Paralimpia

Változó sérültségi kategóriák - Pistoriust megint áthelyezték

A következő paralimpián már nem futhatnak egymás ellen, egyazon kategóriában az egy illetve mindkét lábukon amputált atléták.

A tavalyi londoni paralimpia egyik legérdekesebb döntőjét a férfiak T43/T44-es kategóriájában rendezett 100 méteres síkfutás fináléja hozta. Már jóval a finálé előtt megkezdődött ugyanis (az ép sportolók versenyéhez hasonlóan) a szópárbaj az esélyesek között, így a dél-afrikai Oscar Pistorius és a brit Jonnie Peacock is gyakran idézett volt abban az időszakban. A két versenyző a döntő előtt komoly verbális csatát vívott egymással, a verseny felvezetőjében viszont gyakran kritizálták szakértők az összevont kategória besorolást is. Londonban ugyanis a mindkét lábukon amputáltak (T43) és az egyik lábukon amputáltak (T44) egyazon versenyre kaptak besorolást, ami a jelenlegi végtag protézisek fejlettségét figyelembe véve nem biztos, hogy igazságos rendszer.

A londoni 100 méteres döntő volt az egyik legnézettebb a paralimpián - Fotó: insidethegames.biz

Az ilymódon előtérbe került kérdéskörre gyorsan reagált is a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) vezetése, amely a Frankfurtban rendezett sportolói tanácskozás után eldöntötte, hogy a 2016-os riói paralimpián a T43-as és a T44-es kategória versenyeit már külön-külön rendezik meg. Ez a határozat egyelőre a férfiakra vonatkozik, a női atléták hasonló szétválasztása (a kisebb sportolói létszám miatt) egyelőre még nem volt terítéken.

A londoni döntőt végül 80.000 néző biztatása mellett 10,90-el, új paralimpiai rekorddal Peacock nyerte meg, az épek versenyén (az olimpián) is induló Pistorius pedig végül csak negyedik lett. A 19 éves brit atléta ezzel a sikerrel egycsapásra a világ egyik legismertebb paralimpiai futója lett, igaz Peacock nem örül felhőtlenül a mostani döntésnek, mert így legközelebb már nem mérheti össze tudását Pistoriusszal. "Azt szeretném, ha a két kategória futói továbbra is együtt indulhatnának. Ha felosztjuk a két kategóriát, akkor nem lesz olyan kemény a verseny" - nyilatkozta rendkívül sportszerűen egy brit honlapnak a közelmúltban Peacock.

Az IPC arról is döntött a mostani tanácskozás után, hogy az atlétikai számok vonatkozásában ugyan megmarad a 170 éremosztó versenyszám a paralimpián, ugyanakkor a (kevésbé frekventált - magyarul kevesebb indulót felvonultató) ügyességi számokban csökkentik majd a kategóriákat annak érdekében, hogy a futószámokban még tágabb lehessen a kategóriák értelmezése és paralimpiai beosztása. A végleges riói atlétikai versenyprogramot a júliusban Lyonban sorra kerülő világbajnokságon véglegesítik majd az atléták számára.