Hatharom / Blog / Bejegyzések
Berki aranyért, Hidvégi és Böczögő döntőért megy
Ha torna, akkor Berki Krisztián. Banálisnak tűnik, de ma Magyarországon ez a patinás sportág egyértelműen kétszeres világbajnokunk...

 

Ha torna, akkor Berki Krisztián. Banálisnak tűnik, de ma Magyarországon ez a patinás sportág egyértelműen kétszeres világbajnokunk köré épült fel. A lólengésben amúgy hatszoros Európa-bajnoknak számító versenyző a londoni játékok egyik legbiztosabb magyar éremesélyesének tűnik. Mivel a torna pontozásos sportág, így hatványozott jelentősége van annak, hogy a 27 esztendős kiválóság az olimpia előtti két vb-n nem talált legyőzőre ezen a szeren, ráadásul nemzetközileg elfogadott (hála a FIG Technikai Bizottságában évek óta tevékenykedő Karácsony Istvánnak is), hogy jelenleg ő ennek a szernek a legjobb és legelegánsabb tornásza. Ez persze csak akkor ér valamit, ha Krisztián megcsinálja a saját gyakorlatát és nem ront. Ebben az esetben ugyanis még a hazai közönség előtt versenyző, elméletileg az övénél is nehezebb (7,1-es kiinduló pontszámú) gyakorlattal készülő - az általunk korábban már részletesen bemutatott - Louis Smith megelőzheti a mi fiúnkat. De csak ebben az esetben!

Nem is véletlen, hogy Berki és edzője, Kovács István rendre azt hangsúlyozza, hogy csak az a fontos, hogy az újpesti tornász a saját gyakorlatát jól megcsinálja. Amúgy maga a versenyző is azzal „védekezik” az aranyat pedzegető újságírói kérdéseknél, hogy ez lesz élete első olimpiája, így maga sem tudja, hogy miként hat rá majd a londoni hangulat. Nem is véletlen, hogy a sportági elnök, a kétszeres olimpiai bajnok előd, Magyar Zoltán is arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpiai forgatag epicentrumának elkerülése a fő cél és akkor nem lehet gond. Sokan talán hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Krisztián esélyei mára egyértelműek, de a tavalyi tokiói világbajnokságon bizony hajszálon múlott az, hogy a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) kvalifikációs szabályainak meg tudott felelni a magyar tornász. Akkor bizony sokan átmentek matematika szakértőbe, hogy megtudjuk, hogy klasszisunk vajon másik két szerén is elért-e a nemzetközi mezőny átlagpontszámának 85%-át. Végül szerencsére minden képlet azt mutatta, hogy igen, így Pekinggel ellentétben végre Berki Krisztián is ott lehet az olimpián.

berki_krisztian.jpg