Érdekesség

Több pénzt lehet keresni a Fradiban, mint egy La Liga-kiscsapatnál?

megosztom

Egyszerű kérdés, meglepő válasz? Ennek próbáltunk utánajárni.

Nem könnyű manapság a magyar fociról úgy megnyilvánulni, hogy ne kerüljenek elő a magyar klubcsapatok fizetései. Az, hogy egy focista jól keres, azzal nem árultunk el sok újat, de tényleg sokat keresnek a Magyarországon játszó játékosok a többi labdarúgóhoz képest vagy az ő keresetük eltörpül egy topliga alsó osztályához képest?

A magyar klubcsapatok fizetései nem publikusak, így csak sajtóhírekből, illetve szivárogtatásból tudhatjuk, hogy körülbelül mennyit is visz haza egy-egy focista itthon. A Ferencváros az elmúlt évek legsikeresebb magyar klubja, a sikereit elsősorban légiósokkal tudta elérni. Már-már megszokhattuk, hogy a Balkánról özönlenek a játékosok az első osztályba, de a Fradi olyan klubokból is tudott igazolni az elmúlt években, mint a Sahtar Donyeck, Sparta Praha, Rosenborg, Molde, de a belga, svéd, lengyel első osztályból is sikerült elcsábítani játékosokat. 

Forrás: fradi.hu

Természetesen egy ilyen szerződéshez szükséges egy olyan perspektíva, amit a Fradi az elmúlt évek nemzetközi kupás főtábláival elért, emellé pedig az anyagi apanázsnak is vonzónak kell lennie egy külföldi játékos számára. Kevés hiteles forrás áll a rendelkezésre a fizetések terén, de a Magyar Hang információi szerint egy meg nem nevezett cserepados játékos havi bére 21 ezer euró körül mozgott 2020/2021-es szezonban (mai árfolyamon 7.5 millió Ft), a bérek pedig azóta vélhetően csak nőttek az Üllői úton. 

Korábban az egykori magyar válogatott Vasile Miriuta a Fradi regionális vezető szerepét pedzegetve elmondta, hogy van olyan játékos a Fradiban, aki ismereti szerint bruttó félmillió eurót keres évente, ami 40 ezer euró körüli havi bért jelent. Hogy ez pontosan hány játékost érinthet, esetleg lett-e azóta még eggyel magasabb szint a fizetések terén az egyelőre képlékeny, de aligha csak egy-egy focistát érint ez a fizetési volumen.

Mi a helyzet Spanyolországban?

Ha az európai topligák fizetési volumenjét elemezgetjük, akkor egyértelműen kitűnik a Premier League fölénye, a "besztlígen" felül viszont már jóval konszolidáltabbak a bérek a középcsapatok esetén. Amíg a PL-ben a kiesés ellen menő Watford esetén is egy kezdőnyi játékos egymillió font felett keres, addig Spanyolországban ez egyáltalán nem megszokott. A Rayo Vallecano esetén például mindössze Falcao kap egymillió euró felett (€2 milliós bérrel), de a Mallorca esetén például nincs ilyen játékos a keretben.

A Rayo Vallecano, Cadíz, Elche esetén összesen 6-8 játékos kap többet, mint amit a Ferencvárosnál zsebre tesznek a legjobbak.

Ugyanakkor itt bruttó bérekről beszélünk, az adózási szabályok pedig országonként eltérőek. Magyarországon az egyik legkedvezőbb a focisták adózása, az élsportolók csak ekhót fizetnek, azaz csökkentett adóterhet viselnek a béreik. Ez azt jelenti, hogy a félmillió eurós fizetésből 425 ezer euró körül tud realizálni egy játékos itthon.

Spanyolországban a béreken jóval nagyobb a közteher, egy egymillió euró körül kereső focista 40-45%-át adózza le az államnak a jussából. 

Ezáltal a magyarországi 500 ezer eurós bruttó fizetés megegyezik a spanyolországi ~650 ezer eurós bérrel.

Összességében tehát megállapítható, hogy egy ferencvárosi topjátékos hasonló fizetést vihet haza, mint a jól fizetett, de nem kiemelkedő spanyol kiscsapat játékosa. Hogy ár/érték arányában ez mennyire korrekt az erősen kétséges, de az egyértelműen kijelenthető, hogy jelen viszonyok között a Ferencváros abszolút tud konkurálni egy spanyol elsőosztályú kiscsapattal a keresetet illetően.


Csütörtökön a Ferencváros az Európa Liga csoportkörének 5. fordulójában a Real Betis csapatának otthonába látogat. Az egyelőre még 0 pontos magyar bajnok pontszerzésére nem adnak sok esélyt a bukmékerek, a háromesélyes piacokon 13-szoros szorzót fizetne a Fradi sevillai sikere. 

{"headTitle":"Betis - Ferencváros","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2021-11-25 18:45","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Betis","odds":"1.22","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"145"},{"eventTitle":"Döntetlen","odds":"6.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"145"},{"eventTitle":"Ferencváros","odds":"13.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"145"}]}

>>>REGISZTRÁLOK A BWINRE ÉS KÉREM A 20.000 HUF ÜDVÖZLŐ BÓNUSZT <<<

 

spanyol fizetési adatok forrása - https://www.capology.com/
megosztom