Sportfogadás

Ezt várjuk Késelytől és Hosszútól a döntőkben - napi tippek az úszó Eb-re

  • Cesc18
megosztom

A 16 éves szupertehetségünk második érmét nyerheti Glasgow-ban, míg Hosszú Katinka az elsőt készül besöpörni kedden.

Öt egyéni számban osztanak érmeket a glasgow-i úszó Eb keddi versenynapján és ebből kettőben magyar érdekeltség is lesz. A 17:30-as 1500-as fináléban Késely Ajnáért szoríthatunk, míg 17:55-kor Hosszú Katinka ugrik medencébe 100 háton. 

Késely 800 után 1500 méteren is dobogós lehet. - Fotó: MÚSZ

Késely fantasztikusan szerepelt július elején Helsinkiben a junior Eb-n és kiváló formáját át tudta menteni Glasgow-ba is, ahol 800 gyorson hazánk első érmét szállította, méghozzá parádés úszással. Az olasz Simona Quadarella mögött ugyanis 8:21.91-es idővel csapott a célba, ami új ifjúsági Európa-csúcs. A 16 éves tehetségünk az 1500-as döntőt is éremesélyesként várja, hiszen a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát.

Nem így terveztem, nem volt egy kellemes úszás, mert túlságosan elkezdtem az elején, a döntőben más lesz a taktika. Kicsit jobb lett volna előbb ezt úszni, és aztán a 800-at, de mindegy.

- mondta Késely a Magyar Úszó Szövetségnek, illetve az MTI-nek arról is beszélt, hogy szeretné megdönteni a 16:11.25-ös egyéni csúcsát.

Formája alapján erre minden esélye megvan, hiszen a selejtezőben még úgyis szépen helytállt, hogy rossz taktikát választott. Elment Quadarellával, aki most még más szintet képvisel. Abban biztosak lehetünk, hogy a döntőben sokkal okosabb versenyzést láthatunk Ajnától. Reális esélye a bronzra lehet, hiszen az említett olasz lány és a német Sarah Köhler már a selejtezőben 16:07 alatti időt úszott, így ők elérhetetlennek tűnnek.

Ajnának nem velük kell versenyeznie, hanem Julia Hasslerrel és Tjasa Oderrel. Előbbi jelenti talán a nagyobb veszélyt, Haaslerben benne lehet egy 16:15 körüli idő, igaz, az nem biztos, hogy elég lesz a magyar ellen, ha Késely ezen a távon is megdönti az egyéni legjobbját. Odernek egyébként van 16:10 alatti ideje is, de azt két éve repesztette, tavaly a Duna Arénában döntőbe sem tudott jutni és a 800-as teljesítményéből kiindulva Glasgow-ban sincs élete formájában.

Késelynek tehát minden esélye megvan, hogy 800 után 1500-on is dobogóra álljon.

Az   szinte biztosra veszi, hogy Késely érmes lesz, ugyanis 1.06-ot ad a dobogóra. Az állami irodánál kicsit óvatosabbak, ugyanis ott 1.50-ért fogadhatunk a 3-4. helyére.  

Hosszú megszerezheti első érmét Glasgow-ban. - Fotó: MÚSZ

Ami a 100 hát döntőjét illeti, egy igazán szoros futamra van kilátás, ahol nüanszok dönthetnek a legjobbak között. Az elődöntők során hatan úsztak 59-cel kezdődő időt és közülük gyakorlatilag bárki dobogóra érhet. 

Általában mindig nagyon felkészült vagyok, de ma reggel annyira nem voltam a helyzet magaslatán. Például nem is úsztam háton a versenymedencében, délután viszont már itt melegítettem és hozzászoktam a környezethez, nagyon örülök ennek az időnek, biztató 

- nyilatkozta Hosszú az M4 Sportnak.

Papíron egy Hosszú - Fesikova csata néz ki az aranyért, de nem írnánk le a címvédő dán Mie Nielsent és az 50-en aranyat nyerő brit Georgia Davist sem. 

Tényleg nagyon nehéz jósolni, főleg úgy, hogy nem tudhatjuk, hogy mennyi maradt Katinka tegnapi úszásában. A ma délelőtti vegyes úszása alapján azonban alakul az a forma és a hát résztávja mindenkinél jobb volt, tehát ez tényleg nagyon megy neki.

megosztom