Hatharom / Blog / Bejegyzések
Fabio in da house, farewell Maxi!
Ugyan a nyáron kevesebbszer jelentkezünk, mint terveztük, úgy éreztük, hogy két átigazolási hír miatt mindenképp billentyűzetet...

Ugyan a nyáron kevesebbszer jelentkezünk, mint terveztük, úgy éreztük, hogy két átigazolási hír miatt mindenképp billentyűzetet kell ragadnunk. Mr. Duracell után még egy kitartó és lelkes játékossal lett kevesebb a Liverpool Maxi Rodríguez távozásával, de a héten meglett a nyár első igazolása is, Fabio Borini ezentúl nálunk onthatja a gólokat.

 


Maxi Rodríguez hazaigazolt Argentínába, nevelőegyesületénél, a Newell's Old Boys-nál folytatja pályafutását. Két és fél éves Liverpool-karrierje alatt összesen 73 mérkőzésen szerepelt a szélső, ezeken összesen 17 góllal járult hozzá a klub sikereihez. Játékhoz való hozzáállása, alázata - melynek köszönhetően többször is a cserepadról beállva döntött el mérkőzést - példamutató lehetett a csapat ifjú játékosai számára is. A csapat egykori 17-ese, majd 11-ese ugyan nem játszott kifejezetten látványosan, voltak hullámvölgyei és jobb időszakai is, mégis nyomot hagyott a Liverpool történetében, fájó szívvel engedték el a szurkolók. Ő is nehezen hagyta itt a csapatot, ezt jelzi, hogy egy rövid levéllel búcsúzott a szurkolóktól.


 

Mielőtt a LFC-hez kerültem, az egyik legnagyobb klubként gondoltam a Liverpoolra. Az itt eltöltött idő után azonban elmondhatom, ez nemcsak egy nagyszerű klub, de egy nagyszerű család is.
Minden tőlem telhetőt megtettem annak tudatában, hogy ezt a címert viseltem. Nagy megtiszteltetés volt számomra ezt a nagyszerű mezt védeni az elmúlt két és fél év során.
Nagyszerű emlékekkel és jóbarátokkal térek haza, jóbarátokkal a csapatból és ebből a különleges családból egyaránt, amely annyira áthatja ezt a klubot. Köszönöm a támogatásotokat. El sem tudjátok képzelni, micsoda megtiszteltetés volt a számomra, amikor a Kop azt énekelte: "Maxi, Maxi Rodríguez runs down the wing for me da da da da dada..."
Hasta La Vista.
Maxi.

A hét másik nagy átigazolási híre, hogy Fabio Borini kapcsán megegyezett egymással a Liverpool és a játékos korábbi munkaadója, az olasz AS Roma (shame on us, meg sem említettük a nevét átigazolási körképünkben). Ennek értelmében 11 millió font üti a farkasok markát, ráadásul szereplése függvényében további fontszázezrek is üthetik a markukat.


A Bologna ifjúsági csapatában kezdett futballozni a még mindig fiatal Fabio, innen vásárolta meg 16 éves korában a Chelsea, ahol nem más volt az edzője, mint Brendan Rodgers. 2009 szeptember 20-án debütálhatott a felnőtt csapatban, amikor a Tottenham elleni meccs 89. percében pályára léphetett. Nyolc meccsen szerepelt végül a felnőttek között, gólt nem szerzett.


2011. március 17-én kölcsönben került a Swansea Cityhez, ahol nem más volt az edzője, mint Brendan Rodgers. Az angol másodosztályban már igen termékeny volt, összesen 12 mérkőzésen lépett pályára a PL-be ekkor feljutó csapatban, s hat gólt szerzett, köztük azt, aminek köszönhetően bebiztosította a hattyúk feljutását.


A szezon végére biztossá vált, hogy nem marad a londoni kékeknél, s 360 000 euróért a Parmához igazolt, ahol azonban nem lépett pályára, mivel az előző nyár végén már kölcsön is vette az AS Roma. Itt 26 mérkőzésen szerepelt, s tíz góllal járult hozzá a rómaiak szerepléséhez.


2012 júliusának első napjaiban merült fel, hogy Borini lehet Rodgers első igazolása a Liverpool menedzsereként, s utóbbi is úgy nyilatkozott a hét elején, hogy reméli, már a héten nyélbe üthetik az üzletet. Mivel a Chelsea-nél és a Swansea-nél is együtt dolgozhatott a fiatal olasszal, jó eséllyel ismeri az erősségeit és gyengéit.


Az eddig egyszeres olasz válogatott a Liverpoolnál a 29-es mezt kapta meg, s első interjújában elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy ismét Angliában szerepelhet. Elmondása szerint ugyan nem volt kulcsfontosságú, hogy ismét Rodgers-szel dolgozhat, de nagy szerepe volt abban, hogy a Liverpool Football Club alkalmazásában lehet. Az edző kapcsán elmondta, hogy a Swansea-nél élmény volt a keze alatt dolgozni, hiszen nem csak látványos, de eredményes futballt játszhattak, amit a közönség is értékelt. Külön kiemelte, hogy rendkívül izgatott amiatt, hogy Luis Suárez oldalán játszhat, akinek játékstílusát és eltökéltségét a magáéhoz hasonlította.


Rodgers is nyilatkozott a Borini-transzfer kapcsán. Elmondása szerint Fabio megszerzése rendkívül fontos volt számára, mert tökéletesen passzol az általa képviselt játékrendszerbe. Emellett dicsérte Borinit, s szerinte a szurkolók is imádni fogják, mert jó gólszerző, aki több helyen is szerepeltethető, mentálisan és fizikálisan is nagyon erős, s reméli, hogy sokat fog fejlődni a klubnál.


Borini igazolásának az Anfield Road szerkesztői is egytől-egyig örülnek, mert támadásban még több variációs lehetőséget adhat, de reméljük, hogy ez a transzfer nem jelenti azt, hogy a nyár folyamán Andy Carrollnak távoznia kell. Emellett kiemelten fontos, hogy Borini még mindig rendkívül fiatal, de már tapasztalt játékos, aki nagyban hozzájárulhat a klub sikereihez az elkövetkezendő években.