Tenisz

Federernek kedvezhet a US Open új borítása, Nadal viszont megszívta?

  • Cesc18
megosztom

Új beszállító miatt több mint negyven év után változik az amerikai nyílt bajnokságnak otthont adó Billie Jean King Nemzeti Teniszközpont borítás márkája.

Noha a profi tenisz még hónapokig nem tér vissza, azért így is vannak érdekes történések. Hétfőn jelentette be az Egyesült Államok Tenisz Szövetsége, hogy öt évre szóló megállapodást kötött az Advanced Polymer Technology által gyártott Laykold típusú kemény pályák használatára. Ez azt jelenti, hogy több, mint 40 év után megváltozik az amerikai nyílt teniszbajnokság borítása. A hír azért is megdöbbentő, mert a US Open mindig is büszke volt a pályái mögött meghúzódó tudományra.

A Laykold borítás nem lesz ismeretlen a játékosok számára, ugyanis a Miami Openen évek óta ezt használják. A kemény pályák közül ez a második leglassabb, besorolás szerint a közepesen lassúak közé tartozik, míg a US Open korábbi borítása, a DecoTurf közepesen gyorsnak számított. 

Kiknek kedvezhet a változás?

Ami miatt érdekes a Laykold borítás, hogy sokféle stílusnak kedvezhet. A Miami Openen egy időben megfigyelhető volt, hogy olyan játékosok szerepeltek eredményesen, akiknek kiemelkedő a lábmunkájuk és jól védekeznek. 

Novak Djokovics és Andy Murray összesen nyolc címet gyűjtött be Miamiban, de olyan játékosoknak is sikerült eljutniuk a döntőbe, mint David Ferrer és Kei Nisikori. 

Az elmúlt években viszont Roger Federer kétszer is diadalmaskodott Miamiban, pedig előtte zsinórban tízszer még a döntőbe sem tudott bejutni. Megérezte a svájci, hogy milyen játékkal tud igazán hatékony lenni ezen a lassú keményen. 

A bomba szervájáról híres John Isner is alkalmazkodni tudott és eddigi egyetlen Masters tornagyőzelme az éppen Miamihoz kötődik.

Annak ellenére tehát, hogy lassult a US Open borítása, közel sem biztos, hogy például Federernek ez hátrányt jelent majd. 

A jó kontrateniszezők közül Djokovics mellett a tavalyi döntős Daniil Medvedevnek is kedvezhet az új borítás.

bet365

Kiknek nem kedvezhet a változás?

Azt gondolhatnánk, hogy egy lassabb kemény pálya növeli Rafa Nadal esélyeit. Alapvetően ez így is van, viszont a Laykold eddig nem hozott szerencsét a spanyolok salakkirályának. Nadal ugyanis hiába jutott el ötször is döntőbe a Miami Openen, kétszer Federertől, kétszer Djokovicstól, egyszer pedig Nikolay Davydenkótól - akinek szintén híresen jó volt a lábmunkája - kapott ki.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Nadalnak hátrányt jelent majd az új borítás, de a Laykoldon talán kevesebb a sansza a US Opent megnyerni. 

A fiatalok közül Nick Kyrgios biztosan nem örül a változtatásnak, hiszen ő az igazán gyors pályákon él igazán.


Több okból kifolyólag is érdekes US Open elé nézünk tehát. 

Jelenleg így néznek ki a    számai a végső győztes piacon:

>>>REGISZTRÁLOK A BET365-RE A H3WIN BÓNUSZKÓDDAL ÉS KÉREM A MAX 15.000 HUF FOGADÁSI KREDITET!<<<

A bet365 fogadási krediteket ad a feljogosító befizetésed értékében (max. 15.000 Ft.). A kredit tét nem része a nyereménynek. Feltételek, időhatárok és kivételek. +18

megosztom