Sportfogadás

Jön a 91. Oscar-gála - tippek, érdekességek

Címkék:
megosztom

Hétfő hajnalban díjazzák a filmvilág legjobbjait. Mi természetesen erre is megtehetjük a tétjeinket, a hatharom.com két "filmszakija", Cesc18 és Varin pedig meg is osztotta gondolatait az esélyesekkel kapcsolatban.

Néhány óra múlva kezdetét veszi a 91. Oscar-átadó ünnepség, az Amerikai Filmakadémia díjazza az év legjobb alkotásait. Ahogy az elmúlt években mindig, két filmgurunk ezúttal is körüljárta fogadási szempontból az eseményt, megtippelve minden kategória győztesét. Lássuk, miből is választhatunk!

A legfontosabb kategóriák

Hogy az Oscarra való fogadás miért is az egyik legérdekesebb speciális piac, azt talán az idei év szemlélteti legjobban. Ha végignézzük az elmúlt hónapok oddsváltozásait, azt láthatjuk, hogy szinte megőrült minden, a favoritokból underdogok, az underdogokból favoritok lettek egy rövid időszak leforgása alatt, amivel nagyon szép pénzt lehetett keresni, avagy bukni.

Erre mindenképpen a legékesebb példa a legjobb film kategóriája, ahol az A Star is Born 67-szeres szorzóra kúszott fel, pedig volt már 2 alatt is, míg a Roma 10 feletti számról lett nagyon komoly, 1.20-1.40-es favorit. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen Alfonso Cuaron darabja sorra húzta be a rangos díjakat, az pedig már az első perctől nyilvánvaló volt, hogy a mexikói filmes megkapja a legjobb rendezőnek járó díjat, ahogyan megkapta öt éve is a Gravitációért. A legjobb filmre tehát a Roma egyértelmű favorit, maximum a mű "netflixsége" adhat néhány szavazatot a rivális Green Booknak, de egyelőre nem látni, hogy más esélyes beleszólhatna a küzdelembe.

Varin: Az általam korábban favorizált A Star is Born rövid úton elhullott, a jelölésekből nem lettek díjak, abban a pillanatban pedig a halálos ítélet meg is született, hogy Bradley Coopert a rendezésért nem jelölték díjra. Szakértők szerint talán Spike Lee miatt a BlacKkKlansmannek van némi esélye, de ez nem az az év, ahol megpróbálkoznék egy underdoggal ebben a kategóriában, hiába bukott a Roma például a Golden Globe-on.

A fontosabb kategóriában nem várható meglepetés, a szorzók alapján még a legjobb film tűnik legnagyobb kérdésnek, de a rendezőknél Cuaron, a színésznőknél Glenn Close, a színészeknél pedig Rami Malek készülhet a beszédére. Különösen a Bohemian Rhapsody főszereplője lehetett nagy fogás a fogadóknak, hiszen ő még január elején is 5 feletti szorzón volt fogadható, ám a Golden Globe-siker és később a SAG-en való győzelem (ami az alább látható ábra miatt igen fontos) rögtön szétaprította Freddie Mercury szorzóját.

Cesc18: A főbb kategóriákban tényleg elég lefutott a verseny, pedig néhány hete még a legjobb filmnél elég jó kis csata kezdett kirajzolódni, mostanra viszont elég nehéz elképzelni, hogy ne a Roma legyen a befutó. Ami a színészi díjakat illeti, a favoritok közül egyedül Regina Kingnek lehet félnivalója a legjobb női mellékszereplőknél, miután a színészeknek kiírt díjátadón (SAG) jelölést sem kapott. Ott egyébként Emily Blunt lett a befutó, aki az én nagy bánatomra viszont az Oscaron nincs jelölve. Így azért Amy Adams vagy Rachel Weisz kiénekelheti a sajtot King szájából. 


Mint az a fenti statisztikákból is látszik, az egyes díjak legfőbb esélyeseit a korábbi, kisebb díjátadók eredményei segítenek megtippelni.

Egyéb kategóriák

Ami a további kategóriákat illeti, nagyon egyoldalúak szinte mindenhol az oddsok, a    -ön jelenleg nincs is olyan fogadási opció, ahol a favorit szorzója 2 felett lenne. De azért szemezgessünk picit az olyan kategóriából, ahol találhatunk értéket.

Oscar-beharangozó cikkünkben mindig külön részt szentelünk a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés kategóriájának. Ez az a két díj, amelyről csak egy jó adag google-zás után tudjuk megmondani, hogy mi a különbség, de az tény, hogy az utóbbi tíz évben hatszor ugyanaz a film nyerte meg a díjat. Tavaly a Dunkirk duplázni tudott a két 1.14-es szorzójával, idén viszont a hangkeverésben a Bohemian Rhapsody, a hangvágásban pedig a First Man a favorit. Ha folytatódik a tendencia és kéz a kézben jár a két díj, akkor a keverésnél a First Man 11-szeres szorzójával vagy a hangvágásnál a BR 4-szeres szorzójával kaszálhatunk szépet. Érdekesség egyébként, hogy a hangvágásnál a második számú favorit az a Hang nélkül című film (amúgy szenzációsan jó és nem is véletlenül választotta Magyarország legnagyobb horroroldala, a Cinegore az év legjobb horrorjának), amelyben olyan túl sok hang nincs is.

Varin: Akad szerintem olyan kisebb kategória, ahol esetleg találhatunk még értéket, ez pedig különböző elemzések szerint a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriája. Az oddsok alapján reálisan a Period. End of Sentence. és a Black Sheep küzdhet meg a szobrocskáért, én pedig az underdogra voksolok.

Előbbi film az indiai nők menstruációs tabujáról szól, utóbbi pedig a 2000-es évek angliai rasszizmusát vesézi ki, tehát vastagon mindkét film alkalmas arra, hogy Oscart nyerjen a témája alapján. Bár a Period is nagyon aktuális téma, kritikusok szerint a Black Sheep sokkal jobban megszerkesztett és erőteljesebb, hatásosabb film, különösen azért, mert Cornelius Walker saját történetét meséli el benne. Az    -en 2.30-ért lehet elcsípni a Black Sheepet, nekem pedig ez megér egy kis aprót.

Egy másik nagy upsetet a legjobb vizuális effekteknél várok, ahol hatalmas favorit ugyan az Avengers: Infinity War és tarolt is a korábbi díjkiosztókon, de a First Mantől meglepetést várnak a szakértők. Egyrészt a holdraszállós filmet hat Oscarra jelölték, míg az összes többit csupán ennél a kategóriánál vették számításba, másrészt ez egy olyan kategória, ahol az elmúlt években bőségesen volt meglepetés. A First Man ráadásul úttörőnek számít a filmgyártás terén, hiszen olyan technikákat használnak benne, amilyeneket soha korábban - itt érdemes megnézni a mozgóképes felvételeket és a fotókat, mert gyönyörűek. Mindez és a szakértők predikciói azt mondatják velem, egy kis apróval meg kell támogatni a First Mant 4.50-es oddsért a    -ön.

Cesc18: Az egyéb kategóriák közül a legjobb eredeti filmzenénél én viszonylag biztos vagyok abban, hogy az If Beale Street Could Talk lesz a befutó. Gyönyörű, amit Nicholas Britell alkotott és nem mellesleg központi szerepet játszik a filmben. 

Érdekes a legjobb eredeti forgatókönyv kategória, ahol a The Favourite a legesélyesebb, ám ha a Green Book behúzza a legjobb filmet a Roma előtt, akkor szinte biztosan elviszi ezt a szobrocskát is. Itt úgy érzem 3.00 feletti oddson megéri rizikózni, a Golden Globe-díjjal a zsebében igen veszélyes kihívó a Green Book. 

A legjobb hangvágás és keverés valóban sokszor kéz a kézben jár, és bizony a Bohemian Rhapsody mindkét kategóriában erős jelölt. Főleg azok után, hogy néhány napja az MPSE (Motion Picture Sound Editors) díjátadóján pár kategóriában befutó volt. 

Egyet kell, hogy értsek Varin kollégával, a legjobb vizuális effekteknél könnyen előfordulhat, hogy borul a papírforma. Az Avengers: Infinity War dominálta a VES-t, így teljesen érthető a favorizálása, viszont ez sem garancia az Oszkár szobrocskára. Emlékezzünk csak vissza, hogy néhány éve a Star Wars: The Force Awakens is elég erős befutónak tűnt, aztán az Akadémia mégis az Ex Machina-t díjazta. Ezúttal a First Man okozhat "meglepetést", ne felejtsük el, hogy ez a film 4 jelölést is kapott, míg az Avangers csak ezt az egyet. 


További tippeket az Oscar-gálára a Logibeten találsz, ahol továbbra is mindössze havi 19.99€-ért kaphatod meg az összes tippmester összes tippjét!

A nagy párharc
Cesc18 Kategória Varin
Roma Legjobb film Roma
Rami Malek Legjobb színész Rami Malek
Glenn Close Legjobb színésznő Glenn Close
Mahershala Ali Legjobb férfi mellékszereplő Mahershala Ali
Amy Adams Legjobb női mellékszereplő Regina King
Alfonsó Cuaron Legjobb rendező Alfonsó Cuaron
BlacKkKlansman Legjobb adaptált forgatókönyv BlacKkKlansman
Green Book Legjobb eredeti forgatókönyv The Favourite
Roma Legjobb idegennyelvű film Roma
Spider-Man Legjobb animációs film Spider-Man
Free Solo Legjobb dokumentum film RBG
Roma Legjobb operatőr Roma
Vice Legjobb vágás Vice
The Favourite Legjobb látványtervezés The Favourite
First Man Legjobb vizuális effektek First Man
The Favourite Legjobb jelmeztervezés Black Panther
Vice Legjobb smink és frizura Vice
Bohemian Rhapsody Legjobb hangvágás Bohemian Rhapsody
Bohemian Rhapsody Legjobb hangkeverés Bohemian Rhapsody
If Beale Street Could Talk Legjobb eredeti filmzene If Beale Street Could Talk
Shallow (A Star is Born) Legjobb eredeti dal Shallow (A Star is Born)
Bao Legjobb animációs rövidfilm Bao
Marguerite Legjobb élőszereplős rövidfilm Marguerite
Black Sheep Legjobb dokumentum rövidfilm Black Sheep
megosztom