NHL

Ovecskin és Crosby helyett egy melós a hős

megosztom

A liga arcai is hozzák magukat, de feltűnt egy váratlan hős az észak-amerikai profi jégkorong-ligában. Alekszandr Ovecskin és Sidney Crosby mellett újabban Alex Steen is helyet követel magának az NHL címlapján.

Csak a szokásos, Steen (kékben) gólt szerez - fotó: AFP

Magunk mögött hagytuk az NHL alapszakaszának negyedét, valamennyi csapat legalább 21 meccset már lejátszott. A hatharom.com szubjektív összeállítást készített az elmúlt közel két hónapról, kik okoztak meglepetést, kik uralják a ligát és kik azok, akiktől az előzetesek alapján jóval többet várunk.

Ki az az Alex Steen?

Crosby, Ovecskin, Malkin vagy Stamkos volt az eddigi hős? Egy frászt! A liga menőit elhomályosította egy olyan csatár, akit eddig amolyan jó melósként ismertünk, a defenzív csatárok mintaképe, aki inkább rombol és a nyakadban liheg, mintsem vajkezű menőként forgatja az ütőt. Semmi sem utalt a kiugrására, egyszer produkált egy feledhető 51 pontos szezont, és a klubjában sem tartozott a legpengésebb hokisok közé. Alexander Steen azonban mostanra időzítette formáját. A St. Louis Blues csatára második helyen áll a pontlistán (17 gól, 9 gólpassz), és második a góllövőlistán. Előbbin Crosby, utóbbin Ovecskin előzi meg, na de Steen a 21 fellépésén 14 alkalommal legalább egy gólt lőtt, háromszor pedig duplázott, holott technikai tudása alapján kis túlzással sem állítható a nevezett két klasszis mellé.

Mit keres az élmezőnyben a Colorado?

A Colorado Avalanche tavaly az utolsó helyen végzett a Nyugati főcsoportban, majd a keserűségbe némi öröm vegyült, mert a nyári drafton az első helyen választhatott. A denveriek a legmagasabban rangsorolt centert, Nathan MacKinnont húzták, de ez még kevés volt ahhoz, hogy reménykedve várják a szezont. A csapatnak azonban új edzője lett, aki a franchise egyik legnagyobb alakja, hiszen két Stanley Kupát (1996, 2001) is nyert az Avalanche-csel, nem mellesleg Kanada történetének egyik legprímább kapusa volt. Patrick Roy-val élet költözött Coloradóba, a papíron kevesebbre taksált csapat 21 meccset követően mindössze két ponttal szorul a címvédő Chicago mögé. Az Avs sikerében a két kapus, Semyon Varlamov és Jean-Sebastian Giguerre főszerepet játszik. Habár átlagban 32 lövést kapnak, ám mindössze meccsenként 2.10 gólt engednek, ami a legalacsonyabb mutató a ligában. A Colorado az első 16 mérkőzéséből 14-et megnyert, és egyelőre kitart a lendülete. 

Mélyrepülésben a Flyers

Keleten a Buffalo, a Florida és a Philadelphia, nyugaton az Edmonton és Calgary okozta a legtöbb keserűséget szurkolóinak. Az említett öt csapat kapcsán főképp a Flyers esetében vakartuk a fejünket, mert ott ahol Giroux, Hartnell vagy éppen Lecavallier húz mezt, némileg erőteljesebb támadójátékra számítunk. A vezetők is így gondolkozhattak, mert az első három vereség után menesztették Peter Laviolette edzőt, és Craig Berube-t nevezték ki a helyére. A csapat az elmúlt másfél hétben életjeleket mutatott, megkezdte a felzárkózást, ám a Buffalo, a Florida, az Edmonton és a Calgary reménytelennek tűnik.

Keleten egyelőre a Boston, a Tampa Bay, a Toronto, a Pittsburgh, a Washington és a New Jersey áll playoff-helyen, míg a wild card pozícióban a Detroitot és a Montrealt találjuk. Mögöttük mindössze négy ponttal marad el a New York Rangers. Nyugaton a Chicago, a St. Louis, a Colorado, az Anaheim, a San José és a Phoenix nyomul a rájátszás-helyeken, a wild card egyelőre a Minnesotáé és a Los Angelesé, mögöttük négy ponttal marad el a Vancouver. A bet365-nél fogadhatunk a főcsoport végeredményekre, egyelőre december 5-ig kínálnak erre lehetőséget.

Fogadás a főcsoport győztesekre (az alapszakaszban)
A bet365 oddsszai alapján
Kelet Nyugat
Pittsburgh 3.75 St. Louis 4.75
Boston 4.20 Chicago 5.00
Toronto 8.50 San José 6.00
Washington 10.50 Anaheim 8.00
Detroit 10.50 Phoenix 9.00
Tampa Bay 12.00 Los Angeles 9.00

Talán korai, de az Unibeten már arra is tehetünk, hogy melyik két csapat marad állva a rájátszás során, magyarán kik vívják a nagydöntőt.

Fogadás a főcsoport győztesekre (rájátszással együtt)
Az Unibet oddsszai alapján
Kelet Nyugat
Pittsburgh 3.60 Chicago 4.00
Boston 5.25 San José 5.00
Detroit 10.00 St. Louis 7.00
Toronto 11.00 Los Angeles 8.00
Washington 12.50 Anaheim 8.50
NY Rangers 12.50 Vancouver 11.00
Tampa Bay 12.50 Minnesota 12.50
megosztom