Foci-vb 2018

Bajban az osztrákok és a románok - így állnak a csoportok

  • ivan

Bár még hat forduló hátra van a világbajnoki selejtezőből, néhány a továbbjutásra esélyesnek vélt csapat kellemetlen helyzetben van.

Négy forduló ment le idáig a világbajnoki selejtezősorozat európai részlegén, néhány a továbbjutásra esélyes válogatott pedig igen nehéz szituációban találta magát. Az A-csoportban az Eb-döntős franciák veretlenül vezetik a csoportot és jelenleg nehéz elképzelni, hogy ne a gallok nyerjék meg ezt a hatost. A második helyért Hollandia és a kedden Budapesten pályára lépő svédek lehetnek versenyben, de vasárnapi győzelmével Bulgária is életben tartotta esélyeit.

186537

A B-csoportban a "mi csoportunk", Svájc négy kör után négy győzelemmel vezeti a hatost, a 9 pontos Portugália és a hétpontos magyar válogatott előtt. Márciusban portugál-magyar meccsel folytatódik a selejtező, míg a helvétek otthon fogadják majd a letteket. Mivel utóbbi meccsen borítékolható a hazai, a mi meccsünkön a döntetlen igazából egyik félnek sem lenne megfelelő, aki pedig vereséget szenved, az alighanem kiszáll a buliból.

186541

A C-csoportban a címvédő Németország idáig ellenállhatatlannak bizonyult, a Nationalelf 4/4-el áll, a 16-0-s gólkülönbség pedig önmagért beszél. Joachim Löwék csoportgyőzelme 1.02-t fizet a netes irodákban, szóval gyakorlatilag tutinak vehetjük. A 2. helyre az Eb-résztvevő északírek pályáznak a legnagyobb eséllyel, ugyanakkor Azerbajdzsán, Csehország és Norvégia sem mondott még le a pótselejtezőről. 

186545

fifa.com

Az egyik legkiegyensúlyozottabb csoport jelenleg a D jelű. Ebben a hatosban szerepel három Eb-résztvevő gárda mellett Szerbia is. Négy forduló után Írország áll a legjobban, de a szerbek szorosan ott loholnak a nyakukban. Wales és Ausztria viszont egyaránt bajban van, előbbi hat, utóbbi mindössze négy pontot gyűjtött idáig, ráadásul a sógorok hétvégén kulcsfontosságú meccset buktak odahaza az írek ellen. Bár még 18 pontot lehet szerezni a kvalifikációban, Ausztria aligha ér már oda az első helyre, amelyre jelenleg 9-szeres pénzt fizetnek a netes bukik.

186549

Az E-csoportban Lengyelország egyelőre nagyon magabiztos, Lewandowski vezérletével a piros-fehérek 10 ponttal vezetik a csoportot. A lengyelek értékes győzelmet arattak pénteken Bukarestben, ha pedig tavasszal az első találkozón idegenben legyűrik Montenegrót is, nagy blamának kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy ne jussanak ki egyenes ágon Oroszországba. A pótselejtezőt érő 2. helyre Montenegró, Dánia és Románia pályázik eséllyel, bár keleti szomszédaink nagy hibát vétettek azzal, hogy két hazai meccsükön csak egy pontot szereztek. A román válogatott az Eb-re ugyan még kijutott, de ott pocsék teljesítménnyel rukkolt elő, a jelek szerint pedig nem is sikerült megújulniuk, így most egy garast sem tennénk rá, hogy ott lesznek a két év múlva esedékes vb-n.

186553

Az F-csoportban a lesajnált angolok egyelőre veretlenül menetelnek Oroszország felé, a háromoroszlánosok még gólt sem kaptak idáig. Hátra dőlni azonban nem tudnak, mert a szlovénok sem kaptak még ki, így szorosan ott vannak a második helyen. A továbbjutásért folytatott harcba még a szlovákok szólhatnak bele, bár északi szomszédaink mind a két riválistól kikaptak már, ez pedig komoly lépéshátrányt jelent.

186557

A G-csoportban igen érdekes a helyzet, ugyanis a spanyolok és az olasz sem botlottak idáig, míg Izrael a surranópályán szép csendben szállítja a győzelmeket. Jelenleg nehéz megmondani, ki mehet egyenes ágon a vb-re, vélhetően a Spanyolország - Olaszország rangadón dőlhet el a csoportelsőség kérdése. Az Eb-n a csoportból továbbjutó albánok aligha szólnak majd bele a nagymenők dolgába, bár egy-két kellemetlen pillanatot okozhat azért - elsősorban pályaválasztóként.

186561

A H-csoportban is háromszereplőssé vált már most a történet, a belgák egyelőre hibátlan teljesítménnyel és 21 rúgott góllal (!) vezetnek, de a görögök és a bosnyákok is partiban vannak még. Tavasszal belga-görög párharcot rendeznek, ha Belgium hozni tudja a papírformát, akkor viszont gyakorlatilag fél távnál győztest lehet hirdetni ebben a hatosban.

186565

Izgalmasnak néz ki az I jelű szextett is. Ebben a csoportban szerepelnek a horvátok, az ukránok, az izlandiak és a törökök is. Négy kör után a 10 pontos Horvátország vezeti a csoportot, a nyolc pontos Ukrajna és a hétpontos Izland előtt. A törökök sorsolása elég nehéz volt idáig, hiszen a négy meccsből három rangadó volt, Izlandtól kikaptak, a horvátokkal és az ukránokkal viszont remiztek, így a következő körökben a könnyebb ellenfelek következnek. A csoportelsőségre a horvát csapat tűnik a legnagyobb favoritnak (@1.83), de hogy a pótselejtezős 2. pozícióra ki érhet oda, azt perpillanat lehetetlen megjósolni. 

186569
A 2. helyezettek rangsora
1. Olaszország 4 3 1 0 11:4 10
2. Görögország 4 3 1 0 9:2 10
3. Portugália 4 3 0 1 16:3 9
4. Szerbia 4 2 2 0 9:5 8
5. Ukrajna 4 2 2 0 7:3 8
6. Szlovénia 4 2 2 0 4:2 8
7. Észak-Írország 4 2 1 1 8:2 7
8. Montenegro 4 2 1 1 9:4 7
9. Hollandia 4 2 1 1 8:4 7