Hatharom / Blog / Bejegyzések
Az egyetlen világbajnoki Hollandia-Mexikó találkozó döntetlennel ért véget
A legjobb 16 között vasárnap két közép-amerikai - európai összecsapásra kerül sor. Hollandia három győzelem után...

A legjobb 16 között vasárnap két közép-amerikai - európai összecsapásra kerül sor. Hollandia három győzelem után Mexikó ellen készül kiharcolni a továbbjutást, míg Costa Rica Uruguay és Olaszország legyőzése után esélyes Görögország ellen is.

 

 

Az Oranje Fortalezában lép pályára Mexikó ellen, a mérkőzést portugál játékvezetői trió irányítja majd Pedro Proenza vezetésével. A hollandoknál Leroy Fer combizomhúzódás míg Rolando Martins Indi agyrázkódás miatt nem állhat Louis van Gaal rendelkezésére, a mexikói csapatból Jose Juan Vazquez két sárgalap miatt eltiltását tölti.

Kevin Strootman komoly térdsérülése miatt a holland szövetségi kapitány felhagyott a klasszikus holland 4-3-3-mas felállással. Az AS Roma középpályása még április elején az AC Parma elleni mérkőzésen szenvedett térdszalag szakadást, így ő kikerült a válogatott tengelyéből.

A spanyolok ellen 3-5-2-es hadrend az ausztrálok ellen 3-4-3-ra változott, míg Chile ellen már 4-3-3-mas volt a szerkezet. Wesley Sneijder szerint működik a dolog, a BL-győztes középpályás elmondta meg kellett szokniuk ezt az új rendszert, mert a játékosoknak új feladatokat kellett megoldaniuk. Sneijder szerint most már összeállt a dolog: "Megnyertük az első három mérkőzést, lőttünk tíz gólt, nincs mit szépíteni, fantasztikus munkát végeztünk."  Persze Sneijder hozzátette, hogy ők magabiztosak, de nem elbizakodottak, tudják, hogy Mexikónak nagyon jó csapata van, akik ellen végig koncentrálniuk kell.

A két válogatott egymás elleni története elég kurta, Mexikó és Hollandia korábban mindössze négy alkalommal játszott egymás ellen.

Három barátságos találkozó mellett a két nemzet 1998-ban a franciaországi világbajnokság E csoportjában került szembe egymással.

A 16 évvel ezelőtt Saint-Étienne-ben rmegrendezett találkozón villámgyorsan vezetést szerzett az Oranje. A 4. percben Dennis Bergkamp ugratta ki Philip Cocut, ki 15 méterről, bal lábbal a bal alsó sarokba helyezett (1-0).  Negyedórával később a Cocu-től kapott labdát Ronald de Boer három mexikói gyűrűjében tartotta meg a 16-oson belül, végül 11 méterről a jobb alsó sarokba, a kapufa tövére tette a labdát (2-0).

A 75. percben German Villa szöglete után Ricardo Pelaez földre lefejelt labdája további érintés nélkül pattant be a hálóba (2-1). A 89. percben Ramon Ramirez kiállítása után emberhátrányba került Mexikó, ám a ráadásban kiegyenlített a közép-amerikai gárda. A 94. percben a kétségbeesetten előrevágott labdát egy mexikói fej továbbcsúsztatta, majd az érkező Claudio Suarez eltette a labdát a kapujából kijövő Edwin van der Sar alatt a jobb alsó sarokba (2-2). A mexikói hátvédnek ez volt az egyetlen találata válogatott pályafutása során.  A csoportból Mexikó és Hollandia 5-5 ponttal jutott tovább.

 

A két csapat legutóbb négy éve játszott egymás ellen barátságos mérkőzést. A dél-afrikai vébé előtt Innsbruckban 2-1-re nyert Hollandia, Robin van Persie duplájára csak Javier Hernandez tudott válaszolni. 2010-ben Mexikó a legjobb 16 között Argentínától kapott ki 3-1-re, két Carlos Tevez és egy Gonzalo Higuain találat után Chicharito szépített Johannesburgban.

A Costa Rica-Görögország találkozónak nincs semmilyen előzménye. A helléneknél Oresztisz Karnezisz és Panagiotisz Koné is sérült.

Jorgosz Szamarasz, aki Elefántcsontpart ellen a továbbjutást jelentő sorsdöntő tizenegyest értékesítette emberségből is jelesre vizsgázott. Szamarasz, aki 2014-ig a Celtic Glagow csapatában játszott a videóban köszönetet mond a 11 éves Down-szindrómás fiúnak Jay Beatty-nek, aki hatalmas Celtic-drukker. A görög sztár azzal zárja a mondandóját, hogy reméli, mielőbb találkozhatnak. Ez a vágya hamar beteljesülhet, hiszen a görög futballszövetség úgy döntött, hogy meghívja Brazíliába Jay Beatty-t, aki a helyszínen tekintheti meg a Costa Rica elleni mérkőzést.