Holland foci

Borítékolható az Ajax bajnoki címe?!

megosztom

Péntek este az Ajax-Roda összecsapással megkezdődnek a küzdelmek a holland labdarúgó bajnokságban. Ennek apropóján megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat az Eredivisiéről. Az élen állók közül az amszterdamiak kivételével mindenki gyengült, így a kérdés adott: sikerül-e zsinórban negyedjére is megnyernie a bajnoki aranyat Frank de Boeréknak?

Az Ajax zsinórban a negyedik elsőségére készül. - Fotó: www.xinhuanet.com

Ahogyan azt megszokhattátok, a hatharom.com nem csak a magyar bajnokságra és a topligákra próbál meg fókuszálni, sokszor ugyanis a kisebb ligákban több profitszerzési lehetőség rejtőzik a fogadók számára, mint például a Premier League-ben. Persze ehhez nem árt tudni egy-két dolgot, például azt, hogy a különböző országok csapatai milyen változásokon estek keresztül a nyáron, vagyis mire számíthatunk tőlük a következő idényben. Sorozatunk keretében több mint 20 bajnokságot mutatunk be, érdemes tehát velünk tartani, mivel igyekszünk színes információkkal kiszolgálni Titeket.


Sorozatunk mai részében a holland Eredivisie kerül nagyító alá!

Az előző szezont az Ajax együttese nyerte meg, míg az ezüstöt a PSV Eindhoven, a bronzot pedig a Feyenoord gárdája szerezte meg. A 2012-2013-as idény végén a Willem II és a Venlo együttese búcsúzott az élvonaltól, amely csapatok helyét a Cambuur és a Go Ahead Eagles vette át. Mivel az élcsapatok közül az Ajax kivételével mindenki gyengült, így vélhetően 2014-ben ismét az amszterdamiak ünnepelhetnek.

Mit várhatunk az új idénytől?

Az aranyérmes Ajax csapata nemhogy együtt maradt a nyáron, hanem még erősítenie is sikerült. Az együttestől távozott ugyan Miralem Sulejmani, Derk Boerrigter, Ryan Babel, Isaac Cuenca és Dico Koppers, de egyikük sem volt alapember Frank de Boer gárdájában. Érkező oldalon viszont megtalálhatjuk Mike van der Hoornt, Eyong Enoh-ot és Bojan Krkic-et. Ennek fényében nem meglepő, hogy jól sikerült az amszterdamiak felkészülése, a Holland Szuperkupát is megnyerték az AZ Alkmaarral szemben. Az Eredivisie legerősebb keretével jelenleg az Ajax rendelkezik, vagyis nagyon könnyen előfordulhat, hogy a piros-fehérek zsinórban negyedjére is megnyerik a holland bajnokságot.

A második helyezett PSV Eindhovennél nagy jövés-menés volt a nyáron. Dick Advocaat vezetőedző távozott, helyére Philip Cocu került. Távozott a csapattól egy sor meghatározó játékos: Boy Waterman, Timothy Derijck, Kevin Strootman, Dries Mertens, Jeremain Lens, Erik Pieters, Orlando Engelaar, Wilfried Bouma, Mark van Bommel. Gyakorlatilag ez majdnem a komplett kezdőcsapatot jelenti a piros-fehéreknél. Természetesen érkezők oldalon is találhatunk jól csengő neveket, mint például Stanislav Manolev, Park Dzsii-Szung, Florian Joefzoon, Adam Maher, Jeffrey Bruma vagy Sztijn Schaars. Azért összességében gyengültek az eindhoveniek, bár ez a felkészülési mérkőzéseken nem látszódott meg, hiszen megverték a Hannovert és a Fenerbahcét is. Ettől eltekintve véleményünk szerint csak akkor tudja megszorítani az Ajaxot Cocu együttese, ha a szezon teljes egészében 110%-os teljesítményt nyújt, minden más esetben ismét csak a dobogón zárhat a PSV.

A Feyenoord az elmúlt szezonban a bronzérmet szerezte meg, ami egy ilyen fiatal csapattól nagyszerű teljesítmény. Az együttestől két távozót érdemes megemlíteni: Kamohelo Mokotjo és Kelvin Leerdam. Érkező oldalon csak és kizárólag fiatal tehetségeket találhatunk, akik a Feyenoord utánpótlásából kerültek fel. Ha eddig ez a tendencia bevált Rotterdamban, akkor miért változtatnának ezen? A csapat még mindig nagyon fiatal, de már egy-két év rutin ott van a játékosok lábában. Ha Ronald Koeman ki tudja hozni tanítványaiból a maximumot, akkor nagy tettre is képesek lehetnek a rotterdamiak, de a realitás talaján maradva egy ezüstéremnek is nagyon tudnának örülni a kikötővárosiak.

Ronald Koeman és csapata a tavalyi idényben remekül állta a sarat

A Vitesse tavaly Fred Ruttennel kiválóan szerepelt, hiszen a negyedik helyet szerezte meg. Azonban távozott a vezetőedző, akinek a helyét Peter Bosz vette át, míg a játékosok közül Wilfried Bony és Marco van Ginkel hagyta el a Vitesse-t. Bony gólkirály lett, míg van Ginkel a csapat esze volt, vagyis ezek komoly érvágások a sárga-feketéknek. Érkezők oldalán talán Marko Vejinovic és Kelvin Leerdam neve érdemel említést. Ezek után nem meglepő, hogy a csapat a felkészülési mérkőzéseken gyengén muzsikált. Mindent összegezve úgy gondoljuk, hogy a Vitesse ezúttal jóval hátrébb végez, és már annak is örülhet, ha a szezon végén az Európa Ligás helyért küzdhet a rájátszásban…

Az Utrecht amilyen csodálatosan szerepelt az előző idényben, olyan rosszul indította az új szezonját. A csapat szégyent hozott a holland futballra, hiszen a luxemburgi Differdange-gal szemben sikerült kiesnie az Európa Ligából. Igaz ennek voltak előjelei, hiszen távozott a csapattól Mike van der Hoorn, Jan Wuytens és érkező oldalon csak Timothy Derjick neve cseng jól. Ha a piros-fehéreknek nem sikerül felpörögniük a szezonra, akkor bizony csak álom marad az öt közé jutás a 2013-2014-es idényben…

A Twente együttese télen még vezette a holland bajnokságot, majd tavasszal olyan pocsék teljesítményt nyújtott, hogy még az európai kupaporondra sem sikerült kijutnia. A nyáron az enschedei csapat elveszítette Nacer Chadilit, Leroy Fert, Emir Bajramit, Tim Cornelisset, Dimitrij Bulykin, Danny Landzaatot, Douglast és Jerson Cabralt, vagyis gyakorlatilag a komplett kezdőcsapatát. Az érkező oldalon a megannyi fiatal titán mellett Kyle Ebecilio és Dico Koppers neve érdemel említést. Összességében még tovább gyengült a Twente, aminek köszönhetően a felkészülési mérkőzései borzalmasan pocsékra sikeredtek. Négyszer például gólt sem tudtak rúgni a piros-fehérek, és csak az alacsonyabb osztályú Den Bosch csapatát tudták megverni. Ezek után Michel Jansen tanítványai már annak is örülhetnek, ha az első öt közé beverekednék magukat...

A Groningennél nagy volt a jövés-menés a nyáron, edzőt cseréltek például, és jó pár meghatározó játékostól megváltak a zöld-fehérek. Virgil van Dijk, Leandro Bacuna, Tim Sparv is távozott, míg érkező oldalon Adorján Krisztián, Eric Botteghin és Giliano Wijnaldum neve érdemel említést. Összességében gyengült a csapat, ami a felkészülési mérkőzéseken is meglátszott. Tavaly a hetedik helyet szerezték meg a groningeniek, idén meglepetés lenne, ha ezt az eredményt meg tudnák ismételni.

Marco van Basten együttese, a Heerenveen tavaly nem teljesített rosszul, de sokkal több van a csapatban, mint a nyolcadik hely. Az együttestől távozott Filip Djuircsics és Jeffrey Gouweleeuw, míg érkező oldalon Mitchell Dijks és Magnus Wolff Eikrem nevét érdemes megjegyezni a megannyi fiatal tehetséges futballista mellett. A tesztmérkőzései közepesre sikeredtek van Bastenéknek, azonban úgy gondoljuk, hogy a holland bajnokság legfiatalabb brigádja még komoly meglepetéseket is okozhat a szezon során.

Az ADO Den Haag tevékenyen részt vett az átigazolási piacon, hiszen közel húsz-húsz nevet olvashatunk az érkező és a távozó oldalon is. Jerson Cabral személyében egy jó játékosra is szert tettek a sárga-zöldek, de hogy mégis mire lehet képes idén az ADO, az a szezon során derülhet csak ki. A felkészülési találkozók alkalmával a jobb csapatokkal szemben rendre alulmaradtak, míg a gyengébbeket verték. A hágaiaknak kiesési problémái nem lesznek, de vélhetően idén nem kerülnek be az első tízbe.

Az előző szezon legnagyobb negatív meglepetését az AZ Alkmaar szolgáltatta, a csapat csak a tizedik helyet tudta megszerezni, igaz, a Holland Kupát megnyerték Gertjan Verbeek tanítványai. Az átigazolási szezonban sokat gyengültek a piros-fehérek, hiszen a klub gólkirálya és esze távozott. Jozy Altidore és Adam Maher távozása nagy érvágás az alkmaariaknak. Érkező oldalon Nemanja Gudelj, Jeffrey Gouweleeuw és Jan Wuytenst érdemes kiemelni. A felkészülési mérkőzései viszonylag jól sikerültek a piros-fehéreknek, amit követően a Holland Szuperkupát elbukták az Ajaxszal szemben. Noha 2-0-ra is vezetett már az AZ mégsem sikerült nyernie.

A 2012-2013-as idényben az újonc szerepét betöltő Zwolle magabiztosan harcolta ki a bennmaradást. A nyáron igen aktívan részt vett az átigazolási piacon, aminek köszönhetően a kék-fehérek megszereztek több olyan játékost is, aki a gárda előrelépését segítheti. Ilyen például az alábbi trió: Guyon Fernandez, Kamohelo Mokotjo vagy Mateusz Klich. Távozói sokan voltak ugyan a zwolleieknek, azonban ezen játékosok nem tartoztak az alapcsapatba. Ezek után nem csoda, hogy nagyszerűre sikeredett a kék-fehérek felkészülése, ami után úgy érezzük, hogy a csapatnak minden esélye megvan rá, hogy az első tízbe bekerüljön.

A Heracles önmagához képest az előző idényben picit visszább esett, így nem volt meglepő, hogy a fekete-fehérek edzőt cseréltek a nyáron. A játékosmozgás viszont nem volt számottevő az almelóiaknál, aminek köszönhetően a gárda felkészülése nagyon jól sikerült. Véleményünk szerint a Heracles idén előrébb léphet a 12. helynél.

Babos Gábor kilenc év után visszatért a NAC Bredához

Úgy látszik a NAC Breda a magyarokban látja a jövőt, hiszen szerződtette Bodor Boldizsárt és Babos Gábort is. Mellettük még egy jó pár rutinos játékost igazolt a sárga-fekete csapat. A távozók közül Eric Botteghint és Nemanja Gudeljt, illetve Jens Jansét érdemes kiemelni. A csapat felkészülése felemásra sikeredett. Baboséknak még meg kell szokniuk egymást, más különben kőkemény bajnokság várhat rájuk.

Az RKC Waalwijk élére a korábbi magyar szövetségi kapitányt, Erwin Koemant nevezték ki, akinek az eddigi munkája értékelhetetlen, hiszen az RKC pocsék teljesítményt nyújtott a felkészülés során. Még egy amatőr csapatot sem tudtak legyőzni a waalwijkiek, sőt gólt sem tudtak neki rúgni. Igaz, ez betudható annak is, hogy Florian Jozefzoon mellett több meghatározó játékos is távozott a sárga-kékektől, míg érkező oldalon Dennis Rommedahlon és Romeo Castelenen kívül nem érkezett igazi erősítés. Az biztos, hogy a Waalwijk kerete nagyon gyenge, vagyis Koemantól már is nagy teljesítmény lenne, ha az RKC elkerülné az osztályozós helyeket…

A NEC Nijmegen tavaly várakozáson alul szerepelt, így nem volt meglepő, hogy a klub elöljárói edzőt cseréltek a nyáron, illetve egy jó pár játékosuktól megszabadultak. Távozott a együttestől például Babos Gábor vagy Melvin Platje, míg érkező oldalon fiatal tehetségek nevét olvashatjuk. A piros-zöld-feketék felkészülése felemásra sikeredett, ettől függetlenül úgy érezzük, hogy a 15. helynél előrébb végezhet a NEC.

A Roda tavaly csak osztályozón keresztül tudta kiharcolni a bennmaradást, így nem volt meglepő, hogy a csapat edzőt váltott. Az együttestől távozott Sanharib Malki illetve Abel Tamata, míg érkező oldalon - a számos fiatal mellett - Anouar Kali nevét lehet érdemes megjegyezni. Kevés tesztmérkőzésen léptek pályára a Roda játékosai, igaz ezeket megnyerték, azt azonban hozzá kell tennünk, hogy gyenge csapatokkal találkoztak a sárga-feketék. Véleményünk szerint a bajnokságban van legalább három olyan csapat, amelyik gyengébb lehet a Rodánál, vagyis ezúttal könnyebben harcolhatják ki a bennmaradást Kaliék.

A két újonc csapatnál meglepőt húztak a vezetők, hiszen mind a Cambuurnál, mind a Go Ahead Eaglesnél edzőváltás történt a nyáron. Az együtteseknél nagy volt a jövés-menés, amiből mindketten ugyanúgy jöttek ki. A másodosztály bajnokának, vagyis a Cambuurnak nem sikerült olyan jól a felkészülése, mint a Go Ahead Eaglesnek. Az újoncok messze a leggyengébb keretekkel vágnak neki az Eredivisie küzdelmeinek, így vélhetően tiszavirág életű lesz a gárdák első osztályú tagsága. Bár mivel csak egy csapat esik ki egyenesen a másodosztályban, így amelyik együttes megkaparintja az egyik osztályozós helyet, az végül lehet, hogy kiharcolja a bennmaradást…

Véleményünk szerint a bajnoki cím első számú várományosa az Ajax együttese, míg a dobogóra a PSV Eindhoven és a Feyenoord állhat fel. Az Alkmaar ebben a szezonban biztosan jobban teljesít majd, míg a Vitessetől, az Utrechtől és a Twentétől visszaesést várunk. A hátsó régióban vélhetően a két újonc és az RKC Waalwijk küzd meg azért, hogy elkerülje az egyenes ági kiesést.

Eredivisie
A Bet365szorzói a végső győztesre
Csapat Odds
Ajax 2.10
PSV Eindhoven 3.25
Feyenoord 5.50
Twente 17.00
AZ ALkmaar 21.00
Utrecht 26.00
Vitesse 26.00
Heerenveen 51.00
Groningen 101.00
Ado Den Haag 151.00
Heracles 251.00
Zwolle 251.00
NAC Breda 501.00
RKC Waalwijk 751.00
NEC Nijmegen 751.00
Cambuur 1001.00
Go Ahead Eagles 1001.00
Roda 1001.00
Eredivisie
A csapatok játékoskerete
Csapat Létszám Átlagéletkor Összérték
Ajax 26 23,4 105.850.000 €
PSV Eindhoven 24 23,0 76.050.000 €
Feyenoord 29 23,4 53.850.000 €
Twente 28 24,4 51.900.000 €
AZ Alkmaar 31 23,3 43.850.000 €
Vitesse 23 23,2 39.500.000 €
Heerenveen 30 22,8 22.750.000 €
Utrecht 30 23,2 21.700.000 €
Groningen 30 23,4 19.900.000 €
Heracles 25 23,5 12.850.000 €
Roda 23 24,8 12.800.000 €
ADO Den Haag 26 24,8 12.800.000 €
NEC Nijmegen 22 24,4 11.350.000 €
NAC Breda 25 26,4 10.775.000 €
Zwolle 30 23,8 9.690.000 €
RKC Waalwijk 25 25,0 6.250.000 €
Cambuur 23 24,6 4.375.000 €
Go Ahead Eagles 26 22,7 4.050.000 €
*Az adatok a Transfermarkt.de 2013. 07. 29-ei állapotát mutatják be.
Eredivisie
A Bet365 szorzói az első fordulóra
Párosítás 1 X 2
INFO Ajax-Roda 1.14 8.00 16.00
INFO Twente-RKC Waalwijk 1.40 4.50 8.00
INFO Heerenveen-AZ Alkmaar 2.62 3.50 2.50
INFO NEC Nijmegen-Groningen 2.25 3.40 3.10
INFO ADO Den Haag-PSV Eindhoven 6.50 4.60 1.44
INFO Cambuur-NAC Breda 2.20 3.50 3.10
INFO Utrecht-Go Ahead Eagles 1.57 4.10 5.50
INFO Vitesse-Heracles 1.60 4.20 5.00
INFO Zwolle-Feyenoord 4.00 3.75 1.83

Visszatekintő

 A következő táblázatok segítségével igyekszünk némi visszatekintést adni az Eredivisie tavalyi idényére. Ha további érdekességekre vagy kíváncsi, javasoljuk, hogy látogass el statisztikai aloldalunkra.

Eredivisie
A 2012/2013-as szezon alapszakaszának végeredménye
  Csapat M GY D V RG KG GK P P/M %/ÖP
1. Ajax 34 22 10 2 83 31 52 76 2,24 75%
2. PSV Eindhoven 34 22 3 9 103 43 60 69 2,03 68%
3. Feyenoord 34 21 6 7 64 38 26 69 2,03 68%
4. Vitesse 34 19 7 8 68 42 26 64 1,88 63%
5. Utrecht 34 19 6 9 55 41 14 63 1,85 62%
6. Twente 34 17 11 6 60 33 27 62 1,82 61%
7. Groningen 34 12 7 15 36 53 -17 43 1,26 42%
8. Heerenveen 34 11 9 14 50 63 -13 42 1,24 41%
9. ADO Den Haag 34 9 13 12 49 63 -14 40 1,18 39%
10. AZ Alkmaar 34 10 9 15 56 54 2 39 1,15 38%
11. PEC Zwolle 34 10 9 15 42 55 -13 39 1,15 38%
12. Heracles 34 9 11 14 58 71 -13 38 1,12 37%
13. NAC Breda 34 10 8 16 40 56 -16 38 1,12 37%
14. Waalwijk 34 9 10 15 39 48 -9 37 1,09 36%
15. NEC Nijmegen 34 10 7 17 44 66 -22 37 1,09 36%
16. Roda 34 7 12 15 51 69 -18 33 0,97 32%
17. Venlo 34 6 10 18 33 62 -29 28 0,82 27%
18. Willem II 34 5 8 21 33 76 -43 23 0,68 23%
Eredivisie
Tabella a hazai mérkőzések alapján
  Csapat M GY D V RG KG GK P P/M %/ÖP
1. Feyenoord 17 14 3 0 42 12 30 45 2,65 88%
2. PSV Eindhoven 17 14 0 3 58 17 41 42 2,47 82%
3. Ajax 17 11 5 1 40 10 30 38 2,24 75%
4. Utrecht 17 11 3 3 27 12 15 36 2,12 71%
5. Twente 17 10 4 3 33 17 16 34 2,00 67%
6. Vitesse 17 9 6 2 34 18 16 33 1,94 65%
7. Heerenveen 17 8 3 6 29 30 -1 27 1,59 53%
8. Roda 17 6 8 3 29 18 11 26 1,53 51%
9. Waalwijk 17 7 5 5 24 19 5 26 1,53 51%
10. Heracles 17 6 6 5 38 32 6 24 1,41 47%
11. NAC Breda 17 7 3 7 25 27 -2 24 1,41 47%
12. ADO Den Haag 17 6 6 5 25 28 -3 24 1,41 47%
13. Groningen 17 6 5 6 20 25 -5 23 1,35 45%
14. AZ Alkmaar 17 5 4 8 29 23 6 19 1,12 37%
15. PEC Zwolle 17 5 4 8 23 29 -6 19 1,12 37%
16. NEC Nijmegen 17 4 6 7 19 30 -11 18 1,06 35%
17. Willem II 17 5 3 9 23 35 -12 18 1,06 35%
18. Venlo 17 3 4 10 22 42 -20 13 0,76 25%
Eredivisie
Tabella az idegenbeli mérkőzések alapján
  Csapat M GY D V RG KG GK P P/M %/ÖP
1. Ajax 17 11 5 1 43 21 22 38 2,24 75%
2. Vitesse 17 10 1 6 34 24 10 31 1,82 61%
3. Twente 17 7 7 3 27 16 11 28 1,65 55%
4. PSV Eindhoven 17 8 3 6 45 26 19 27 1,59 53%
5. Utrecht 17 8 3 6 28 29 -1 27 1,59 53%
6. Feyenoord 17 7 3 7 22 26 -4 24 1,41 47%
7. AZ Alkmaar 17 5 5 7 27 31 -4 20 1,18 39%
8. PEC Zwolle 17 5 5 7 19 26 -7 20 1,18 39%
9. Groningen 17 6 2 9 16 28 -12 20 1,18 39%
10. NEC Nijmegen 17 6 1 10 25 36 -11 19 1,12 37%
11. ADO Den Haag 17 3 7 7 24 35 -11 16 0,94 31%
12. Venlo 17 3 6 8 11 20 -9 15 0,88 29%
13. Heerenveen 17 3 6 8 21 33 -12 15 0,88 29%
14. NAC Breda 17 3 5 9 15 29 -14 14 0,82 27%
15. Heracles 17 3 5 9 20 39 -19 14 0,82 27%
16. Waalwijk 17 2 5 10 15 29 -14 11 0,65 22%
17. Roda 17 1 4 12 22 51 -29 7 0,41 14%
18. Willem II 17 0 5 12 10 41 -31 5 0,29 10%

 

Eredivisie
A 2012/2013-as szezon legfontosabb statisztikái
Lejátszott mérkőzések 306
Hazai győzelmek 137
Döntetlenek 78
Vendég győzelmek 91
Összes gól 964
Gól / mérkőzés 3,15
Gól / otthon játszó csapat 1,76
Gól / idegenben játszó csapat 1,39
1.5 gól fölötti mérkőzések száma 259
2.5 gól fölötti mérkőzések száma 181
3.5 gól fölötti mérkőzések száma 117
Eredivisie
Pontos végeredmény statisztikák
Végeredmény Mérkőzések száma Előfordulás
1-1 39 13%
2-0 25 8%
2-1 22 7%
2-2 18 6%
1-0 18 6%
1-2 18 6%
0-1 15 5%
3-0 15 5%
0-2 14 5%
0-0 14 5%
3-1 12 4%
3-2 11 4%
1-3 11 4%
4-0 10 3%
0-3 9 3%
4-1 7 2%
2-4 6 2%
3-3 6 2%
0-4 4 1%
5-1 4 1%
2-3 4 1%
5-0 3 1%
1-6 3 1%
5-2 3 1%
1-4 2 1%
1-5 2 1%
6-0 2 1%
4-2 2 1%
Eredivisie
A 2012/2013-as alapszakasz gólstatisztikái
Csapat Mérkőzések Átlag gólszám over 0.5 over 1.5 over 2.5 over 3.5 over 4.5
PSV Eindhoven 34 4,29 97% 88% 68% 38% 26%
Heracles 34 3,79 94% 65% 50% 32% 24%
Roda 34 3,53 79% 65% 50% 32% 21%
Ajax 34 3,35 94% 56% 44% 29% 12%
Heerenveen 34 3,32 85% 62% 41% 18% 15%
ADO Den Haag 34 3,29 91% 59% 44% 18% 15%
Vitesse 34 3,24 85% 68% 38% 21% 9%
NEC Nijmegen 34 3,24 91% 59% 38% 24% 12%
AZ Alkmaar 34 3,24 88% 71% 44% 18% 9%
Willem II 34 3,21 82% 59% 47% 26% 9%
Feyenoord 34 3,00 82% 59% 32% 18% 9%
PEC Zwolle 34 2,85 88% 56% 26% 12% 6%
NAC Breda 34 2,82 82% 53% 24% 12% 6%
Utrecht 34 2,82 79% 56% 26% 12% 12%
Venlo 34 2,79 74% 50% 35% 21% 9%
Twente 34 2,74 74% 47% 29% 15% 9%
Groningen 34 2,62 79% 50% 21% 12% 3%
Waalwijk 34 2,56 76% 44% 29% 9% 3%

 

 

megosztom