Hatharom / Blog / Bejegyzések
Szuper klasszikus
Itt van a klasszikus, itt van újra. Csütörtök este újra összecsap a két spanyol gigász, a Barcelona és a Real Madrid. A tét a Spanyol...


Itt van a klasszikus, itt van újra. Csütörtök este újra összecsap a két spanyol gigász, a Barcelona és a Real Madrid. A tét a Spanyol Szuperkupa győzelem - amely, még ha nem is a legfontosabb cím - de a két rivális biztosan komolyan fogja venni az összecsapást, mivel az egymás ellen elért sikerek nagy lökést adhatnak a bajnokságra. A továbbiakban próbálom felvezetni a mérkőzést, a teljesség igénye nélkül.

 

A tavalyi évben ugyanezen két csapat szállt harcba a trófeáért, a Barcelona bajnokként, a Real Madrid pedig kupagyőztesként. Utóbbi párharcot bajnoki címvédő nyerte, így katalán földre vándorolt a Szuperkupa. Idén fordult a kocka, a Real a bajnok, a Barca pedig a kupagyőztes, és a Real Madrid tehet róla, hogy a szuperkupa győztes terén is változzon az állás. A Barcelona nyerte egyébként az utóbbi három Szuperkupát, így idén jó eséllyel pályáznak történetük tizenegyedik Spanyol Szuperkupa címére. Madridban más a helyzet, bár nekik is van nyolc győzelmük, az utóbbi mégis már 4 éve történt, a Valencia ellen, akkor 5-6-os összesítéssel nyert a Királyi Gárda, szerintem ugyanilyen gólzáporos mérkőzéssel meg lenne elégedve minden semleges szurkoló.



Aktuális forma alapján a katalán szurkolók bizakodhatnak jobban, hiszen kedvenceik vasárnap 5-1-es győzelemmel kezdték a szezont, bár a Real Sociedad volt az ellenfél. Madridban rangadóval kezdődött a bajnokság, a Real a Valenciát fogadta, akik el is csentek egy pontot, a nem túl izgalmas 1-1-re végződő mérkőzésen. Lionel Messi két góllal nyitott (rajta kívül Puyol, Pedro és David Villa volt eredményes), míg a madridiak egyetlen találat Gonzalo Higuaín szerezte, akivel csütörtökön - egyes információk szerint - kezdőként számol Mourinho.  Mindkét edző sikerre éhes, hiszen Tito Villanova-nak ez az első szezonja a Barcelona vezetőedzőjeként, a portugál Mourinho pedig még nem nyert Szuperkupát jelenlegi csapatával.

Igazolások terén is jobban állnak a gránátvörös-kéket, a nyáron eddig sikerült megszerezniük Jordi Albát (Valencia CF), Alex Songot (Arsenal), illetve fél éves kihagyás után visszatért David Villa. A Real Madrid az elmúlt évekhez képest csendesebb az átigazolási piacon. Egész nyáron Luka Modric (Tottenham), Madridba szerződéséről szóltak a hírek, és bár hivatalos megerősítés még nincs, nagy valószínűséggel napokon belül lezárul az üzlet.



A két klub eddigi Szuperkupa-párharcai során, a 4-szer a Blancok, egyszer pedig katalánok győzedelmeskedtek.  Ha csak a mérkőzéseket vesszük, akkor is megvan a madridi fölény, 5-ször nyertek a fővárosiak, 3-szor a Barca, ezen kívül pedig 2 döntetlen is született.

Az első mérkőzés a Nou Campban lesz (aug. 23. – 22.30), a visszavágóra pedig Madridban kerül sor (aug. 29. – 22.30).


Remélem, senkinek se okoz csalódást a két sztárcsapat, hiszen a közelmúltban néhány összecsapásukon háttérbe szorult labdarúgás. Bízok benne, hogy a két győzni akaró csapatot látunk, hiszen egy esetleges Szuperkupa nagyban megalapozhatja a hátralévő szezon történéseit.