Hatharom / Blog / Bejegyzések
Brendan in da house
Ma bemutatták az Anfield Roadon a Liverpool FC új vezetőedzőjét, az északír Brendan Rodgerst. A hírt a Swansea City hozta nyilvánosságra...

Ma bemutatták az Anfield Roadon a Liverpool FC új vezetőedzőjét, az északír Brendan Rodgerst. A hírt a Swansea City hozta nyilvánosságra néhány nappal ezelőtt - miként arról mi is beszámoltunk.

 

 


Rodgers-szel mindenképp jól járunk, hiszen Hodgsonnal ellentétben ő a támadó futball híve. Ars poetica-jának középpontjában is a holland és spanyol típusú, pályát uraló passzos játék áll: "Szeretem a holland és a spanyol focielveket és ahogyan uralják a meccseket. Meglátogattam Barcelonát, Valenciát és Sevillát... tapasztalatot szereztem és kiszélesítettem menedzseri látókörömet."


Korábban azt is elmondta, hogy mit vár játékosaitól: "Edzőként szeretem, ha a játékosaim technikailag erősek és taktikailag értik a játékot, ugyanakkor azt gondolom, hogy az a jó, ha maximalizáljuk azon játékosokat, akik játsszák a futballt és az is nagyon fontos, hogy megértsük az emberi szükségleteket a játékosok esetében."


Úgy tűnik, hogy kreatív játéka lehet nyár végétől a Liverpoolnak, ugyanis Rodgers kijelentette: "Szeretem, ha a csapataim látványosak és kreatívak, de egyben taktikailag fegyelmezettek is és ez az a mag, amiből dolgozunk minden nap."
 


Most, hogy kifejeztük abbéli reményünket, hogy valóban nézhető és eredményes futball vár a Kop nézőire az elkövetkezendő években, hagyjuk is abba az örömködést, tekintsünk mindjárt előre. Ugyanis a klub rengeteg problémával küzd, s ennek a fiatal Mourinho-tanítványnak kellene megoldani ezek egy részét (másik részét meg az FSG-nek).


Egyrészt meg kellene erősíteni a játékoskeretet, méghozzá minőségi játékosok igazolásával. A hírek szerint idén nem akar akkora költekezést az FSG, cirka 40-50 millió euró áll majd Rodgers rendelkezésére. Mindenképpen oda kell figyelnie arra, hogy ne kövesse el Hodgson hibáját: ez már nem a Swansea City, itt nem Konchesky és Poulsen-szintű játékosokra lesz szükség, hanem jóval nagyobb játéktudásúakra. (UPDATE: Liam Tomkins szerint a szerződés része volt, hogy Rodgers egy évig nem igazolhat a Swansea Cityből)


Mivel a most véget ért szezonban a támadószekció gyengélkedett igazán, meglátásunk szerint Rodgersnek is támadót kellene szereznie. Mindenképp szükség lenne egy technikás és gyors szélsőre, ugyanis Maxi hazaigazol Argentínába, Kuyt helyzete is bizonytalan, Downing idei beadásairól inkább ne is beszéljünk, Henderson és Bellamy pedig nem igazi szélső. Igaz ott van nagy reménységünk, az ifjú Sterling - őt be kellene építeni az első csapatba, azaz sokszor kellene legalább csereként bevetni. Ide a már-már elfeledett Ibrahim Afellay megfelelő lenne, aki tavaly januárban igazolt a Barcába, azóta viszont a kezdőcsapat közelében sem nagyon járt, pedig tehetséges fiatalember. Egy másik hollandot, Eljero Elia-t is szívesen látnánk valamelyik szélen. Rajtuk kívül egy csatárra és kreatív középpályásra is mindenképp szükség lenne.


Másrészt helyre kellene állítania a stábnak a klub presztízsét a szurkolói, más csapatok szurkolói, és az FA szemében. Sok szurkoló panaszkodik, amiért az új vezetőség nem ismeri, vagy csak eltávolodott az eszményi Liverpool way-től, s elfordulnak az új tulajoktól. Úgy véljük, hogy bíznunk kell a vezetőségben, másfél év alatt a Manchester City sem lett bajnok, idő kellett (és a United rengeteg sérülése) ehhez. Reméljük, hogy helyre tudják állítani ezen bizalmi viszonyokat - ehhez persze sikerekre is szükség lesz: egy BL-hely és egy FA-kupa például nekünk tökéletesen megfelelne, azt jelezné, hogy jó úton a csapat.


Harmadrészt - és ez főleg az FSG-re vonatkozik - rendbe kellene szedni végre a csapat belső struktúráját. Henryék kirúgtak májusban több fontos pozíciót viselő embert is, így Ian Ayre és Damien Comolli is repült. Ha nincsen megfelelő struktúra a csapat mögött, akkor sosem leszünk sikeresek. (Igaz, állítólag a csapat nem nevez ki Director of Footballt).


Negyedrészt még több pénzt, energiát és tudást kellene az ificsapat nevelésébe ölnünk. És ehhez pont kapóra jöhet Rodgers, aki a Reading majd a Chelsea ifjúsági és tartalékcsapatait is irányította edzőpályafutása elején, így nyilván tudja, hogy ők lehetnek a csapat jövője, s bizonyos értelemben bevételi forrása (eladásuk vagy ha befutnak, akkor marketingértékük miatt).


Szóval igyunk egy pohár pezsgőt, aztán munkára fel!