 meccsükből kettőt megnyertek, egyszer ikszeltek, és kétszer kikaptak. A bajnokság végére azért helyére került minden, a tavaszra összeállt Vidi a téli szünet után mindösszesen 4 pontot hullajtott el, és megszerezte a dobogó második fokát, ami a nemzetközi szereplés miatt nagyon fontos volt. Ez az eredmény már sejtet valamit Sousa munkájából. A csapat jól, energikusan és pontosan játszott. Kemény védekezésből gyorsan tudtak felfejlődni támadásba. A kontrajátékot szinte tökéletesen játszották a Paulo-tanítványok.

Válogatottunk szövetségi kapitánya eközben nem egyszer konfliktusba került a Videoton edzőjével. Nem egyszer kritizálta a külhoni kollégája munkáját, mivel nem játszatta azokat a futballistákat, akikre Egervári Sándor a válogatottban számítana, valamint a Vidi deffenzív játéka sem tetszett a mesternek. A portugál ezzel mit sem törődve folytatta munkáját, és 2012 nyarán megmutatta a magyar edzői szakma "krémjének" - akik őt legjobban leszólták -, hogy hova is vezet az alázatos és fáradságot nem ismerő munka, valamint a személyéből áradó szenvedély a labdarúgás iránt.

A Videoton FC számára a legfontosabb 2012 nyarán az volt, hogy bejusson az EL csoportkörébe., ezért az átigazolások terén is mozgalmas volt a nyár. Érkezett Kaká a Herthától, Renato Neto a Sportingtól (kölcsönbe), Filipe Oliveira a Parmától és Szekeres Adrián az MTK-tól.

A csapat az új szezont rögtön egy trófeával nyitotta. Drámai csatában, tizenegyesekkel legyőzte a bajnok Debreceni VSC csapatát. Egyből egy. Ezután jöttek a selejtezők. Az első körben a Slovan Bratislavát Oliveira idegenbeli góljával 1-1-es összesítéssel ejtették ki, a második körben a parádés idegenbeli meccsnek köszönhetően a nagy mellénnyel felálló AA Gent csapatát 4-0-ás (Nikolic 3, illetve Oliveira góljaival) összesítéssel lépte le a Vidi, és következett a legnagyobb falatnak tűnő török Trabzonspor. Az augusztus végi két meccs egyike sem hozott gólt, de fehérváron dűlőre kellett vinni a dolgot, és tizenegyesekkel felülmúlta ellenfelét a kék-piros alakulat. Ezzel kiderült: ismét lesz magyar csapat az európai kupaporondon.

A csoportban a belga Genk, a svájci Basel, illetve a portugál Sporting várt a Vidire. A csúfos 3-0-ás belga túra után, következő két hazai meccsét remek játékkal behúzta a fehérvári gárda és ezzel a csoport második helyén állt. Ekkor reménykedett az ország abban, hogy ismét lesz érdekeltségünk a kupatavaszban, de sajnos nem így alakult. A Genk és a Basel is 1-0-ra nyert a Videoton ellen, és nehéz helyzetbe került a csapat. Az utolsó fordulóban a Genk és a Basel ikszelt, így biztossá vált, hogy az esőzés miatt elhalasztott Sporting - Videoton FC meccsnek már nem lesz tétje, mindkét gárda búcsúzott a kupától.

A bajnokságban a vártnál rosszabbak a fehérvári gárda mutatói, jelenleg a negyedik helyen áll, és várja a tavaszi szezon kezdetét, de már a portugál nélkül. A Vidi minden kétséget kizáróan sokat köszönhet Paulónak, de Paulo is a Vidinek. Hiszen a csapattal visszakerült a futball térképére, ismét bíznak benne, és mialatt ezt írom, már lehet alá is írta New York-i szerződését.

Egy biztos, Paulo Sousa felkavarta a magyar foci állóvizét, csapatot épített egy év alatt, és kivitte azt Európába. Nem csak a Videoton szurkolói és vezetői köszönhetik meg munkáját, hanem az egész ország.

 

Sok Sikert Paulo! Boa Sorte!