Darts

Kezdődik a Grand Slam - ismét Van Gerwen lesz a befutó?

megosztom

Csoportról csoportra górcső alá vettük az esélyeket a 12. alkalommal megrendezésre kerülő Grand Slam of Darts-on.

Szombaton kezdetét veszi a Grand Slam, ami több okból kifolyólag is más, mint a megszokott darts-versenyek. Egyrészről ez az egyetlen major verseny, ahol összeeresztik a PDC és a BDO legjobbjait, másrészről az egyenes kieséses rendszer helyett itt csoportküzdelmekkel indul a torna.

Van Gerwen az elmúlt három GS-t megnyerte. - Fotó: PDC

A csoport

Ebben a kvartettben az egyik legegyértelműbbek az esélyek. A világelső Van Gerwen magasan kiemelkedik, ráadásul a holland zseni igen parádés, 27-0-s győzelmi szériában van a Grand Slam of Darts-on. Ez egyben azt is jelenti, hogy ő az elmúlt három kiírás bajnoka. Clayton egyértelműen jobb játékos, mint Murnan, míg Robson némileg fekete ló, hiszen először kvalifikálta magát erre a versenyre. 

B csoport

Ennek a négyesnek a második helyezettje játszik majd az A csoport elsőjével, tehát jó eséllyel Van Gerwennel. A hollandot mindenki szeretné elkerülni, ám ez egy annyira kiegyenlített csoport, hogy itt taktikázásra nem igen lesz lehetőség. Papíron Smith és Barneveld a két továbbjutó, de Ratajski nagyon veszélyes játékos, Smith-Neale pedig friss World Masters győztesként okozhat kellemetlen perceket a PDC-menőknek. 

C csoport

Néhány hete még aligha lett volna ekkora favorit Wade, ám nagyot fordult a világ a kétszeres Grand Slam-döntőssel, ugyanis a váratlanul megnyert Európa-bajnokság után a múlt héten behúzta a World Series Finals trófeát is. A jelenlegi formájában ez egy könnyen letudható kvartett a számára, hiszen Webster és Brown sincs csúcsformában. Itt erősen benne van a pakliban, hogy a BDO-s Harms meglepi a walesit és az angolt. A hollandnak ez a negyedik Grand Slam indulása, szóval rutintalannak nem nevezhető. 

D csoport

Van Gerwen mellett Anderson csoportelsősége fizeti a második legkevesebb pénzt. A skót klasszis idén két nagy múltú tornán is begyűjtötte a hiányzó trófeát, és ugyanerre készül a GS-en is, ahol 2011-ből van már egy döntője. White erősen pályázik még a továbbjutásra, de Unterbuchner képes lehet meglepetést okozni. A német dartsos igen komolyan tudja tolni a tömeget és ha nem zökkenti ki az új környezet, akár még messzire is menetelhet. 

Wright tavaly a döntőig masírozott. - Fotó: PDC

E csoport

Az alsó ág első kvartettjében a tavalyi döntős Wright a favorit, ám érdemes óvatos lenni a skóttal, ugyanis az elmúlt hetekben nem csillogott, sőt, inkább azt lehet mondani, hogy csalódás volt a teljesítménye. Hopp egyre komolyabb játékerőt képvisel, de azért még bizonyítania kell, hogy tartósan nem csak hazai környezetben tud kiemelkedő játékot hozni. Payne tipikusan az a játékos, aki egy-egy meccsre tudja csak élesíteni a formáját. Újoncként most is talán egy jó meccset lehet adni neki. Williams az abszolút sötét ló, a BDO-nál jelenleg az egyik legjobbnak számít, ám nagy kérdés a profik ellen mire megy. 

F csoport

Az összes közül ez az egyik legérdekesebb csoport, hiszen hiába találunk itt két topkategóriás profit, mint látható, a csoportgyőzelemre a kétszeres BDO világbajnok Durrant a legnagyobb favorit. Az angol dartsos ugyanis a tavalyi negyeddöntőjével bizonyította, hogy bőven helye lenne a PDC mezőnyében. Hármójuk között itt óriási csata várható a két továbbjutó helyért, míg Gilding a kellemetlenkedő szerepét tölti majd be. 

G csoport

Ebben a csoportban sem könnyű jósolni, ami a legnagyobb meglepetésnek számítana, ha Suljovic nem jutna tovább. Egyértelműen benne van a legnagyobb potenciál, a másik továbbjutót megtippelni viszont szinte lehetetlen. Mitchell a másik szervezetből az egyik legrutinosabb résztvevője a GS-nek, viszont még soha nem sikerült továbbjutnia a csoportból, tavaly éppen Buntingot kellett volna ehhez legyőznie, de nem tudta megoldani a feladatot. 

H csoport

Az utolsó csoportban értünk legkevésbé egyet a fogadóirodák szorzóival. Tény, hogy Cross a legnagyobb név közülük, de a világbajnok angol rettentő sebezhető formában van. Az utóbbi hónapokban mutatott játéka alapján még azt sem vennénk biztosra, hogy továbbjut. Pláne úgy, hogy Van den Bergh és McGeeney is veszélyes ellenfelek. A fiatal belga nagyszínpadon zseniálisan tud játszani és ezen az oddson érdemes is behúzni a csoportgyőzelemre. 

Ki nyeri a tornát?
   
Michael van Gerwen 1.90
Gary Anderson 6.00
Peter Wright 10.00
Rob Cross 13.00
Mensur Suljovic 19.00
James Wade 21.00
bet365
megosztom