Hatharom / Blog / Bejegyzések
Győzelemre született - egy nem mindennapi arany margójára
Ne áltassuk magunkat, számítottunk rá. Az elmúlt négy év magabiztos és párját ritkító sikersorozata közben nem...

 

Ne áltassuk magunkat, számítottunk rá. Az elmúlt négy év magabiztos és párját ritkító sikersorozata közben nem csak Dani, de a mi szemünk előtt is csupán az olimpia lebegett – hiszen tudtuk, ha valaki, akkor ő aztán biztosan nem görcsöl be a rettenetes téttől és nyomástól, a magyar úszósport nyakába szakadó gondjaitól. Mert Gyurta Dániel a győzelemre született.

 

És mégsem volt egyszerű. Dani a saját bőrén tapasztalta, hogy a győzelemhez milyen rögös út vezet, hogy semmit sem adnak ingyen, és, hogy a sors bizony sokszor furcsa játékot játszik, még a legnagyobb kegyeltjeivel is. Pedig olyan szépen és egyszerűen indult: egy 14 éves srác elindul világot látni, bekerül a válogatottba, majd a már visszavonult, de még mindig nagy tekintélyű úszópápa, az olimpiai bajnokok garmadáját nevelő és edző Széchy Tamás nemes egyszerűséggel kijelenti, olimpiai bajnok lesz. Mert istenadta tehetség, olyan, amilyen még a dicsőségtől rogyadozó magyar úszósport egén is ritka.

 

Az athéni olimpia, és az ott szerzett ezüstérem, Rózsa Norbert országos csúcsának megjavítása, maga volt a csoda. Dani egy csapásra sztár lett, egy nemzet büszkesége, a Kovács Ági utáni generáció leendő zászlóshajója, a srác, aki hiába volt minden döntőbeli ellenfelénél legalább négy évvel fiatalabb, rutinos, öreg rókákra jellemző dörzsöltséggel ragaszkodott taktikájához. Biztosnak látszott, hogy személyében évekre megvan a mellúszás európai királya - ám jött egy kisebb vargabetű, amire senki sem számított.

 

Utólag már azt mondom, nem csak, hogy törvényszerű volt a visszaesés, de pontosan ez kellett ahhoz, hogy Daniból igazi, érett versenyző, és (bár közhelyesnek hangzik, de) valódi nagy bajnok váljon. Aki ugyanis megjárta a poklot, az mindennél jobban vágyik vissza a csúcsra, abban tombol a bizonyítási vágy, az becsüli a munkát és a küzdelmet, az pontosan tudja, mire megy ki a játék. Gyurta akkor és ott lett igazán felnőtt, akkor és ott vált belőle igazi bajnok, amikor a kudarcok után nem bedobta a törölközőt, hanem előbb állta a pofonokat, majd rázott egyet magán, és elhatározta, visszaüt.

 

Most, az öröm pillanataiban talán már nem is emlékszünk az időkre, amikor tizenegyedikként pottyant ki a hazai Európa-bajnokság előfutamai során, és bár váltig bizakodott, csak olyan időre futotta tőle, amit már 2003-ban, tizennégy éves kisiskolásként is tudott a barcelonai világbajnokságon. Úgy tűnt, a fejlődése megtorpant, és hiába a páratlan zsenialitás, ha a közeg visszásságai, a színfalak mögött zajló küzdelmek, az önjelölt súgók és megmondóemberek rossz irányba viszik Dani szekerét. Kis híján Széles Sándortól is meg kellett válnia, a szövetség (nyilván jót akarva) beavatkozott, és ultimátumokat állított: ha Dani az őt felépítő és a világ élvonalába repítő edzővel akar dolgozni, nyernie kell.

 

Bevallom férfiasan, nem számítottam rá, hogy a 2006-os helsinki rövidpályás Eb-n képes lesz elsőként a célba csapni, de az biztos, hogy innentől számítom Gyurta Dani új karrierjét. A fordulópont nyilvánvaló volt: Dani magának és a színfalak mögött mozgolódó erőknek is bizonyította, képes nyerni, és ha felpiszkálják benne a harci tüzet, bármire képes. Talán ő maga is ekkor határozta el, feláll a padlóról, és bebizonyítja, létezik élet a kudarcok után is, s az igazán erős jellemek éppen a bajban mutatkoznak meg.

 

Mintha az is jót tett volna neki, hogy szépen lassan háttérbe szorult, Cseh László mellett kevesebb jutott neki a rivaldafényből, és bár a 2007-es melbourne-i vb-n már ott volt a legjobbak között, valami még hiányzott. Utólag azt mondanám talán, hogy az önbizalom, a ravaszság, a tudat, hogy képes bárkit megverni: Melbourne-ben például annak idején ketten is gyorsabbak voltak nála az utolsó ötvenen, ami utólag már szinte elképzelhetetlennek tűnik.

 

Közben ötödik volt az olimpián, folyamatosan javult, Európa-csúcsot úszott, ám az újabb, mindezidáig utolsó fordulat, még hátra volt. Újra meg kellett tudnia, hogy lehet még belőle a legjobb, hogy képes győzni, hogy a nemzetközi mezőnyben sincs számára verhetetlen ellenfél. Addig is hitte, hogy a nagy mélységek után van visszaút – de ahhoz, hogy továbblépjen, tudnia is kellett.

 

Ebben segített a 2009-es római vb.

 

Bár hatalmas formában volt, már az előfutamokban látszott, hogy a fizikuma kiváló, a technikája összeállt, és a hajrája is megint megvan, de tény, nem ő kezdte a legesélyesebbként a döntőt. Negyedikként jutott a fináléba, a közvélemény az amerikai Shanteau-t, az ausztrál Rickardot és Sprengert is esélyesebbnek tartotta nála, utóbbi például már az elődöntőben világcsúcsot repesztett – Danitól egy érmet és egy egyéni csúcsot vártunk, nem többet.

 

És itt jön megint közbe a sors, a láthatatlan kéz, ami egyszer ad, másszor elvesz, és az útjai kifürkészhetetlenek.

 

A nagy esélyesek eltaktikázták a világbajnoki döntőt. Sprenger, aki iramból tudta a világcsúcsot, ezúttal taktikázott, Rickard jó szokásához híven nagyon, sőt, talán túlságosan is elkezdte, Shanteau pedig senki másra nem figyelt, csak a mellette úszó ausztrálra. Az utolsó ötvenre úgy fordultak, hogy bár Dani csak hatodik volt, igazán nagy előnyt senki sem épített fel vele szemben.

 

Ez pedig végzetes hibának bizonyult.

 

Gyurta megérezte a „vérszagot”, szívszaggató hajrába kezdett, s ki ne emlékezne, meg sem állt az első helyig. Shanteau még a végén, biztos, ami biztos, a benyúlást is elrontotta, Dani Európa-csúccsal, egy századdal nyert.

 

 

Pont annyival, amennyivel az angol Moorehouse Güttler előtt csapta le az órát Szöulban, a 100 mell olimpiai döntőjében.

 

Meggyőződésem, hogy ez volt a fordulópont, az a lelki áttörés, amikor Dani újra azt érezte, hogy igen, képes rá. Nem csak hitte, immáron tudta is, hogy bárkit képes legyőzni, hogy kijött a gödörből, hogy, ha mindent megtesz érte, összejöhet az álom, az olimpiai bajnoki cím. Innentől, ha nem is sima, de egyszerű volt minden: a legszebben úszó, a legerősebb, a legtehetségesebb versenyző fejben is verhetetlenné vált, s a következő négy évben nem volt az a Kitadzsimába oltott Jamieson, aki le tudta volna győzni őt. Meggyőződésem, hogy ez az élmény, ez a tudat is kellett ahhoz, hogy ne essen kétségbe egy olimpiai döntőben, hogy el tudja viselni az esélyesség terhét, és azt is kiválóan kezelje, hogy ezúttal nem üldöző, hanem üldözött, s neki kell állnia a rohamokat az utolsó huszonöt méteren.

 

Hiába, ő aztán tényleg győzelemre született.