Hatharom / Blog / Bejegyzések
Játékosértékelő: Patrice Evra - egy kis körítéssel
Patrice Evra a csapat állandó tagja, a kihagyhatatlan láncszem. Ferguson el sem tudná nélküle képzelni a klubot, már-már úgy...

Patrice Evra a csapat állandó tagja, a kihagyhatatlan láncszem. Ferguson el sem tudná nélküle képzelni a klubot, már-már úgy érzi, hogy kötelező beraknia, még akkor is, ha ennek nincs is értelme, mivel botrányosan szerepel. Hát igen, az utóbbi két év során ez gyakran előfordult, főleg idén. Az tény, hogy a francia bal bekknek voltak jó meccsei, de hány, mennyi, abból a 47-ből?! Hát nem sok, de az is tény, hogy rá mindig lehet számítani: a sérülések elkerülik (reméljük ez így is marad), azért hoz egy szintet, és azt mindig tudja hozni. Idén is végig képes lesz hozni egy formát folyamatosan, de lehetséges, sőt biztos, hogy megint gyengébb lesz egy kicsivel. Ahogy öregszik úgy lassul és kopik, igaz egyre-egyre rutinosabb lesz, bár néha olyan dolgokat csinál, mint egy zöldfülű. Evra a 32. életévében jár, szóval mondhatni még egy-két éve biztosan van a csapatkapitány helyettesnek, de ha Fergien múlik, akkor együtt mennek nyugdíjba. Bízzunk benne, hogy vásárolunk valakit bal oldalra, hogy legyen Patnak egy versenytársa, nyújtania kelljen valamit azért, hogy kezdő tizenegyben kapjon helyet. Ideális jelöltek (ha már Fábió-t kölcsönadjuk): Leighton Baines, Jordi Alba.

 

 

 

 

Elemezzük őket is, ha kitértünk rájuk. Baines. Egy igazán jó képességekkel megáldott balhátvédről van szó. Előre- valamint hátra játékban is maradandót tud alkotni. A bal lába kitűnő, rendre ő végzi el a pontrúgásokat az Evertonban, egy ilyen játékosra alapjáraton szükségünk lenne, aki betudja adni, eltudja lőni a pontrúgásokat, ugyanis eléggé szegények vagyunk ilyen téren. Nemcsak ez szól mellette, hanem az is, hogy angol nemzetiségű, emellett a válogatott tagja is - igaz helyette az Evrával egyetemben bohóckodó Ashley Cole-t szerepeltetik, legalábbis Roy Hodgson, akit remélünk, hogy minél hamarabb leváltanak.

 

Lássuk Albá-t is. A Valencia bekkje is ügyes játékos, ő is jól tud támadni valamint védekezni is. Kis termete miatt jó helyen van a súlypontja, ezáltal nem igazán tudják megforgatni a támadók, könnyen, jól, gyorsan fordul - mindezek igazak Bainesre is. A spanyol válogatott kerettagja, Del Bosque első számú jelöltje a fullback posztra. Fiatalabb, mint Leighton (27), 4 évvel - Alba (23). Úgy vélem, hogy Jordi-t nehezebb lenne megszerezni, mint az angolt. A spanyolok fiatal bekkjéért a Barcelona is igen komolyan érdeklődik, valamint egyszer végre  Valencia is megpróbálná megtartani a játékosait.

 

Nálam inkább Baines a favorit, szimpatikusabb játékos számomra, de Albával sincs bajom, bármelyikük megszerzése jó vétel lenne. Egyikőjükre úgy érzem, hogy szükségünk van. Ha esélylatolgatásba fognék, akkor azt mondanám, hogy Baines leigazolására van több esélyünk.

 

Térjünk vissza a mi kis Patriceunkra. Nos, mint tudjuk Ferguson nagyon bízik Evrában, ezért is tartja a pályán folyamatosan. Az, hogy ő a csapatkapitány, ha nincs Vidic, az viszont már nincs jól. Ugyanis a francia hátvéd egyszerűen nem vezéralkat, nem irányítja a csapatot, és nincs meg benne az, ami Vidicben ott lángol - az a mértékű magabiztosság, higgadtság, amit a csapatnak is áttud adni, arra nekünk szükségünk van, ez egy kapitány dolga. Patból ez kimaradt, ezért nem neki kéne betöltenie ezt a posztot, hanem Wayne Rooneynak, akiben ez szintén megvan. Ha ott van a pályán mindenkit átölel a higgadtság, mert tudják, hogy a 10-es mezszámú játékos a pályán van, és számítanak rá. Evra is egy kulcsfigura, hiszen felnéznek rá, nagy tisztelettel bír, sokak példaképe lehet a klubból. Ő is egy igazi Vörös Ördög, de nem kapitánynak való láncszem!

 

Végezetül, azt hiszem, hogy Evrának nem kéne ennyi meccset játszania, szüksége van pihenésre, hogy ne fásuljon ennyire bele a játékba, egyszerűen ő is már a 30-as éveit tapossa, és nagy hajtásnak van kitéve. Ha egy 10-15 meccsel kevesebbet kapna az már jót tenne neki. Viszont, ha egy Baines-t vagy egy Albá-t leigazolunk, akkor meg összesen kapna ennyi meccset. Nagy kérdés, hogy valójában mi lenne a jó döntés: vásárolni egy magas szintű bal bekket a csapatba, akire kezdőként számítanánk; vagy egy fiatal tehetséget, hogy Pat tudjon pihenni - ennek viszont azért nem lenne értelme, mert van egy Fábiónk, akit most kölcsönadunk, és ha igazolnánk valakit ide, akkor vélhetően neki is ugyanaz lenne a sorsa, mint a fiatal brazilnak. Én mindenképp az előbbire tenném a voksom, de mindenki döntse el maga, hogy mi lenne a legjobb megoldás.