NHL

Melyik csapat nyeri a Stanley Kupát? - szakértői elemzés

megosztom

Szakértőnk, Henrik_L kielemezte, mi várható a hajnalban kezdődő Lightning-Blackhawks nagydöntőben.

15 év után először fordult elő az NHL-ben, hogy két hetedik mérkőzésre kerüljön sor a főcsoportdöntőkben. Ráadásul meglepetésre mindkét találkozón a vendég, esélytelenebbnek kikiáltott csapat nyert. Mint azt megszokhattátok, szakértőnk, Henrik_L ismételten kifejti a véleményét, mit is várhatunk a párharctól.

Tampa Bay Lightning-Chicago Blackhawks

A keleti győztes idén a Tampa Bay együttese lett, míg nyugaton a Chicago került be az idei Stanley fináléjába. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy itt már roppant nehéz eldönteni a győztes kilétét, azonban megpróbálok belekezdeni egy kis esélylatolgatásba, s az eszmefuttatásom végén kijelentem az általam tippelt győztes csapat nevét is.

Idén az alapszakaszban két alkalommal találkoztak, egyszer nyert a Tampa 4-0 arányban, majd a Chicago nyert hosszabbítás után 3-2-re, egyébként kifejezetten kevés alkalommal akadnak össze értelemszerűen. Ezekből a mérkőzésekből én speciel nem vonnék le semmilyen következtetést, az alapszakasz az semmiben sem hasonlítható össze egy rájátszással, így az előző két meccsről nem is fog szó esni. A Tampa a Detroit, Montreal, Rangers trión keresztül jutott be a döntőbe, míg a Chicago a Nashville, Minnesota, Anaheim hármast verte meg eddig. A Tampa igazán szép skalpja a Rangers volt talán egyedül, de őket is sikerült akkor megkapni, amikor érthetetlenül gyenge formában játszottak illetve a Rangers legjobb előkészítője, Zuccarello sem tudott jégre lépni egy meccsen sem. Ezek semmit sem vonnak le a teljesítményükből, azonban olyan tényezőkről beszélünk amiket muszáj szóvá tenni. Méghozzá azért, mert a Chicago azt a Nashville-t verte el, akiknél Rinne 92.3%-on védett az alapszakaszban, nekik ezt sikerült lefaragniuk 90.9%-ra, a Minnesota kapusa Dubnyk 92.9%-on védett, majd a Chicago ellen ez lecsúszott 90.1%-ra, s ugyanez igaz Freddy Andersonra is, az Anaheim kapusára, ő is a stabil és ellenállhatatlan formája ellenére 90.1%-kal végzett. Összességében ezen a téren a Chicagóban van potenciál, képes megtörni a legnagyobb kapusokat is. No, nem mintha a Tampa ilyen szempontból nem végzett volna jó munkát, hiszen Price után Lundqvisttal kellett farkasszemet nézniük. Ebben tehát némi hasonlóságot lehet felfedezni, már csak azért is, mert Bishop és Crawford személyében két jó, de nem elit kapusa van mindkét csapatnak, ami a kiváló támadókat és az offenzív védőket figyelembe véve, sok gólos mérkőzéseket vetít előre. Ahogy tehát említettem a támadójátékosok minőségileg a kapusposzt mellett szintén megegyeznek, (bár kapus téren egy kicsit a Tampát tartom erősebbnek, míg támadók terén kicsit a Chicagót, szóval úgymond egál…) azonban a védelem már határozottan a Chicago mellett szól, s ez nagyon nem mindegy egy rájátszásban és főleg nem mindegy egy Stanley fináléban. Amíg a Tampánál a Hedman & Stralman duót követően elit védők el is fogytak a keretben, addig a Blackhawks keretében Keith, Seabrook, Oduya és Hjalmarsson személyében négy olyan védőt találunk, akik akármelyik csapat keretébe beférnének, egytől egyig a krémről beszélünk esetükben. A magas jégidőket úgy néz ki, elbírják, s ezért a mérkőzések olyan háromnegyedében a jégen van ebből a top4 védőből legalább egy, amivel egyrészt mindig stabillá teszik a védelmet, másrészt pedig akármikor el tudnak ereszteni egy brutális löketet a kék vonalról. A nyomást tehát a mérkőzés szinte egészében tudja gyakorolni a Chicago, kevés percre mondható el az, hogy na, most sebezhető lenne a védelem. Ezzel szemben a Tampánál ez az idő már lényegesen kevesebb, szinte a meccs felében nincs jégen a két legjobbjuk.

A döntő menete
Mérkőzés Dátum (magyar idő szerint) Párosítás
1. június 4. - 2:00 Tampa Bay-Chicago
2. június 7. - 1:15 Tampa Bay-Chicago
3. június 9. - 2:00 Chicago-Tampa Bay
4. június 11 - 2:00 Chicago-Tampa Bay
5. (ha szükséges) június 14 - 2:00 Tampa Bay-Chicago
6. (ha szükséges) június 16 - 2:00 Chicago-Tampa Bay
7. (ha szükséges) június 18 - 2:00 Tampa Bay-Chicago
A Sport TV minden találkozót élőben közvetít

Emellett ami döntő faktor lehet, az az edző személye. Cooper kétségtelenül korunk egyik legtehetségesebb stratégája, azonban Quenneville személyében egy élő edzőlegenda dirigál a Chicago kispadjánál, akinél jelenleg tetszik, nem tetszik, nincs dörzsöltebb edző a ligában. Nem véletlen, hogy minden idők harmadik legtöbb győzelmének rekordját ő tartja, s lassan beéri a másodikat is. A magam részéről tehát edzőposzton a Chicago mellett szavazok, védelemnél szintén, támadásban, ismételten egy hangyányival a Blackhawkst tartom jobbnak, egyedül a kapusposzt az ahol kicsit ugyan, de Bishopot tartom jelenleg a formákat elnézve jobbnak. De ez is csak forma és semmi több, hiszen Bennek ez élete első rájátszása, míg Crawford már egy rutinos vén róka ilyen szempontból, akárcsak az egész Blackhawks keret. Mindent összevetve tehát a rutinra és a jobb védelemre szavazok, mivel ennek a Chicagónak jelenleg nincs gyenge pontja. Szoros és kemény párharc lesz, azonban nálam ez így határozottan a Chicago felé hajlik, a magam részéről 4-2 arányban várom a Chicagót, rájuk jellemző a döntő meccs előtt lerendezni a kérdéseket. Egyes egyedül egy szituációban tudom nem kizárni a Tampa győzelmét, ez pedig a döntő esetleges hetedik mérkőzése, mivel azért ha valahol nem mindegy, hogy otthon, vagy idegenben fogsz játszani, az a döntő. Ott már tényleg lutri lenne a végső győztes kiléte, épp emiatt a pályaelőny miatt kellene hamarabb lerendezni a Chicagónak. A finálé legjobb játékosa nálam Toews, Hossa pedig elmondhatja magáról, hogy az elmúlt nyolc év alatt most fogja játszani az ötödik fináléját… Elképesztő sorozat.

Fogadóirodák szorzói a végső győztesre
                 
Tampa Bay 2.10 2.17 2.15 2.14
Chicago 1.72 1.76 1.74 1.71
megosztom