Hatharom / Blog / Bejegyzések
Sant Andreu - BVSC női Euro Liga mérkőzés
A kiemelt csapatok is megkezdik szereplésüket a nemzetközi porondon. Magyarországot az UVSE, a Dunaújváros és a BVSC képviseli. A vasutasok mai meccsében látok értéket. A találkozót a TV nem közvetíti, viszont a lentebb található linken nézhető élőben, a közvetítés és a mérkőzés 18:30-kor kezdődik. http://www2.len.eu/?p=13788

A lebonyolításról tudni kell, hogy 4 csoportban küzdenek a hölgyek és az első kettő jut tovább. A BVSC-t az A csoportba sorolták, ahol megtalálható a tavalyi kiírás győztese, a Kirishi (Orosz), a Sant Andreu (spanyol), a Leiden (holland) és a Zágráb (horvát). A csoport favorit, nem meglepő módon, az orosz gárda, a második helyért küzd majd, a házigazda barcelonai csapat, a hollandokkal és a BVSC-vel. A horvátok szép lassan elkezdenek foglalkozni a női szakággal is, egyenlőre nem ütik meg a többi csapat szintjét, tehát a favoritot és a horvátokat joggal zárhatjuk ki a matekból, igaz, aki képes lesz pontot vagy pontokat rabolni a Kirishi-től, az lépéselőnybe kerülhet a második helyért folyó harcban riválisaival szemben. (Ennek az ellentettje igaz lehet a horvátok elleni meccsekre is, aki nem hozza a kötelezőt, az magát szívatja.)

Rögtön bekezdenek a zuglóiak egy sorsdöntő összecsapással, amit mindenképpen nyerni kellene, ha tovább szeretnének jutni. Már pedig tovább szeretnének. Évek óta meghatározó szereplő a zuglói lányok a magyar női vízilabdának. Rendszeresen éremért harcolnak, mind a bajnokságban, mind a kupában. Egyenlőre nemzetközi szinten nem jött ki jól a lépés, ezen szeretnének javítani az idei kiírásban, amire minden esélyük megvan.

Petrovics Mátyás évek óta az edző, tudatos, hosszú távú munkát végez, szinte változatlan kerettel. 2018-2019-es szezonra egy embert igazoltak (Illés Anna), aki válogatott játékos. Rajta kívül több magyar válogatott is a BVSC-ben pólózik (Gyöngyössy, Leimeter, Máté), akik nemzetközi szinten rutinnal rendelkeznek. Meg kell említeni a fiatal kapust, Tóth Esztert, aki nagyon tehetséges és bemutatkozott már a válogatottban is. Takács Orsolya rutinjára is szükség lesz a győzelemhez. Mellettük több fiatal, leendő válogatott játékos pólózik. Az összeszokottság, a rutin, a tehetséges fiatalok, egy jó kapus és egy jó edző, kiváló előjelek egy ilyen derbi előtt. A védekezés legtöbbször össze szokott állni a zuglóiaknál, amivel akadnak problémák az a támadások befejezése és a fejben elfáradás. Ezt szerintem ők is tudják és Petrovics mester is tisztában van ezzel, felkészíti a lányokat. Az utolsó másodpercig koncentrálni kell, hogy ne verjék meg saját magukat és ne engedjék az ellenfelet, hogy a saját játékát játssza. Szerencsére könnyebb magyar bajnoki mérkőzések voltak a múlt héten, így viszonylag pihenten és taktikailag felkészülve érkezhettek Barcelonába.

Fentebb már kiderült, hogy a barcelonai Sant Andreu a házigazda alakulat. Nem éppen hálás ellenük kezdeni, de ez van. Benne van a pakliban, hogy kapnak bírói hátszelet (egyenlőre nincs infóm a játékvezetőkről). Van amerikai és holland légiósuk, mellettük spanyol játékosok vannak, erős a spanyol női vízilabda, utánpótlás szinten is, talán a balkezes, rutinos válogatott Pena-t kell kiemelni. Petrovics elmondta, hogy nagyon szervezetten játszanak és sokat erősödtek, de meg lehet őket verni. Egy hónappal ezelőtt hollandiában egy felkészülési tornán kétszer is játszottak egymás ellen, így nem teljesen a sötétben kell tapogatózni. A spanyolok kiemelték, hogy ismerik és elismerik a zuglóiakat, figyelniük kell, Gyöngyössyre és Illésre, akik Európa Bajnoki 4. helyet szereztek tavaly nyáron a válogatottal, de hazai medencében mindenképpen nyerni szeretnének egy ilyen sorsdöntő összecsapáson.

A bukik se nagyon tudják hova tenni az esélyeket, a háromesélyes piacon a spanyolok győzelme 1,5 és 1,8 között fogadható, míg a zuglóiak sikere 2,5 és 3,25 között mozog. Elég nagy a szórás. Gondolom a hazai pálya és az esetleges bírói hátszél miatt favorit a Sant Andreu. Szerintem az oddszok nem tükrözik a tudásbeli különbséget, ezen a piacon a zuglói sikerben van az érték. Én alacsony téten rámegyek. A gólszámra nem mennék rá, olyan 18,5 és 19,5 körül van a határ, ami picit magas, ha működik a vasutas védelem képesek 7-8 gólon tartani a komolyabb csapatokat is. (lásd UVSE vagy Dunaújváros) Amiben látok fantáziát az a kétesélyes megoldás. Ezt is megpróbálom, mert szoros meccset várok, benne van a döntetlen is, ami talán mindkét csapatnak megfelelne, ha előre mondják. Ezt a BVSC felé tolnám, ami 1,9 és 2,2 között fogadható.