Hatharom / Blog / Bejegyzések
Euro2012- Álomcsapat
Mindenkinek van egy. Valaki teljesítmény alapján dönt, valaki csak szimplán szimpátiából. Legjobb tudásom szerint próbáltam...

Mindenkinek van egy. Valaki teljesítmény alapján dönt, valaki csak szimplán szimpátiából. Legjobb tudásom szerint próbáltam úgy összeállítani a csapatomat, hogy ne legyek elfogult vagy esetleg részrehajló, se válogatottak, se klubcsapatok terén. A következőkben a 2012-es Európa Bajnokság legjobb játékosaiból összeállított csapat látható.
A 4-3-3-as felállást favorizáltam, ennek tükrében rakom össze a csapatomat.

 

Kapus:  Iker Casillas  (ESP)


A spanyol csapatkapitány ezen  a tornán is bebizonyította, hogy Neuer ide, Cech oda, még akkor is Ő a világ legjobbja a posztján. Csoportkörben  egy gól kapott, a kieséses szakaszban pedig egyet se. Horvátország ellen tartotta a lelket a csapatban, Portugália ellen a tizenegyespárbajban rögtön az első büntetőt hatástalanította, ezzel partiban tartva a válogatottat. 570 percet játszott, vagyis minden mérkőzését végig a pályán töltötte.

Jobbhátvéd: Alvaro Arbeloa (ESP)


A Real Madrid illetve a spanyol válogatott első számú jobbhátvédjét választottam erre a posztra. Egész végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, nem lógott ki a spanyoloktól. Rendre segítette a támadásokat, és védelemben sem hibázott nagyokat. 570 perc alatt szintén kirobbanthatatlan volt, mivel nem volt más a posztjára. Gólt és gólpasszt nem ért el,bár védő létére  ez legyen a legnagyobb baja.

Középhátvéd: Pepe (POR)


Megint bebizonyította, hogy mit keres Európa elitjében. Nem favágóskodott, 5 mérkőzésén 2(!!) darab szabálytalanságot követett el,  abból egyet a legutolsó mérkőzésén Spanyolország ellen (ami sárga lapot is ért) . 10 szerelése volt, egy nagy hibájára emlékszem, amikor Dánia ellen róla kapták a fejes gólt. Szerzett egy gól a dánok ellen, Németország ellen csak a kapufa fogott ki rajta, ha kellett akkor támadásban , amúgy pedig védekezésben is rendkívül jó teljesítményt nyújtott. 480 percével, szintén minden mérkőzésén a pályán volt, és védőtársával, Bruno Alvessel rendkívül érezték egymást. A dánok ellen meccs után ő vihette haza a MoM-trófeát.

Középhátvéd: Sergio Ramos (ESP)


Jelenleg a világ legjobbja a saját posztján ehhez kétség sem férhet. Jól passzol (92,1%), ha kell szerel, ha kell fejjátékával segíti csapatát. Minden percet a pályán töltött, ugyan hat mérkőzésen hétszer veszélyeztette az ellenfél kapuját, gólt nem szerzett. 16-szor szerelt, 9 szabálytalansága volt, amiből 2 után villant a sárga. Portugálok ellen belőtte a maga tizenegyesét, a korábbi kritikák ellenére higgadtan átpöckölte az elvetődő kapus felett. Kitűnően játszott végig, panasz nem lehet a teljesítményére. Megérdemelten nyerte meg pályafutása 2. Európa-bajnoki címét. Az elődöntőben a meccs emberének választották.

Balhátvéd: Jordi Alba (ESP)


Számomra az Eb egyik meglepetése, végig jól teljesített a tornán. Igazi balhátvédként szerepelt, hiszen a védekezés mellett a támadásokkal is felért, ennek eredményeképpen egy gólt is szerzett ( méghozzá a döntőben) és egy gólpasszt is felfedezhetünk a neve mellett. Bizonyította képességeit, nemhiába igazolta le a Barcelona az EB alatt a Valenciától. Szintén végigjátszotta a tornát, remekül passzolt (91,5%), sőt még 4 kulcspassza is volt. Csupán 5 szabálytalansága volt, bár egy sárga lapra így is futotta neki.

Jobb oldali középpályás: Mesut Özil (GER)


Németek legjobbja, 5 mérkőzésen 438 perc alatt kiosztott 3 gólpasszt, és lőtt egy gólt. Kétszer választották a meccs emberének, a portugálok és a görögök ellen.  Özil 88,7%-os pontosággal passzolt, 22 kulcspassza volt, mérkőzésenként 4,4. Forgatta a csapatot, ő volt a németek kreatív játékosa, amikor nem ment neki jól (olaszok ellen), akkor a csapat sem működött jól.

Középső középpályás: Xabi Alonso  (ESP)


Spanyolok csapat egyik legfontosabb játékosa, posztjára nehezen tudna más megoldást találni del Bosque. Ez abból is látszik, hogy csak az írek ellen nem játszotta végig a mérkőzést, ami már egy előre lefutott meccs volt. 88,4%-al passzolt, illetve 5 kulcspasszt osztott ki. 16 alkalommal szerelt, 9-szer szabálytalankodott, ebből 2 sárgát ért. Panasz rá sem lehet, rendkívül nagy kincs a spanyol tizenegyben. 100. válogatott mérkőzést, továbbjutással, két góllal és a meccs legjobbjának járó címmel ünnepelte. Good job!

Bal oldali középpályás: Andrea Pirlo (ITA)


Bár az olasz védelem a döntő kivételével, kitünően működött, az álomcsapatomban a középpályás posztjáig várni kellett az első olaszra, mégpedig Andrea Pirlora. Az olasz csapat legjobbja volt a tornán. Hozzá illett volna a serleg, ahogyan az én megítélésem alapján illik hozzá a torna legjobbja cím. Az olasz csapatba jól beleillett, nélküle a döntő közelébe se jutott volna ez a csapat. Pirlo lőtt egy gólt,  adott két gólpasszt, volt 17 kulcspassza és passzai 87,2%-os pontosággal értek célhoz. Háromszor volt a meccs embere, a horvátok, az angolok és a németek ellen.

Jobb oldali támadó: Cristiano Ronaldo (POR)


Idén Ronaldo megérdemeltem kaphatja meg az Aranylabdát, akárki akármit mond. Hiába a dánok ellen elpuskázott ziccerek, a hollandok ellen két góllal facsarta ki a narancsos gárdát, valamit a csehek ellen a továbbjutást érő gólt fejelte Petr Cech kapujába. Nem írok passzokat, semmi statisztikát, akinek volt szeme látta, nagyrészben neki köszönhető a portugál bronzérem, amit megérdemelten vitt haza a csapat és Ronaldo is.

Középső támadó: Mario Balotelli (ITA)


Potenciál megvan, agy bekapcs aztán irány a futball elit. Megmutatta ő az írek elleni góljánál, illetve a németek elleni duplájánál, hogy ha helyzetbe kerül beveri, nem szarozik, nem remeg meg a lába. Természetesen ki kell szolgálni, nem feltétlenül olyan játékos, aki félpályáról becipeli a labdát az ellenfél kapujába. Társgólkirály lett, a címet és a díjat Torres nyerte, de 3 gólját senki se veheti el tőle. És még mindig csak 21 éves, még nem nőtt be teljesen a feje lágya.

Bal oldali támadó: Andrés Iniesta (ESP)

 

A döntő legjobbja, 3-szoros MoM (olaszok, horvátok, majd megint az olaszok ellen), fontos tagja a csapatnak, minden mérkőzésen játszott, és csak eldőlt eredménynél cserélte le del Bajusz.  89,2%-al passzol, volt 5 kulcspassza és egy gólpassza. Ha a felvezető rovatban nem Xabit választottam volna a spanyolok legjobbjának, akkor Iniestát mondtam volna. Jól teljesített az egész Eb-n, társaival jól megértette magát, megérdemelten nyerte meg a kupát.