Hatharom / Blog / Bejegyzések
Argentína csak egyszer tudta legyőzni Hollandiát
Az eddigi nyolc argentin-holland mérkőzésből mindössze egyet nyertek meg a gauchók, ám az éppen az 1978-as világbajnoki döntő volt. A két...

Sneijder_Messi_600_300

Az eddigi nyolc argentin-holland mérkőzésből mindössze egyet nyertek meg a gauchók, ám az éppen az 1978-as világbajnoki döntő volt.

 

 

A két ország válogatottja négy alkalommal is világbajnokságon játszott egymás ellen. Negyven évvel ezelőtt a németországi világbajnokság második csoportkörében futott össze egymással Hollandia és Argentína. A gelsenkircheni Parkstadionban már a 11. percben vezetést szerzett az Oranje. Johan Cruyff lépett be jó ütemben az argentin 16-oson belülre, elhúzta a labdát Daniel Carnevali mellett, majd az üres hálóba gurított (1-0). A vezető gól után tovább rohamoztak a hollandok, az argentinok előbb a gólvonalról mentettek, majd Wim Jansen hagyott ki egy óriási helyzetet. Nem sokkal később Johan Neeskens talált az argentin kapuba, de les miatt érvénytelen volt a találat. A 25. percben egy holland szöglet után Carnevali ütötte ki a mezőnybe a labdát, Ruud Krol pedig 17 méterről bombázott a jobb felső sarokba (2-0). Argentína a szünetben kettőt cserélt: beállt Mario Kempes és Ruben Glaria, ám nem tudott egyenlíteni a dél-amerikai csapat. A 73. percben Cruyff beadását Johny Rep bólintotta a bal alsó sarokba (3-0). Végül a 90. percben Wim van Hanegem lövését még hárította az argentin kapus, ám a kipattanót a mérkőzés hőse Johan Cruyff vágta a kapuba (4-0). A folytatásban a hollandok kikaptak Brazíliától, majd ikszeltek a kelet-németekkel, ám így is csoportelsőként jutottak a fináléba, ahol 2-1-re kikaptak Nyugat-Németországtól.

 

Négy évvel később már a vilgbajnoki döntőben találkozott egymással a két válogatott. Argentína házigazdaként a magyarok és a franciák legyőzése után kikapott Olaszországtól, majd a következő csoportkörben Lengyelország és Peru legyőzése között ikszeltek Brazíliával (0-0). Mario Kempes a lengyelek és a peruiak ellen is duplázott. Hollandia a vb-döntő visszavágóján 2-2-es döntetlent játszott a nyugat-németekkel, majd az olaszok elleni fordítással jutottak be ismét a világbajnoki döntőbe. A Buenos Aires-i fináléban 70 ezer néző szurkolt a hazaiaknak. A hollandok szövetségi kapitány alig tíz hónapja az osztrák Ernst Happel volt. (Azóta nem ült külföldi kapitány a holland válogatott kispadján.) A 37. percben Leopold Luque keresztpassza után Mario Kempes lépte át a 16-os vonalát, végül bal lábbal az elvetődő holland kapus hóna alatt talált a hálóba (0-1).  Az 59. percben Johnny Rep helyére Dick Nanninga állt be. A 82. percben Ernie Brandts jobb oldali beadása után Dick Nanninga hét méterről fejelt a kapuba (1-1). A hosszabbításban Mario Kempes villant ismét, az argentin 10-es a 104. percben átlépett két holland lábat is, a kapujából kitörő Jan Jongbloed elsőre lábbal hárított, ám a labda visszapattant Kempeshez, aki az üres kapuba helyezett (1-2). A 115. percben ismét Kempes vezette rá a labdát a holland védőkre, majd Daniel Bertonival kényszerítőzött, pontosabban ide-oda pattogott a labda a két holland játékos között, végül Bertoni lőtte ki a jobb alsó sarkot (1-3). Ezzel a eldőlt a világbajnokság sorsa, az Oranje második világbajnoki döntőjét bukta el négy éven belül...

 

Húsz évvel később a franciaországi világbajnokságon a negyeddöntőben futott össze Argentína és Hollandia. A marseille-i mérkőzésen a korábban hetvenszeres válogatott, kétszeres világbajnok (1978, 1986) Daniel Alberto Pasarella már szövetségi kapitányként ült az argentin kispadon. Egy óriási holland kapufa után Patrick Kluivert már a 12. percben bevette az argentin kaput (1-0). Öt perccel később Cladio Lopez lépett ki a leshatárról és helyezett a holland hálóba (1-1). Nem sokkal később Ariel Ortega lőtt óriási kapufát. A második félidő derekán a hollandok Marc Overmarst cserélték be, míg a dél-amerikai csapatban Matias Almeydát váltotta Mauricio Pineda. A 76. percben Arthur Numan második sárgalapja után került emberhátrányba Hollandia, majd tíz perccel később Ariel Ortegát is második sárgalap után állították ki. Ortega Jaap Stam mellett egy óriási eséssel igyekezett büntetőt kiharcolni, majd az ezt reklamáló Ewin van der Saart fejelte állon. Végül a 90. percben Dennis Bergkamp egy szenzációs labdalevétel után jobb külsővel tekert a jobb felső sarokba (2-1). A szintén marseille-i elődöntőben Hollandia büntetőpárbajban maradt alul Brazíliával szemben.

 

 

1999-ben egy amszterdami barátságos mérkőzésen Edgar Davids és Gabriel Batistuta szerzett egy-egy gólt, míg 2003-ban szintén az Amsterdam ArenA-ban Giovanni van Bronkchorst találatával nyertek a hollandok. Az utolsó argentin-holland világbajnoki mérkőzést 2006-ban Frankfurtban rendezték, ám ezen a találkozón egyetlen gól sem született. Holland oldalon játszott Wesley Sneijder, Robin van Persie és Dirk Kuyt is, míg az argentínoknál Javier Mascherano és Lionel Messi is szerepet kapott. Vélhetőleg mind az öt játékos a kezdőcsapat tagja lesz szerda este.

1974. június 26.

Hollandia-Argentína 4-0 (2-0)
Gól: Cruyff (11., 90.), Krol (25.), Rep (73.)

1978. június 25.

Hollandia-Argentína 1-3 (1-0, 1-1, 1-2) - hosszabbítás után
Gól: Kempes (37., 104.), Bertoni (115.), ill. Nanninga (82.)

1998. július 4.

Hollandia-Argentína 2-1 (1-1)
Gól:  Kluivert (12.), Bergkamp (90.), ill. Claudio Lopez (17.)
 
2006. június 21.

Hollandia-Argentína 0-0