Tenisz

Djokovics lesz minden idők legjobb játékosa?

  • Cesc18
megosztom

Az egykori világelső szerb Roger Federertől hat, míg Rafa Nadaltól három Grand Slam-cím lemaradásra van.

2003 augusztusában Pete Sampras hivatalosan is bejelentette a visszavonulását. A 14 Grand Slam-címet nyerő, 286 hetet a világranglista élén töltő és 43 millió dollárt összeteniszező amerikait a "nyugdíjba" vonulása napján sokan minden idők legjobb játékosának kiáltották ki. Azóta 15 év telt el, és Sampras impozáns eredménysorát hárman is felülmúlták. 

Az első természetesen Roger Federer volt, aki 2001-ben a wimbledoni negyedik fordulóban megmutatta a tehetségét Sampras ellen, ám akkor még senki nem tudta, hogy mire hivatott a svájci. 

Federer számtalan rekord birtokosa és jelenleg a valaha volt legjobb teniszezőként tekinthetünk rá. Senki nem nyert nála több Grand Slam-trófeát (20), senki nem játszott nála több GS-döntőt (30), a legtöbb hetet töltötte világelsőként (310) és a legtöbb vb-címet nyerte (6).

De nem csak a major győzelmek vagy döntők mutatják egy játékos erejét. Federer 2004 és 2010 között pokolian kiegyensúlyozott volt, a Grand Slam-tornákon sorozatban 23-szor jutott el minimum az elődöntőig. 

És közben bejött a képbe Rafa Nadal, aki pillanatok alatt Federer legnagyobb kihívójává vált. A spanyol salakkirály jelenleg 17 Grand Slam-győzelemnél jár - ebből 11-et a Roland Garroson nyert -, 189 hetet töltött világelsőként és a legtöbb Masters-cím (33) birtokosa. A svájci riválisával ellentétben, Nadal egyéni olimpiai bajnoknak is mondhatja magát.

Rafa öt évvel fiatalabb, mint Roger, és bár sérülékenyebb is, de a jelenlegi világelsősége jelzi, hogy van még benne. Kérdés, hogy képes lesz-e számokban beérni vagy felülmúlni Fedet?

Djokovics idén többek között újabb két GS-címmel bővített trófeagyűjteményét

De talán még Nadalnál is nagyobb fenyegetést jelent Novak Djokovics, aki a US Open-győzelmével leszorította a kereseti lista éléről Federert. A szerb egyik pillanatról a másikra tért vissza a csúcsra, és nem csak New Yorkban, de előtte Wimbledonban is nyert, amivel 14-re növelte a Grand Slam-címei számát. Fontos mérföldkő volt a Cincinnatiben aratott tornagyőzelme is, hiszen ezzel a tenisz történetének első olyan játékosa lett, aki mind a kilenc Mastersen nyerni tudott. 

Djokovics egészségesebb, motiváltabb és hat évvel fiatalabb, mint Federer. Bár a hat GS-trófea nagy különbség, de egyáltalán nem ledolgozhatatlan a belgrádi számára. Minden jel arra mutat, hogy hamarosan újra a világranglista élén lehet és akkor a 223 világelsőként eltöltött heteinek számát is feljebb tornázhatja. A vb-címek számában csak egy a lemaradása, Masters-trófeákból pedig többet birtokol, mint Fed. 

 

Szerinted Djokovics eredményesebben zárja majd a karrierjét, mint Federer?

 

Ki nyeri a 2019-es Australian Opent?
    
Novak Djokovics 2.62
Roger Federer 4.33
Rafa Nadal 6.50
Andy Murray 13.00
Alexander Zverev 15.00
Nick Kyrgios 19.00
megosztom