Australian Open

Kánikulában fő a fejük - 44 fok Melbourne-ben

 • Cesc18
megosztom

A 2014-es ausztrál nyílt teniszbajnokság eddig eltelt négy napján a nagy meleg játszotta a főszerepet. Nézzük, kik estek eddig áldozatául a kánikulának, illetve milyen hatással van ez a tényező a sportfogadásra!

A lengyel Jerzy Janowicz így frissíti magát a kánikulában - Fotó: AFP

Azt már az Australian Open kezdete előtt is tudni lehetett, hogy perzselő napsütés lesz a torna elején, így a szervezők készültek is különféle frissítő megoldásokkal, ám a játékosokat így is megviseli a sokszor 40 Celsius fok feletti hőmérséklet.

A második játéknapon a kanadai Frank Dancevic lett rosszul a pályán, aki a mérkőzés után elmondta, hogy nem normális dolog ilyen melegben játszani. Becsületére váljon, hogy nem adta fel - sokakkal ellentétben -, hanem végigharcolta a három játszmát. Ezzel a meccsel párhuzamosan a lányoknál a kínai Shuai Peng a hajrában küszködött izomgörccsel, vélhetően kiszáradás miatt. A torna legnagyobb áldozata azonban a 32. kiemelt Ivan Dodig, aki hiába vezetett 2:1-re, a negyedik szettben már minden ereje elszállt, így feladni kényszerült a meccset. A végén csak annyit mondott, hogyha tovább maradt volna a pályán, akkor talán meg is hal.

Dancevic a Paire elleni meccsén lett rosszul

A labdaszedőket is megviseli a nagy meleg, hiszen számukra nem áll rendelkezésre vizes törülköző vagy épp egy zacskó jég. A pihenőknél a játékosok kívánságait kell lesniük, nincs lehetőségük különösebb frissítésre, így nem csoda, hogy közülük is többen rosszul lettek. A leglátványosabb jelenet Daniel Gimeno-Traver és Milos Raonic összecsapásán történt, ahol a labdaszedő fiút a spanyol játékos támogatta el a székig.

Csütörtökre jósolták a legnagyobb meleget, ami menetrendszerűen meg is érkezett. 44 fokot is mértek a nap folyamán, így életbe lépett az „extrém hőmérséklet”-szabály, ami annyit tesz, hogy a mérkőzést az adott szett lejátszása után félbeszakítják. A Rod Laver és a Hisense Aréna tetőit behúzták, így ott folytatódtak a meccsek, ám a külsős pályákon közel öt órán át állt a játék. Még a megszakítás előtt több mérkőzés is véget ért, többek között az amerikai Varvara Lepchenko találkozója, aki szintén nagyot szenvedett a melegben, és hiába nyerte meg az első felvonást, az azt követő két játszmában csupán egyetlen játékot tudott behúzni. Gyakorlatilag teljesen elkészült az erejével, ahogy a brazil Thomaz Bellucci is, aki szintén ápolásra szorult.

Bellucci se bírt a meleggel - Fotó: AFP

Az „extrém hőmérséklet”-szabály érdekessége, hogy a szett végén szakítják félbe a meccset, ám a döntő játszmák esetében nincs megállás, mivel nincs tie break sem. A tetőt pedig mérkőzés közben nem húzzák be, így történhetett meg az, hogy míg minden játékos bent hűsölt, addig Marija Sarapova és Karin Knapp közel egy órán át még püfölte a sárga játékszert, hiszen a félbeszakítás döntésének meghozatalakor ők már elkezdték a harmadik szettet. Ami végül 115 percesre nyúlt, így rendesen túlóráztak a kánikulában. Talán nem a legjobban kitalált szabály ez, és felmerül a kérdés, hogyha tudták, hogy ilyen magas hőmérséklet lesz, akkor miért nem húzták be előre a tetőt? Illetve miért kezdődtek el a találkozók a külsős pályákon?

Sarapova jeges törölközővel hűtötte magát - Fotó: AFP

A mérkőzéseket maga a napsütés nem különösebben befolyásolja, azonban az extrém körülmények igen, hiszen ezt a meleget nem mindenki viseli el. A wimbledoni-bajnok Andy Murray például direkt elutazott a perzselő Floridába edzeni, hogy minél tökéletesebb legyen a felkészülése. A tetők behúzása már egy „steril” körülményt biztosít, ilyenkor gyorsabb lesz a labda, még jobban felértékelődik az adogatás. A fedett pálya szintén egy olyan dolog, hogy vagy kedvez valakinek, vagy sem. A bet365 élő kínálatában szinte kivétel nélkül minden meccsen fogadhatunk arra, hogy hány játékot játszanak az adott szettben, így behúzott tetőnél elsősorban az overre érdemes tenni - persze nem minden esetben.

Árgus szemmel kell figyelnünk a játékosok testbeszédét, és elsősorban olyan irodát választani, ahol feladás esetén is jóváírják a pénzünket, ilyen például az Unibet. Ha egy teniszezőn látszódik, hogy már az utolsó csepp energiát éli fel, akkor bátran fogadjunk ellene.

Érdemes megvizsgálni a későbbi párosításoknál, hogy az adott játékos mennyi időt töltött már a pályán, hiszen ilyen kánikulában egy három-négy órás meccs különösen megterhelő, és nehéz utána regenerálódni. Arra is figyelnünk kell azonban, hogy nem elég a mérkőzés hosszát megvizsgálni, hanem azt is tudnunk kell, hogy melyik napszakban játszott az adott játékos, hiszen az est folyamán már kellemesebb időben teniszezhetnek.  

Szombatra és vasárnapra lehűlést várnak Melbourne-ben, azonban a második hétre ismét megérkezik a forróság, így aki kellően körültekintő, profittal zárhatja az Australian Opent.

Tenisz-tippekért látogass el a PROTIPP-rendszerünkbe!

Játszd meg tenisz-tippjeinket a Bet-at-home-on, ahol most különösen érdemes fogadni, a hatharom.com promócióján ugyanis egy iPad Minivel lehetsz gazdagabb! Ha nem szeretnél lemaradni a nagyszerű lehetőségről,kattints ide!

 • Pro
  Cesc18
  2014. január 15., Szerda 19:53

  Unknown | Australian Open: Andy Murray - Vincent Millot

  2014. január 16., Csütörtök 10:30
  • Ország:Ismeretlen
  • Fogadás típusa:Other
  • Tipp:Játékok száma: 26,5 alatt
  • Odds:1.66
  • Eddig éri meg:1.58
  • Tét:8
  • INDOKLÁS:

   Millot számára még a challenger, de olykor a futures-szint is nagy kihívást jelent. 7 éves profi pályafutása során két meccset tudott nyerni ATP-szinten, ami finoman szólva is gyatra teljesítmény. Már az is óriási dolog számára, hogy főtáblára jutott, ahol Odesnik személyében egy verhető ellenfelet kapott. Murray az egyik esélyes a végső győzelemre, és ennek megfelelően kezdett. Soedát 6:1, 6:1, 6:3-ra verte és a japán nagyobb névnek számít, mint Millot. A brit végig elszántan, koncentráltan játszott, ami rá egyáltalán nem jellemző, viszont az óriási hőségben ő sem szeretett volna túlórázni, így inkább az elejétől kezdve odatette magát. Ezúttal is hasonló hozzáállás várható tőle, ugyanis csütörtökre extrém, 44 fokot jósolnak. Igaz, ő este fog játszani, de hűvös azért akkor sem lesz. Murray egyébként jól bírja a meleget, sőt direkt készült erre, és Floridában edzett decemberben. Millotnak nincs olyan fegyvere, amivel zavarba hozhatja Murrayt. 173 centi, tehát egy viszonylag alacsony játékos, így az adogatásaival nem tud majd könnyű pontokhoz jutni, tehát labdamenetekben kellene a pontokat megcsinálnia, ami elég lehetetlen küldetésnek tűnik egy sokkal fittebb állapotban lévő Murray ellen. 8 Millot játékot elbír a határ, ami rengeteg, pláne, ha azt nézzük, hogy Soedának is csak ötöt engedett...

  • Eredmény:

   6:2, 6:2, 7:5

megosztom