Női kézilabda Eb

Végletekig nyújtott harcban törte meg a norvég uralmat Montenegró

A női kézilabda Európa-bajnokság döntője remek védőteljesítményt hozott mindkét oldalon, és a londoni olimpia döntőjében vereséget szenvedett Montenegró vissza tudott vágni, négy sorozatban megnyert kontinenstorna után Norvégia kikapott a fináléban.

Amennyire lazán vették a bronzmeccsen a magyarok és a szerbek a védekezést, annyira domináltak védőfalak és a kapusok a fináléban. A meccs első szakaszában a norvégok léptek el egy kicsit Alstad góljaival, de a több posztról is eredményes montenegróiak gyorsan visszajöttek a meccsbe, majd a vezetést is átvették. (9-7)

Az első negyedóra végén úgy tűnt, hogy hasonló hibába esik a délszláv csapat, mint szombaton az elődöntőben a magyar, de hiába lőttek egymás után négy gólt Heidi Lökéék, a félidő hajrája a kihívóké lett, a szünetben 12-11-re vezettek.

A fordulás előtt is remekeltek a kapusok, utána viszont Barjaktarovics kifejezetten a vezérévé vált a csapatának, több pozícióból is fontos helyzetekben hárított. A vezetést azonban így is csak a rendes játékidő utolsó pillanataiban szerezték meg, megtartani pedig nem tudták, mert az egész meccsen remekül lövő Alstad keze ezúttal sem remegett meg. (24-24)

A hosszabbításban szinte biztosnak tűnt, hogy Montenegró megnyeri a mérkőzést, hiszen a második öt perc elején 28-25-ös előnyben is voltak. Azonban ekkor Katarina Bulatovicsot a játékvezetők kiküldték két percre, mert szerintük akadályozta a norvégokat a középkezdés elvégzésében. A büntetés pedig döntőnek bizonyult abból a szempontból, hogy a skandinávok rendkívül hatékonyan kihasználták fölényüket, és a ráadás vége előtt nem sokkal újra egyenlítettek. (28-28)

Katarina Bulatovics ünnepli egy gólját a Norvégia-Montenegró női kézilabda Európa-bajnoki döntőben 2012-ben.

A második hosszabbításban viszont újra Montenegró ideje jött el. Norvégia ugyan vezetett 31-30-ra három és fél perccel a vége előtt, de nem sokkal később Lökét kiállították, Bulatovics hetesével előnybe került a londoni olimpia döntőjének vesztese, majd Miljanics labdaszerzése után növelni is tudta az előnyét. Ezzel el is dőlt a mérkőzés, Jovanka Radicsevics gólja már csak ráadás volt.

Ezzel Norvégia sorozatban négy Európa-bajnoki cím után elvesztette a 2012-es finálét, Montenegró pedig először nyerte meg a kontinenstornát. Ezzel mindössze a negyedik ország, amely Európa legjobbja tudott lenni, Norvégia, Dánia és Magyarország után kerül fel a déli ország neve a trófeára.

Női kézilabda Európa-bajnokság
Döntő
Norvégia-Montenegró 31-34 (11-12, 24-24, 28-28) - kétszeri hosszabbítás után
 
Korábban játszották:
bronzmérkőzés: Magyarország-Szerbia 41-38 (21-19, 33-33, 36-37) - hosszabbítás után