hatharom.com / Blog / Bejegyzések
Overdose után most Ostinato próbálkozik Dubaiban
2013. január 21., Hétfő 23:24
Ami nem sikerült tavaly Overdose-nak, most sikerülhet Ostinatonak, a jelenleg legmagasabban jegyzett hazai versenylónak! Az A36 szindikátus istálló tulajdonosi...

Ami nem sikerült tavaly Overdose-nak, most sikerülhet Ostinatonak, a jelenleg legmagasabban jegyzett hazai versenylónak!

Az A36 szindikátus istálló tulajdonosi csapata, a tavalyi várakozáson felüli külföldi turné után, idén máris nagyra törő terveket kezdett kovácsolni, amikor úgy határoztak: ezúttal Dubaiban próbálnak szerencsét.

Kovács Sándor champion idomár ötévese még júliusban hívta fel magára a nyugati turfvilág figyelmét, amikor nehéz versenyben (ázott, mély pálya) közeli harmadik helyen végzett Münchenben. Ezután következett az októberi Német Egyesítés Díja a berlini Hoppegartenben, ahol másfél hosszal a 2011-es Német Derby győztes Pastorius mögött ért célba szintén harmadiknak. A tavalyi szezont egy helyezetlen szerepléssel zárta a kiváló mén, de tegyük hozzá, hogy az a római futam nemzetközi besorolását tekintve Group 1-es verseny volt, ami a lóversenyben egyenlő a Bajnokok Ligájával.

Ilyen előzmények után várhatjuk "Oszi" vendégszereplését a távoli Egyesült Arab Emirátusok legfényűzőbb versenypályáján, Meydanban, január 24-én, csütörtökön. A 2000 méteres futam érdekessége, hogy hendikep versenyről van szó, ahol a lovak nemzetközi osztályozása alapján kapják a kirótt terhet. Ostinato erősségét jól mutatja, hogy jelenleg ő a második legmagasabb értékkel szerepel a 21 nevezett ló között, mivel a 111-es hivatalos száma majdnem a legmagasabb a csapatban. Ennek megfelelően a nyeregben vitt terhe is viszonylag magas, 59,5 kg, míg a legkisebb súllyal versenyző telivér csak 52 kg-ot fog cipelni a hátán. No, de pont erre való a hendikep, mégpedig az esélyek kiegyenlítésére. (A vitt teherbe a zsoké súlya és a nyeregfelszerelés is beleértendő.)

 

Ilyenkor a pillanatnyi forma talán még többet nyom a latba, így nagy szerepet játszik, vajon hogyan sikerült az öt éves Ostinatonak az akklimatizálódás a különleges körülményekhez, mennyire pihente ki magát a tavalyi szezon után és vajon hogyan fog neki tetszeni a dubai pálya híres futófelülete, amelyet Tapeta névvel illetnek és valami különleges keverék alkotja. Erre remélhetőleg választ kapunk a lovastól, aki nem más, mint Kieren Fallon, a hatszoros angol zsoké ranglista győztes (British Champion Jockey).

Ha az ír születésű, 48 éves versenylovasról csak annyit említünk meg, hogy háromszor nyerte az Epsom Derby-t, kétszer az Ír Derbyt, négy alkalommal az angol 2000 Guineas-t (a mi Nemzeti Díj-unk megfelelője), szintén négyszer az Oaks-ot (angol Kancadíj) és kétszer a Prix de l'Arc de Triomphe-ot, - számtalan további nagydíj győzelmét nem tovább sorolva - akkor ezzel elhelyeztük őt a nemzetközi  turfvilág színes palettáján, még akkor is ha karrierjét időnként néhány szakmai és magánéleti botrány árnyékolta is be, no de, a sztárok már csak ilyenek...

Sárközi Péter, az A36 szindikátus résztulajdonosa és menedzsere egyelőre nagyon szűkszavúan nyilatkozott a várható eredményről, de eléggé biztató jelnek vehetjük, hogy személyesen utazik ki néhány tulajdonostársával az arab fővárosba.

(További versenyinformációk: http://www.dubairacingclub.com/race/racing-info/entries)