Politika

Képes lesz Trump duplázni vagy elsöpri a járvány?

  • Tomihmv
megosztom

Megpróbáltunk mindent összeszedni, amit az idei, óriási téttel bíró amerikai elnökválasztással kapcsolatosan tudni kell.

Vélhetően Biden (balról második) lesz Trump kihívója 2020-ban. - Fotó: twitter.com/joebiden

Az egyéb, azon belül is a politikai fogadások közül idén kétségkívül a november 3-án tartandó amerikai elnökválasztás viszi majd a prímet a bet365-nél. A választáson két párt, a Demokraták és a Republikánusok állítanak jelöltet, előbbinél Joe Biden, míg utóbbinál Donald J. Trump - jelenleg is regnáló elnök - esélyes arra, hogy a végelszámoláskor mindent vigyen.

Hogyan választanak elnököt az USA-ban?

Az Egyesült Államokban - a többi nyugati demokráciától eltérő módon -  nem közvetlenül választják meg a kormány-, illetve államfőt, hanem az 538 elektorból álló elektori kollégium dönt az elnök személyéről. A testületben az amerikai alkotmány minden tagállamnak a képviselőivel és szenátoraival megegyező számú elektort allokál.

Kik indulnak?

Amerikai sajátosság a kvázi kétpártrendszer, melynek keretében a Republikánus és a Demokrata Párt dominálja a politikát, ugyanis az elmúlt százötven év minden elnökét ők adták.

A pártok előválasztással választják ki az elnökjelöltjüket, ám a hivatalban levő, újraválasztásért küzdő elnököknek ritkán kell megbirkózniuk prominens előválasztási kihívókkal, így nagyon nagy valószínűséggel Donald Trump lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje.

A Demokrata Pártnál ugyanakkor zsúfolt a mezőny, mivel több tucatnyi közismert politikus is jelezte az előválasztáson indulási szándékát. Ám vélhetően a demokrata előválasztási jelölt-preferenciát felmérő közvélemény-kutatásokat rendszerint vezető Joe Biden, volt alelnök lesz végül a befutó, amit a bet365 is előrevetít az elnökjelöltre kínált szorzóival.

A választáson a tagállamok többségében az ottani győztes elnökjelölthöz kerül minden elektor, habár bizonyos kevésbé népes tagállamokban megoszolhatnak az elektorok két jelölt között.

Az elektorok formálisan 2020. december 14-én választhatják meg az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét. A győzelemhez 270 elektor megszerzése szükséges. Amennyiben egyik elnökségre pályázónak sem sikerül teljesíteni ezen feltételt, a Képviselőház feladatává válik az elnök megválasztása.

Tudtad?
Az USA-ban a huszonkettedik alkotmánymódosítás értelmében nem lehet elnökké választani azt, akit már kétszer elnökké választottak, és mint bármely más szövetségi tisztviselő, az elnök sem lehet a törvényhozás tagja. És, hogy ez miért fontos? Nos, az Egyesült Államok elmúlt három elnöke, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama is képes volt duplázni...

Trump válságkezelése 

A jelenleg kialakult helyzet erősen rányomja majd a bélyegét a választásra, ez biztos. Amennyiben ugyanis a Trump-kormány a járvány lecsengése után lendületbe tudja állítani a gazdaságot és vele együtt az országot, akkor borítékolható, hogy újraválasztják.

Trump egyébként nagy és erőteljes választ akar adni a válság okozta kihívásokra, számítások szerint 1300 milliárd dollárt (!) is meghaladja majd az a mentőcsomag, amit bejelentett, és melynek első, 250 milliárd dolláros csomagját már szerdán aláírta.

Mindennek egyébként tervezett része az is, hogy a következő két hétben minden jogosult amerikai felnőtt állampolgár - aki egyénenként éves szinten 99 ezer dollárnál, családonként 198 ezer dollárnál kevesebbet keres - 1200 dolláros csekket (!) kap majd a kormánytól, kiegészítve gyermekenként 500 dollárral (!), mivel az amerikaiaknak - Trump szerint - készpénzre van szüksége ezekben a vészterhes időkben. Az ilyen intézkedések a gazdasági tűzoltás mellett nyilvánvalóan alkalmasak arra is, hogy növeljék az elnök népszerűségét is. 

Nem marad el a választás

A kialakult helyzet miatt felborul ugyan a választási naptár, de az biztos, hogy az elnökválasztást nem fogják elhalasztani, hiszen az elnöknek 2021. január 20-án hivatalba kell lépnie. Ugyan lehetne tolni a novemberi választási dátumon, de maximum csak pár hetet, ugyanakkor ennek az előkészítése roppant hosszú időt venne igénybe, aminek végül semmi semmi értelme sem volna.

Biztos tehát, hogy megtartják a szavazást november 3-án, de vélhetően csökkentik majd a szavazófülkékben megjelenő állampolgárok számát, vagyis arra ösztönözhetik a választókat, hogy szavazataikat elektronikusan vagy levélben adják le. Természetesen, amennyiben nem csillapodik a járvány, úgy számíthatunk egészen újszerű megoldásokra a szavazatleadásokat illetően.

Trump 2016-ban sokkolta a világot. - Fotó: twitter.com/realdonaldtrump

Egyenlőek az esélyek

A 2016-os elnökválasztásnál Donald Trump sokkolta a világot, hiszen bekövetkezett az, amire senki nem számított. A milliárdos ugyanis igen komoly underdogként nyomta le Hillary Clintont, amibe a fogadóirodák is keményen belenéztek. Trump szorzója ugyanis 151-ről (!) indult, és még a választás előestéjén is 5-szörös pénzt kínáltak a Republikánus Párt jelöltjére, míg Clintonra mindössze 1.20-szorost.

Ezúttal a fogadóirodák is szűkebbre vágták a szorzókat, igaz, mindez köszönhető a járványnak, ami a legnagyobb ismeretlen az egyenletben. Egy hajszállal a jelenleg is regnáló Trump vezet a maga 1.80-szoros szorzójával a bet365-nél, de ott van a nyomában Biden, akire átlagosan 2.25-szörös pénzért lehet fogadásokat kötni mostanság.

Mire érdemes fogadni?

Nehéz perpillanat jósolni, hiszen a járvány kellős közepén vagyunk, aminek végül bármilyen lecsengése lehet. Igaz, az biztosan nem Trump mellett szól, hogy két szenátora is exkluzív információknak köszönhetően adta el részvényeit és menekítette ki vagyonát, mielőtt elharapózott volna a járvány.

Azonban a bukmékereknél ez meg sem rengette a szorzókat, köszönhetően annak, hogy perpillanat Trump kezében van a hatalom (lásd fentebb, hogy milyen intézkedéseket hozott), amit, ha jól használ ki, akkor bebetonozhatja magát újabb négy évre. Ha viszont rosszul játssza ki a lapjait, akkor borítékolható, hogy négy évnyi regnálás után mennie kell, és Joe Bidennek hívják majd az USA következő elnökét.

Szerinted ki nyeri az idei elnökválasztás az USA-ban?

 

 

bet365

 

wikipedia, mandiner, portfolio, twitter
megosztom