Angol foci

Ők a modern futball legnagyobb gengszterei

megosztom

Az angol szövetség (FA) legfrissebb jelentése szerint rekordszintre emelkedtek az ügynöki jutalékok a Premier League-ben.

Rekordszintre emelkedtek az ügynöki jutalékok 2018. február 1. és 2019. január 31. között a Premier League-ben. Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) legfrissebb adatai szerint ugyanis forintra átszámolva nagyjából 97,5 milliárdot fizetett a játékosok átigazolásánál közreműködő játékosügynököknek - ez a szám közel 50 millió fonttal több, mint az évvel korábbi időszakban regisztrált összeg.

Fotó: hatharom.com

A játékos-menedzsereknek a legtöbb pénz ebben az időszakban a Liverpool utalta, miután Jürgen Klopp a nyáron többek között Alisson Beckert, Xherdan Shaqirit és Naby Keitát is megszerezte. A Vörösök 43,7 millió angol fontot voltak kénytelenek kifizetni a játékosokat képviselő menedzserirodáknak.

A Liverpool után a Chelsea (26,8 millió font) és a Manchester City (24 millió font) következik a sorban. A Premier League csapatai közül a walesi Cardiff City fizetett a legkevesebbet az ügynököknek, a walesiek mindössze 2,8 millió fonttal megúszták.

Kik a Premier League legnagyobb cápái?

Az angol élvonal legmenőbb játékosügynökei között jól ismert neveket találunk. A PL legtehetősebb menedzserének Jorge Mendes számít, akinek cége egymilliárd dollár értékben rendelkezik futballisták játékosjogaival. Mendes a Wolverhampton "felportugálosításával" elég komolyat kaszált a Premier League-ből, de van ügyfele az Evertonnál és a Leicesternél is.

Mendes (Ronaldo jobb oldalán) a legnagyobb játékosügynök jelenleg / Fotó: dailystar

A portugál menedzser alá olyan futballisták tartoznak világszerte, mint Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, James Rodríguez, Diego Costa, Ángel Di María vagy Éderson.

A második helyen Jonathan Barnett áll, aki a Stellar Football nevű ügynökséget tulajdonolja. A PL-ből Kieran Trippier, Jordan Pickford, Luka Shaw, Adam Lallana vagy Ruben Loftus-Cheek is hozzá tartozik, de Saúl Niguez, Gareth Bale vagy Wojciech Szcesny neve is elég sokat ér a szakmában. Barnett cégének ügyfélköre 795,6 millió dollárt ér."

A dobogó fokára a 'jó öreg' Mino Raiola került, akinél ellentmondásosabb figurája kevés van a nemzetközi futballnak. Az olasz-holland állampolgárságú, 51 éves játékosügynök nevéhez jó pár legendás ügylet kötődik, az évek során pedig 628,9 millió dollár értékben szedett össze játékosjogokat.

Raniola és Balotelli / Fotó: dailystar

Raiola ügyfele között jó pár igazi rosszfiút találhatunk, az olasz képviseli Ibrahimovic, Paul Pogba, Marco Verratti, Gianluigi Donnarumma, Mario Balotelli vagy éppen Moise Kean érdekeit.

Már évek óta teljesen egyértelmű, hogy a játékosügynökök egyre nagyobb befolyásra tesznek szert a futballban és sok esetben visszaélések sorát kénytelenek elszenvedni a klubok.

A tavalyi évben a Premier League-ben már felmerült, hogy csökkenteni kell a játékosügynöki jutalékok rendszerét, sőt, szeptemberben már a FIFA asztalára is került egy tervezet, amely visszaszorítaná a Raiola-félék befolyását.

megosztom