FIFA

A vártnál hamarabb emelhetik a vb létszámát

megosztom

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint a világbajnokság mezőnyének 48 csapatosra bővítése már 2022-ben, Katarban megvalósítható.

"Arról már döntöttünk, hogy a világbajnokságon résztvevő csapatok számát 32-ről 48-ra emeljük. Ez 2026-ban lép érvénybe. Hogy akár már 2022-ben megtörténhet-e? Ismernek engem. Lehetségesnek tartom ezt. Lehetséges. Miért ne volna az?"  – mondta Gianni Infantino szerdán az ázsiai konföderáció Kuala Lumpur-i kongresszusán.  

A FIFA elnöke nem tartja elképzelhetetlennek, hogy 4 év múlva már 48 csapat lesz ott a vb-n

Jelen állás szerint az első 48 csapatos vb-t az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó rendezi nyolc év múlva. A módosítás korábbi bevezetésének lehetőségéről Katar a jövő év elején foglal állást.

Infantino emlékeztette a jelenlévőket, hogy a változtatással a jelenlegi 4,5, helyett 8,5 helye lenne az ázsiai kontinensnek, ami üdvrivalgást váltott ki a kongresszus helyszínén.

"Egyeztetünk katari barátainkkal, de tárgyalunk más, régióbeli barátainkkal is. Reméljük, hogy a bővítés lehetségessé válik – mondta.

Hasszan al-Tavadi, a katari szervezőbizottság vezetője a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy elemzik a megvalósíthatósági tanulmányokat és a végleges döntést még a selejtezősorozat kezdete előtt meghozzák, valamikor a jövő év első harmadában.

Az újraválasztásáért 2019 júniusában versenybe szálló Infantino az elmúlt időszakban több tervvel is előállt, melyek támogatottsága korántsem egyértelmű. Felvetődött a Konföderációs Kupa megszüntetése, a klubvilágbajnokság bővítése és egy Globális Nemzetek Ligája létrehozása. A FIFA tanácsa a legutóbbi ülésén, múlt pénteken arról határozott a ruandai Kigaliban, hogy munkacsoportot állít fel az elképzelések részletes áttekintésére. Az eseti bizottságnak a március 14-ei tanácsülésen, Miamiban kell ismertetnie megállapításait.

 

Szerinted jó ötlet megemelni a létszámot?

 

Foci-vb 2022    
Brazília 7.00
Németország 8.00
Spanyolország 8.00
Franciaország 8.00
Argenítna 11.00
MTI
megosztom