Darts

Van Gerwen trükkös ágon, Anderson örülhet, Cross megszívta

megosztom

Górcső alá vettük a 2019-es PDC darts-világbajnokság sorsolását.

A versenyre december 13 és január 1 között a londoni Alexandra Palace-ben kerül sor, a tornát pedig mind oldalunk, mind pedig a PDC Hungarian Fan Club kiemelt figyelemmel követi majd.

Hétfőn elkészült a 2019-es PDC darts-világbajnokság sorsolása, a mai napra pedig a fogadóirodák ki is dobták a legfrissebb oddsokat a végső győztest illetően. Megvizsgáljuk, hogy kik a sorsolás nyertesei és vesztesei, illetve, hogy miként alakultak az esélyek.

Mielőtt a lényegre térnénk, fontos megemlíteni, hogy minden eddiginél több dartsot láthatunk majd decemberben, ugyanis a korábbi 72 fős mezőnyt 96-ra növelte a PDC, és ezúttal már a legjobb hölgy játékosok is szóhoz jutnak. 

Nehéz sorsolást kapott Rob Cross. - Fotó: PDC/Twitter

Fortuna nem állt a címvédő mellé 

Illik a sort a regnáló világbajnokkal kezdeni, tehát Rob Cross-szal, aki a rajtot ugyan 2. kiemeltként várja, a bukmékereknél viszont csak éppen hogy befér a top 5 favorit közé. Ez egyrészről köszönhető annak, hogy ősszel a tudása alatt teljesített és döcögött a szekere, másrészről pedig Fortuna asszonysága sem fogadta kegyeibe, ugyanis meglehetősen kemény sorolást kapott.

Jó eséllyel az első körben Jeffrey de Zwaannal néz majd farkasszemet, aki nyáron a World Matchplayen megmutatta, hogy micsoda potenciál van benne, és bizony akkor sokan igen magas oddson be is húzták a hollandot a vb-győzelemre. Utána sem vár sétagalopp Crossra, olyan játékosokkal találhatja magát szembe, mint Cristo Reyes, Dimitri van den Bergh vagy Jonny Clayton, az elődöntőért pedig papírforma szerint Mensur Suljoviccsal vagy Michael Smith-szel kell majd megharcolnia.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy "Voltage" a sorsolás egyik vesztese. 

 

A 10. kiemelt Smith viszont az egyik nyertese, a bukik szerint ugyanis ő pályázik erről az ágról a legjobb eséllyel a végső győzelemre. A sorsolás előtt 21.00-szeres pénzt fizettek a sikererére, most viszont 15.00-ért játszható. 

Trükkös ágon a világelső

A vb-cím legnagyobb favoritja idén is Michael van Gerwen, viszont ezúttal nem egy domináns ősz után várja az év fő eseményét. A negyedik körig különösebb gond nélkül kellene, hogy eljusson - nem lenézve például Max Hoppot -, ott viszont már valószínűleg vagy Adrian Lewis vagy Raymond van Barneveld következik. Utóbbi lenne a leginkább "necces" a világelsőnek, ugyanis Barney számtalanszor megmutatta már, hogy legyen bármennyire gyenge formában, Van Gerwen ellen a semmiből is képes előhúzni a legjobbját. Barneveld miatt trükkös ez az ág a hollandnak zseninek. 

Ebben a negyedben találjuk még Simon Whitlockot és James Wade-et is, akik szintén okozhatnak fejtörést Van Gerwennek, bár mindkettejük ellen pazar mérleggel bír a holland. Az ősszel remeklő Wade esélyei egyébként alaposan romlottak ezzel, hogy "Mighty Mike" ágára került. 

Gary Anderson a sorsolás egyik nagy nyertese. - Fotó: PDC

Könnyű út az elődöntőig

A kétszeres világbajnok Gary Anderson egy csodás szezon után 2. favoritként utazhat Londonba. A skót klasszis maximálisan elégedett lehet a sorsolásával, ugyanis talán egyedül Daryl Gurney az a játékos, akitől valamiféle félnivalója lehet, de az északírrel is csak a negyeddöntőben találkozhat. Arra pedig nem vennénk mérget, hogy összejön ez a meccs, hiszen Gurney-re több ki-ki összecsapás is vár majd a torna elején. 

A másik skót sem panaszkodhat

Baráti sorsolást kapott a 3. kiemelt Peter Wright is, igaz, ő messze nem tudhat olyan jó évet a háta mögött, mint honfitársa. Ettől függetlenül természetesen Wright is a favoritok közé tartozik és igazából a negyeddöntőig nem kellene, hogy megakadjon. Ott már a mindenkire veszélyes Gerwyn Price rágós falatnak ígérkezik. A walesi egyébként akár a vb meglepetésembere is lehet, a fogadóirodák oda is figyelnek rá, hiszen a sorsolás után 41.00-ról 34.00-re csökkentették a szorzóját. Ez ugyanis számára is egy megoldható ág. 

Ha komolyabban egyik negyedben sem borul a papírforma, akkor Van Gerwen-Anderson és Cross-Wright elődöntőket láthatunk majd. De erre nagy pénzben ne fogadjunk, ugyanis az elmúlt 15 világbajnokságon egyszer sem fordult elő, hogy az első négy kiemelt játszotta volna az elődöntőket. 

Ki lesz a bajnok?
   
Játékos Sorsolás után Előtt
Michael van Gerwen 2.37 2.37
Gary Anderson 4.33 4.33
Peter Wright 11.00 11.00
Michael Smith 15.00 21.00
Rob Cross 19.00 19.00
Mensur Suljovic 21.00 26.00
Daryl Gurney 34.00 29.00
Gerwyn Price 34.00 41.00
James Wade 41.00 34.00
Raymond van Barneveld 67.00 51.00
bet365
megosztom