Hatharom / Blog / Bejegyzések
"Zöldfülű" a parancsnoki hídon - akár jól is elsülhet
A Swansea City honlapján jelentette be, hogy fájó szívvel, de elbúcsúzik sikeredzőjétől, a 39 esztendős Brendan Rodgerstől, aki a Liverpool FC...

A Swansea City honlapján jelentette be, hogy fájó szívvel, de elbúcsúzik sikeredzőjétől, a 39 esztendős Brendan Rodgerstől, aki a Liverpool FC kötelékében folytatja a munkát. Ha hinni lehet a sajtóértesüléseknek, akkor kb. 4-5 millió font "kompenzációs díjat" utal az LFC a Swansea számlájára.

 

 


Brendan Rodgers nem olyan rossz választás, mint elsőre tűnik. Az északír menedzser futballista karrierjét a Ballymena Unitedben kezdte, majd a Readingbe igazolt, ahonnan 20 éves korában egy sérülés miatt kellett visszavonulnia, s így lett a csapat ifistáinak edzője.


2004-ben José Mourinho csábította el onnan, így lett a Chelsea ificsapatának edzője, majd 2006-ban a tartalékokat is átvette. 2008-ban a Watford edzője lett, majd 2009-ben visszatért egy rövid időre Readingbe, amit követően a Swansea City edzői posztját foglalta el.


Ugyan a Watfordban és Readingben sem alkotott maradandót edzőként (előbbiben majd annyi veresége volt, mint győzelme, utóbbiban majd kétszer annyi), a Swansea mégis bízott benne, s ennek meglett az eredménye: a csapat feljutott az első osztályba - első walesi csapatként a Premier League történetében -, ahol tisztes módon helytállt egy nem túl erős kerettel, néhol meglehetősen szép futballt játszva.


2012 januárja volt a legsikeresebb időszaka, ekkor verte meg csapatával az Arsenalt hazai pályán, s első Hónap menedzsere-díja is ehhez a hónaphoz köthető. Csapatával végül a 11. helyen végzett, s összehasonlítva a korábbi Swansea-edzőkkel azt kell mondjuk, hogy a walesi kiscsapat történetének egyik leghatékonyabb edzőjét "igazoltuk le" (96 meccsből 43 győzelem, 20 döntetlen, 33 vereség).


Az mindenképpen jó ómen lehet, hogy Mourinho kiszúrta az északír szakember tehetségét, s ha pofás futballját át tudja ültetni a Liverpool csapatára - melyet régen a sokpasszos játék jellemzett, s idén is csak a Barcelona volt többet az ellenfél térfelén a topligák csapatai közül -, valamint az átigazolási piacon is ügyesen sáfárkodna Henry-ék pénzével, akkor talán mi is így ünnepelhetjük majd őt a szezon végén:



Elvégre Guardiola sem matuzsálem-korú...