Paralimpia 2012

Tolókocsiban győzött az egykori Forma-1-es pilóta

  • VNA

Élete első paralimpiai versenyén rögtön győzött az olaszok egykori kiváló autóversenyzője, Alex Zanardi.

A londoni paralimpia szerdai napjának egyik hőse az egykori Formula-1-es versenyző, Alex Zanardi volt. A kerekes székesek időfutama során 24 perc 50,22 másodperces időeredményével nyerte meg ugyanis a h4-es kategória versenyét, így 11 évvel horrorisztikus balesete után paralimpiai bajnok lett. A németországi Lausitzringen egy ChampCar verseny során mindkét lábát elveszítő autóversenyző mindössze 40 évesen kezdett el parasportokkal foglalkozni, az utóbbi években viszont a szakág legjobbjai közé emelkedett.

Alex zanardi a célbaérkezés után diadalittasan emelte a magasba sportszerét - Fotó: telegraph.co.uk

Az olasz versenyző a 2001-es szörnyű baleset után vérének 80%-át elveszítette és a mentőhelikopterben többször is újra kellett éleszteni. A rendkívüli akaraterővel megáldott sportember azóta is népszerű a motorsportok világában, hiszen lábainak elvesztése után speciális protéziseket használva is versenyautóba ült, sőt 2006-ban még egy Formula-1-es autót is kipróbálhatott. Zanardi Londonban a paralimpián is megmutatta kivételes képességeit, ahol talán az is segítette őt, hogy versenyét a Brands Hatch-ben található autópálya aszfaltján rendezték meg.

Az olasz versenyző sikere nem számít azért hatalmas meglepetésnek, lévén 2011-ben megnyerte a New York maratoni kerekesszékes versenyét. Zanardi két számban is rajthoz áll még a paralimpián, hiszen pénteken a mezőnyverseny vár rá, majd vasárnap a váltó versenyben is rajthoz áll.