Sportfogadás

Négy magyar arany egy nap alatt? Nem lehetetlen! - tippek az úszó Eb-re

  • Cesc18
megosztom

Milák Kristóf, Cseh László, Burián Katalin, Verrasztó Dávid és Késely Ajna is aranyesélyesként ugrik medencébe csütörtökön.

Utolsó napjához érkezett a glasgow-i úszó Európa-bajnokság, amely magyar szempontból csodásnak ígérkezik, hiszen akár öt érmet is nyerhetünk. És az az igazság, hogy ehhez még csak csodára sincs szükség, miután 100 pillén Milák Kristóf és Cseh László aranyesélyesként áll rajtkőre, 200 háton Burián Katalin szintén éremesélyes, míg 400 vegyesen Verrasztó Dávid címvédésre készül, 400 gyorson pedig Késely Ajna is a dobogót célozta meg. 

Cseh címvédőként várja a 100 pille döntőjét. - Fotó: MÚSZ

Haladjunk időrendi sorrendben, az első döntő, amiben érdekeltek leszünk, az a 100 pillangó. Csodás versenyre van kilátás, hiszen rettentően közel vannak egymáshoz a versenyzők, ezt jól mutatja, hogy a legjobb elődöntős idő és a még döntőt érő nyolcadik idő között csupán 37 század volt. Ami a magyarokat illeti, Milák 200 pillén oktatta a mezőnyt és 100-on nagyon szeretne egyéni csúcsot úszni, míg Cseh eddig csak kereste a legjobb formáját. Kettejük közül ugyan Laci úszta a jobb időt az elődöntőben, de szemre úgy tűnt, hogy ő is volt az aki többet tett bele.

Közepes úszásnak elment, azt éreztem, bőven van erőm hajrázni, de azt gondolom, dolgozni kell még azon, hogy ez egy jó száz legyen. Az első ötvenben még van sok, ha holnap ott meg tudom húzni rendesen, akkor összejöhet egy normális idő. Szeretnék bemenni 51 alá.

- mondta Cseh, aki ennek a számnak a címvédője és a riói ezüstérmese. 

A hajrája tényleg jól nézett ki Lacinak, és ha valaki, akkor ő tényleg bármikor képes előhúzni egy klasszis úszást a döntőben. Az állami irodában 1.50-es oddsot kínálnak arra, hogy érmet szerez. 

Ugyanerre az opcióra Milák esetében 1.20-at fizetnek, ám ahogyan arra néhány napja a fórumunkban felhívtunk a figyelmet, 1.85-ért is fogadható volt. A 18 éves tehetség tavaly a Duna Arénában éppen ebben a számban ismertette meg a nevét a világgal, miután országos csúcsot repesztve ezüstérmet szerzett. Azt 200-on megmutatta, hogy bombaformában van, és a nyilatkozata alapján az elődöntős idejében is bőven hagyott: 

Jól esett, nagyon jól esett, nem volt százas, körülbelül 70 százalékban toltam neki, az első ötvenet csak leúsztam, a második ötvenen pedig gyorsultam.

Ami a magyarok kihívóit illeti, kis túlzással a maradék hat döntőst fel lehetne sorolni. Talán a lengyel Konrad Czerniak és a brit James Guy a legveszélyesebb, míg az oroszok a sötét ló kategória. 

Sok múlik majd azon, hogy mennyire lesz erős döntő, ha 51-gyel kezdődő idő is elegendő lesz az aranyhoz, akkor nüanszok dönthetnek majd az érmekről. 

Az aranyra sem esélytelen Burián Kata 200 háton. - Fotó: MÚSZ

Bár előzetesen nem számoltunk egy Burián Kata arannyal, ám látva az eddig mutatott formáját, most már egyáltalán nem számítana meglepetésnek, ha az ő nyakába kerülne a 200 hát legfényesebb medáliája. Plagányi Zsolt tanítványa az elődöntőben 2:07.65-ös egyéni csúcsot repesztett és elmondása szerint ebbe még maradt is: 

Esküszöm, megint tartalékoltam, alig hittem a szememnek, amikor célba érkeztem. Most sem úsztam olyan gyorsan az első százat, csak utaztam az olaszon, a fordulókat meg sem csináltam igazán erősen. Az utolsó ötvenet felpörgettem, de szerencsére nem úsztam ki magam.

Ez nagyon biztatóan hangzik és látva a többiek teljesítményét, a fináléban is az olasz Margherita Panziera lesz a legnagyobb ellenfele. A többiek időben messze voltak tőlük, de azért az orosz Daria Ustinovát nagy hiba lenne leírni. 

Arra, hogy Burián az első két hely egyikén végez 1.45-ös oddsot adnak, ami a formája alapján könnyedén jöhet, azonban mentálisan egy új kihívás elé néz, hiszen korábban ilyen kaliberű versenyen nem számított még esélyesnek.

Burián után 400 vegyesen Verassztóért szoríthatunk, aki az elmúlt években Európában dominálta ezt a számot, hiszen Londonban és Berlinben sem talált legyőzőre, míg az elmúlt két vb-n legjobb európaiként szerzett ezüstöt. Most azonban Max Litchfield személyében komoly kihívója van:

Azt hiszem, hogy jobb nálam az angol srác, jobb erőben van, de megpróbálom megverni délután. Kicsit hasonló a helyzetem, mint Katkának volt a 200 vegyesnél.

A délelőtti selejtezőben mindketten uralták a futamukat, egyaránt 4:14-gyel kezdődő idővel csaptak a célba. Nem kérdés, hogy kettejük között dől majd el az arany sorsa, és az is biztos, hogy ennél a 4:14-nél jóval acélosabb időket láthatunk majd. 

Nem keveset kellett várni rá, de a    is kidobta az oddsokat, és nagy meglepetésre 50-50 helyett toronymagas favoritnak hozta ki Verrasztót.

Legalább ilyen izgalmasnak ígérkezik a 400 gyors döntője. Ajna a legjobb időt úszta délelőtt, és eddig mind 800-on, mind pedig 1500-on komoly javulásra volt képes a döntőben. A kihívóinak sora azonban nagyon kemény, kezdve azzal a Holly Hibbottal, aki tavasszal 4:05-tel kezdődő időt repsztett. De ott lesz a döntőben a két hosszabb táv bajnoka, az olasz Simona Qudarella és a német Sarah Köhler is. Ők négyen harcolnak majd az érmekért, és bízzunk benne, hogy Ajna csap majd elsőként a célba. 

 

Szerintetek hány éremmel zárjuk a mai napot?

 

megosztom