Téli sportok

Vajon Davosban is folytatódik a norvég dominancia?

megosztom

Az enyhe időjárás abszolút nem kedvez a téli sportoknak, de ettől függetlenül a hétvégén sem maradunk alpesi sí, sífutás, síugrás és biatlon nélkül. Íme a hétvégi téli sport kínálat, tippekkel, hasznos infókkal megfűszerezve.

Franciaország helyett Svédország!

Nem esett elég hó a francia hegyekben, így Val d'Isére-ben és Courchevelben sem tudják megrendezni a versenyeket, helyettük a svédországi Are ad otthont a hétvégi alpesi sí Világkupa futamoknak. A hölgyek számára ez nem tragikus, nekik minden évben szerepel a naptárukban ez a helyszín - a szezon második felében újra visszalátogatnak majd Are-ba -, az urak viszont 2009 óta nem versenyeztek ezen a lejtőn. Nekünk nézőknek sem a legjobb, hiszen a francia pályákon igen látványos és izgalmas versenyeket szoktak produkálni. 

Mindkét nem óriás-műlesiklásban és szlalomban küzd meg az értékes Vk-pontokért. A lányoknál műlesiklásban a hazaiakra mindenféleképp érdemes lesz odafigyelni, közülük is elsősorban Frida Hansdotterre, aki idén mindkét szlalom versenyen a második helyen végzett, az Are-i lejtőt pedig úgy ismeri, mint a saját tenyerét. November végén Aspenben kisebb meglepetésre az osztrák Nicole Hosp tudott győzni. A sógorok klasszisa hat év után nyert ismét Világkupát. Nem kizárt, hogy a hétvégén is az élbolyban találjuk a nevét, hiszen kedveli ezt a hegyet, 2007-ban óriásban nyert itt világbajnoki aranyérmet. A várakozásokkal ellentétben, az amerikai Mikaela Shiffrin nem uralja ezt a szakágat, pedig két nagy riválisa is visszavonult. Szép emlékei vannak Are-ról, hiszen ezen a lejtőn szerezte meg két éve pályafutása első Világkupa-győzelmét, illetve a tavalyi szezonban sem talált legyőzőre Svédországban. Szép lassan kezdi megtalálni a formáját, úgy véljük a hétvégén már a dobogóra is felállhat.

Are, női műlesiklás
Hatharom-tipp: Shiffrin dobogón végez
bet365 @ 1.50

Az uraknál óriásban helyreállt a rend, múlt hétvégén ismét a szám királya, az amerikai Ted Ligety végzett az élen, megelőzve a francia Alexis Pinturault-t és az osztrák Marcel Hirschert. Ők hárman kiemelkednek a mezőnyből, hiába az "ismeretlen" lejtő, várhatóan közülük kerül majd ki a győztes. Szlalomban már nem ennyire egyértelműek az esélyek. Bár Leviben Hirscher és a norvég Henrik Kristoffersen csúnyán elverték a mezőnyt, közel sem biztos, hogy ez Are-ban is így lesz. A titkos esélyesünk a szám olimpiai címvédője, Mario Matt, aki 2007-ben megnyerte ezen a lejtőn a világbajnokságot szlalomban, illetve 2009-ben a Világkupát is. Nem kezdte jól az idei évet, a finnországi versenyen kiesett, de ettől függetlenül a szorzója tartogat értéket (bet365 @ 12.00).

Norvég dominancia.

A sífutók a két északi helyszín után a svájci Davosba teszik át székhelyüket, ahol hagyományosan egy sprint és egy egyenkénti indítású futamra kerül sor. Ez a hétvége mindig nagy figyelmet kap, hiszen Davos magaslatos helyezkedik el, így nem csak a komoly kaptatók, hanem a ritkább levegő is kihívást jelent a versenyzőknek.

A norvégok elképesztő formában kezdték a szezont, a lányok múlt hétvégén Lillehammerben taroltak, ugyanis az összes számban elvitték a dobogós helyezéseket. A hosszabb távokon kisebb meglepetésre nem Marit Björgen, hanem egyelőre Therese Johaug a királynő. A szemrevaló norvég szöszi Finnországban 10 km-en, és Norvégiában 5 km-en is győzni tudott, így nem csoda, hogy a bukmékerek toronymagas favoritnak tartják a hétvégi versenyen is. A davosi pálya egyébként is fekszik neki a nehéz emelkedők miatt. 

A férfiaknál szintén jól muzsikálnak a norvégok, főleg a tavalyi összetett Világkupa-győztesük, Martin Johnsrud Sundby. Az oslói klasszis Davosban is favoritnak számít, bár korábban soha nem tudott még ezen a helyszínen győzni. Hasonló cipőben jár a hazaiak nagy kedvence, Dario Cologna is, aki Lillehammerben már kifejezetten biztató teljesítményt nyújtott, így Svájcban már az esélyesek között találjuk a nevét. Akire oda kell még figyelni, az a finn Livo Niskanen, aki a kuusamói szezonnyitón óriási meglepetésre győzni tudott 15 km-en.

Nehezen tippelhető versenyek.

Új helyszínre, az oroszországi Nyizsnyij Tagilba látogat a síugró Világkupa mezőnye. A nyári Grand Prix sorozatból már ismerős lehet ez az állomás, tavaly ugyanis szerepelt a naptárban, a téli szezonban viszont most debütál. Múlt héten Lillehammerben mindkét verseny egy-egy sorozat után dőlt el, azok is meglehetősen nyögvenyelősen mentek le a nagy szél miatt, remélhetőleg az orosz földön kegyesebb lesz az időjárás a síugrókhoz.

Ebben a sportágban soha nem könnyű a győztest megtippelni, ha pedig egy új sáncon mérik össze tudásukat, akkor pláne fel van adva a lecke. Formák alapján a cseh Roman Koudelkával, a szlovén Peter Prevccel, a norvég Anders Fannemellel, a svájci Simon Ammannal illetve a japán Noriaki Kasai-jal kell számolnunk. Mi jó hétvégét várunk a norvég Anders Bardaltól is, akinek nem teljesen ismeretlen ez a sánc, hiszen tavaly a nyári GP alatt ő is elutazott Nyizsnyij Tagilba, és nem is szerepelt rosszul, a dobogó harmadik helyén végzett. Bár a formáján még van mit csiszolni, voltak már az idei szezonban kifejezetten biztató ugrásai, így közel négyszeres pénzért érdemes kockáztatni, és behúzni dobogóra.

Nyizsnyij Tagil, HS134 - 1. versenyszám
Hatharom-tipp: Bardal dobogón végez
Unibet @ 4.00
bet365 @ 3.50

Biatlon

A sílövők számára az ausztriai Hochfilzenben folytatódik a Világkupa. A sógorokhoz sem igazán érkezett meg a fehér égi áldás, így sokáig kérdéses volt, hogy megtudják-e rendezni a versenyeket, ám úgy tűnik, hogy sikerült megoldást találniuk, de az biztos, hogy nem láthatunk majd olyan szép képeket, mint tavaly, amikor szakadó hóesésben küzdöttek. A hochfilzeni hétvégével külön cikkben részletesen is foglalkozunk. 

Hétvégi téli sport közvetítések
Péntek
9:45 Alpesi sí Világkupa, Are Női óriás-műlesiklás, első futam Eurosport
11:15 Biatlon Világkupa, Hochfilzen Női sprint Eurosport
13:00 Alpesi sí Világkupa, Are Női óriás-műlesiklás, második futam Eurosport
14:00 Biatlon Világkupa, Hochfilzen Férfi sprint Eurosport
16:00 Síugrás Világkupa, Nyizsnyij Tagil Selejtező Eurosport
18:45 Alpesi sí Világkupa, Are Férfi óriás-műlesiklás, első futam Eurosport
22:55 Szánkó Világkupa, Calgary Férfi kettes, első futam Eurosport
Szombat
00:15 Szánkó Világkupa, Calgary Férfi kettes, második futam Eurosport
9:15 Alpesi sí Világkupa, Are Női szlalom, első futam Eurosport
11:00 Biatlon Világkupa, Hochfilzen Női váltó Eurosport
11:15 Sífutás Világkupa, Davos Női 10 km Eurosport 2
12:30 Alpesi sí Világkupa, Are Női szlalom, második futam Eurosport
12:30 Snowboard Világkupa, Carezza - Eurosport 2
13:30 Sífutás Világkupa, Davos Férfi 15 km Eurosport
14:30 Biatlon Világkupa, Hochfilzen Férfi váltó Eurosport
16:00 Síugrás Világkupa, Nyizsnyij Tagil Első verseny Eurosport
Vasárnap
10:15 Alpesi sí Világkupa, Are Férfi szlalom, első futam Eurosport
11:30 Biatlon Világkupa, Hochfilzen Női üldözéses Eurosport
13:15 Alpesi sí Világkupa, Are Férfi szlalom, második futam Eurosport
14:30 Síugrás Világkupa, Nyizsnyij Tagil Második verseny Eurosport
14:30 Biatlon Világkupa, Hochfilzen Férfi üldözéses Eurosport 2
Téli-sport tippjeinkért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!
 • Pro
  Cesc18
  2014. december 12., Péntek 23:15

  Alpesi sí, Are | Női műlesiklás

  2014. december 13., Szombat 09:30
  • Ország:Ismeretlen
  • Fogadás típusa:Other
  • Tipp:H2H: Costazza-Curtoni: Costazza
  • Odds:1.57
  • Eddig éri meg:1.45
  • Tét:5
  • INDOKLÁS:

   A két legjobb olasz szlalomost teszik össze a bukik H2H-ben, de Irene Curtoninak jelenleg a pontszerzés is nehezen megy, vele komolyabban nem kell számolni. Az idei felkészülését is sérülés hátráltatta, óriásban kétszer is 15-ben végzett, ami nem rossz, viszont szlalomban eddig finoman szólva sem muzsikált jól. Nincs túl nagy önbizalma, és nem segített ezen az sem, hogy pénteken ő volt az első, aki óriásban kiesett...Costazza az előző szezonban stabil pontszerző volt, egy-egy lejtőn a top 10-be is sikerült beverekednie magát. Úgy tűnik idén is hasonlóra számíthatunk tőle, kiegyensúlyozott teljesítmény, megspékelve egy-egy kiugró eredménnyel. Csak szlalomban versenyez, Leviben 20. Aspenben 13. volt, tehát mindkétszer bőven honfitársa előtt végzett. Costazza van jobb műlesikló formában, és az sem mellékes, hogy ő a 16-os míg Curtoni a 30-as rajtszámot kapta, vagyis előbbi sokkal korábban jöhet le, ami, ha csak minimális előnyt is jelent ezen a pályán, de előny... Elnézve Curtoni pénteki síelését, ilyen önbizalommal könnyen lehet, hogy szombaton a második futamot sem éri meg.

  • Eredmény:

   Costazza 6. - Curtoni 24.

  • kimenetel
   Nyereség
  • 2.85
 • Pro
  Cesc18
  2014. december 13., Szombat 22:30

  Sífutás, Davos | Női sprint

  2014. december 14., Vasárnap 12:05
  • Ország:Ismeretlen
  • Fogadás típusa:Other
  • Tipp:H2H: Visnar-Fabjan: Visnar
  • Odds:1.67
  • Eddig éri meg:1.55
  • Tét:4
  • INDOKLÁS:

   A két szlovén sprinter közül egyértelműen Visnar örvend a jobb formának. Rukában második, Lillehammerben pedig ötödik volt, mindkettő pazar teljesítmény. Ezzel szemben Fabjan csak szenved, a selejtezőt mindkét helyszínen túlélte, a negyeddöntőből viszont esélye sem volt továbbjutni, és nem azért, mert bukott, vagy nem volt szerencséje, egyszerűen nem bírta tartani a lépést a többiekkel. Visnar sérülés, betegség mentesen készülhetett, és ez meg is látszik a formáján, jönnek az eredmények, tele önbizalommal vághat neki a davosi versenynek is. Ami Fabjan mellett szól, hogy kétszer is futott már döntőt Davosban, viszont mindkét esetben jó formában érkezett, ez most nem mondható el, így ezen a nehéz pályán meglepő lenne, ha jobban tudna teljesíteni, mint az elmúlt hetekben. Nagy különbség van jelenleg közöttük, ha Visnar nem bukik, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy gyengébben szerepeljen, mint honfitársnője.

  • Eredmény:

   Visnar 11. - Fabjan 21.

  • kimenetel
   Nyereség
  • 2.68
 • Pro
  Cesc18
  2014. december 13., Szombat 11:06

  Sífutás, Davos | Férfi 15 km

  2014. december 13., Szombat 13:30
 • Pro
  Cesc18
  2014. december 11., Csütörtök 22:14

  Alpesi sí, Are | Női óriás - műlesiklás

  2014. december 12., Péntek 10:00
  • Ország:Ismeretlen
  • Fogadás típusa:Other
  • Tipp:H2H: Rebensburg-Gut: Rebensburg
  • Odds:1.67
  • Eddig éri meg:1.6
  • Tét:4
  • INDOKLÁS:

   Rebensburg igazi óriás-műlesikló specialista, ellentétben Guttal. Utóbbi jól zárta a Lake Louise-i hétvégét, hiszen Super-G-ben győzött, mondhatni a semmiből, hiszen nem indult jól számára a szezon, négy versenyből egyiken sem tudott a tízbe kerülni. Annyira nem meglepő, hogy éppen Super-G-ben dobbantott először nagyot, ugyanis messze ez a legerősebb szakága. Óriásban tavaly vagy az élbolyban végzett, vagy kiesett, idén viszont a múlt heti győzelme ellenére, nincs olyan formában, mint egy éve. Rebensburg új lécekkel vágott neki az idei szezonnak, egyre inkább kezd ráérezni, a tengerentúlon lesiklásban és Super-G-ben is top 10-ben végzett, ami kiváló eredmény tőle. Are-ban egyértelműen a győzelemért fog menni, egyébként is kedveli ezt a lejtőt. Az egyik legstabilabb óriás-műlesikló a mezőnyben, ugyanez Gutról nem mondható el. Nem érzem a svájciban azt, hogy két erős futamot össze tudna rakni, márpedig anélkül nem valószínű, hogy megelőzi Rebensburgot.

  • Eredmény:

   Rebensburg kiesett - Gut 21.

 • Pro
  Cesc18
  2014. december 11., Csütörtök 16:43

  Biatlon, Hochfilzen | Női sprint

  2014. december 12., Péntek 11:30
  • Ország:Ismeretlen
  • Fogadás típusa:Other
  • Tipp:H2H: Domracseva-Makarainen: Domracseva
  • Odds:1.81
  • Eddig éri meg:1.7
  • Tét:5
  • INDOKLÁS:

   Domracseva extra motiváltan vágott neki az idei szezonnak, hiszen már csak az összetett Világkupa-győzelemért járó nagy kristály gömb hiányzik a vitrinjéből. Ennek megfelelően rengeteg melót tett a nyári illetve őszi felkészülésébe. Jó formában kezdte meg az idényt, rögtön megnyerte Östersundban az első versenyt, majd igaz sprintben és üldözésesben nem ért oda a dobogóra, de előbbi versenyen a rossz minőségű pálya miatt kétszer is elesett. Még így is csak 9,5 mp-cel kapott ki a győztestől, vagyis, ha nincs a bukás, simán megnyerte volna a sprintet is. Domracseva a mezőny legjobb futója, akár 20-25 mp-et is képes kiosztani Makarainennek, úgy, hogy alapvetően a finn is a topfutók közé tartozik. Lövészetben is stabilabb a fehérorosz, de mivel brutális sebességgel közlekedik a pályán, így eggyel több rontás még bele is férhet a finnel szemben. Makarainen egyébként kisebb megfázással bajlódik, ettől függetlenül a hírek szerint rajthoz áll pénteken, de nincs azért 100 százalékos állapotban. A pálya karakterisztikája is egy lehelettel jobban fekszik a fehérorosznak. Mindent egybevetve, ha Domracseva nem lövi szét magát, akkor könnyedén a finn riválisa előtt végezhet.

  • Eredmény:

   Domracseva 8. - Makarainen 1.

 • Pro
  Cesc18
  2014. december 13., Szombat 18:16

  Sífutás, Davos | Férfi sprint

  2014. december 14., Vasárnap 12:30
  • Ország:Ismeretlen
  • Fogadás típusa:Other
  • Tipp:Dobogón végez: Alekszej Petyuhov
  • Odds:3.00
  • Eddig éri meg:2.65
  • Tét:3
  • INDOKLÁS:

   Az orosz Alekszej Petyuhov egy igazi davosi menő, az elmúlt években állt már ezen a helyszínen a dobogó összes fokán. Tavaly átlagos szezont futott, ahogyan minden orosz, ő is a Szocsi olimpián szeretett volna nagyot alkotni, de csak egy nyolcadik helyet tudott megcsippenteni. Idén viszont eddig nagyszerű formában van, ezt jól mutatja, hogy múlt héten második lett Lillehammerben, előtte pedig Rukában a gyengébbik számában, klasszikusban tudott ötödik lenni. Minden adott, hogy Davosban ismét a dobogóra álljon. Persze vannak buktatói a tippnek, elég sűrű a mezőny, illetve szabad stílusban mindig benne van a bukás, összeakadás veszélye. Viszont ezen a pályán Petyuhov az egyik legjobb, a formája kifogástalan, a szabad stílus kedvez neki, így ez a 3-as odds komoly értéket rejt. Egyébként sem értem, hiszen a győzelemre második, dobogóra pedig negyedik favoritnak tartják, logikátlan... A pályát azért említettem meg többször is, mert Davosban elég speciális, hiszen magaslaton van, és komoly kaptatót is tartogat. Tényleg jó erőben kell lennie annak, aki itt nyerni akar, márpedig az orosz jó erőben van, remélhetőleg fejben is ott lesz és elkerüli a bukást.

  • Eredmény:

   4. lett Petyuhov

megosztom