Férfi kézilabda-vb

A nehezebb utat választottuk, de a becsületesség megéri - Mocsai Lajos

A magyar férfi kézilabda-válogatott könnyedén legyőzte Algériát a spanyolországi világbajnokság csoportkörének utolsó mérkőzésén. Mocsai Lajos szövetségi kapitány a Sport Tv műsorában értékelte a mérkőzést és a következő ellenfelet, Lengyelországot.

"Ezzel a győzelemmel a lengyel válogatottat kaptuk meg, ami valószínű volt" - tért rögtön a nyolcaddöntőre a szakember. "A lengyelek erősek, visszanyúltak a vb-ezüstérmes csapatukhoz. Játszottunk velük a felkészülés alatt, akkor szerencsével értünk el döntetlent. Ebben a csoportban az első két meccs után már reálisan megszereztük a továbbjutás lehetőségét. Ez a mérkőzés arra szolgált, hogy a csapat becsületesen, tisztességes játékkal játszhasson egy mérkőzést, ami az ellenfélnek fontosabb volt. Ezzel a nehezebb ágra kerültünk, hiszen a lengyelek után a dán oldal jöhet, de úgy gondolom, hogy hosszú távon a tisztesség és a becsületesség megéri. Ennek a rendszernek az a hibája, hogy ahogy a horvátok és a spanyolok mérkőzésén láttuk, az utolsó fordulókban lehet variálni. A horvátok el akarták kerülni a franciákat, mégis megkapták őket. Mi a tisztességes utat választottuk, ezáltal a nehezebb utat, de ez így van jól. Ezt a csatát megnyertük, hogy a háborút is sikerül-e azt még nem tudom."

Mocsai Lajos a Magyarország-Algéria férfi kézilabda mérkőzésen a spanyolországi világbajnokságon 2013-ban.

Ami az Algéria elleni győzelmet illeti, Mocsai Lajos azt emelte ki, hogy a könnyed győzelemből mindenki kivehette a részét: "Egy félidőnél többet ma senki nem kézilabdázott, ami jó. Holnap utazunk, holnapután sorsdöntő mérkőzés következik. Császár Gábor betegsége sajnos nem javult, hanem rosszabbodott, de szép reményünk, hogy holnaputánra össze tudjuk őt rakni. Lékai Máté ma sokat játszott, mivel neki így nincs alternatívája. Nagy László egy félidőnyit játszott, mindenki kapott lehetőséget."

Végül a szövetségi kapitány arra is kitért, hogy nem örült azoknak a spekulációknak amelyek szerint egy mai vereséggel könnyebb ágra kerülhetett volna a magyar válogatott: "Remélem, hogy azok a dolgok, amik az újságokban megjelentek, hogy ezt a mérkőzést bárki manipulálná, egyszer, s mindenkorra befejeződnek. Elmondanám itt a nyilvánosság előtt, hogy sportpolitikailag milyen eredmény szülessen, az a kézilabda szereplőinek felelőssége. Mi edzők, vezetők aszerint hozzuk a döntéseinket, hogy a magyar válogatott minél messzebb juthasson. Ahogy ez nálam lenni szokott, a becsületességet választottuk, de még egyszer mondom, a nehezebb utat választottuk."

A következő ellenfél tehát Lengyelország lesz, a hétfőn 19 órakor vagy 21:15-kor kezdődő nyolcaddöntőről is élő szöveges közvetítést olvashattok a hatharom.com-n!