VB 2014

Ha legyőzzük Törökországot, 75 százalékban megszabadulunk tőlük - Piturca

Meghatározó napok várnak a román labdarúgó válogatottra a világbajnoki selejtezők D csoportjában, ahol hazánk is szerepel. Victor Piturca együttese előbb Törökországba látogat, majd jövő héten Hollandiát látja vendégül.

A román nemzeti tizenegy szerdán repült Isztambulba, ahol rendkívül nehéz mérkőzés vár keleti szomszédunkra, így a korábbi, Andorra, illetve Észtország elleni összecsapásokhoz képest Piturca változtatáson töri a fejét. A középpályát stabilizálandó, bekerülhet a csapatba az orosz Rosztov játékosa, a védekezésben jeleskedő Razvan Cocis. Így elsősorban három játékos lehet felelős a támadásokért: Ciprian Marica középen, Gabriel Torje és Adrian Mutu pedig a két szélen.

Az Ajaccio támadóját idén február óta először hívta be a válogatottba Piturca, s egyes hangok már most arról pusmognak, hogy egyből meg kellene kapnia a csapatkapitányi karszalagot, melyre játéktudása alapján mindenféleképpen rászolgál. Az utóbbi öt mérkőzésen Razvan Rat viselte azt, s Mutu becsületére legyen mondva, egyáltalán nem forszírozza annak megkaparintását. "Piturca dönti el ki legyen a csapatkapitány, egyáltalán nem probléma, ha nem én vagyok az"- nyilatkozta a napokban az éveken át Olaszországban légióskodó támadó. Az ügyben román lapok megkérdezték Cristian Chivut is, a válogatottól 2011-ben visszavonult védő elmondta, hogy Mutu annak idején kettejük barátsága miatt mondott le javára a karszalagról.

Románia Törökországban vendégszerepel világbajnoki selejtezőn

A törökországi mérkőzést óriási érdeklődés övezi Romániában, állítólag háromezer román szurkoló kel útra a csapat miatt. "Nem számítottunk arra, hogy ekkora lesz az igény a jegyek iránt, az Észtország és Andorra elleni győzelmek minden bizonnyal befolyásolták a közönséget" - nyilatkozta a belépők eladásáért felelős Florin Leonte.

"Ha legyőzzük Törökországot, 75 százalékban megszabadulunk tőlük a csoport második helyéért folytatott harcban" - felelte Piturca egy újságírói kérdésre, amely egy siker következményét firtatta. A románok száz százalékos mérleggel ugyanis jelenleg a D csoport élén állnak, s egy újabb győzelemmel hat pontos szakadék alakulna ki köztük és a törökök között. Piturca hozzátette, hogy a pokoli hangulat nem fogja befolyásolni játékosait. "Amikor a játékos felmegy a pályára semmit sem hall, kizárólag a mérkőzésre koncentrál" - mondta a kapitány.

Az elkövetkezendő selejtezőkkel kapcsolatban megszólalt a román labdarúgás történetének egyik legjobb játékosa, Gheorghe Hagi is. "Nem mondhatjuk azt, hogy egy pontot szeretnénk a két meccsen. Úgy kell fogalmazni, hogy legalább egyet, mert így már sokkal másabb. A törökök jó játékosokkal rendelkeznek, különösen elöl, de a védelemben hiányosságaik vannak, ezt figyelembe kell vennünk. Romániának mindig győzelemre kell játszania" - adta ki az ukázt Hagi, aki annak idején maga is megfordult Törökországban, 1996 és 2001 között a Galatasaray játékosa volt.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/europai-vb-selejtezo-d-csoport-2012-2013/1147870