Oscar-gála

Ez a 13-as odds megérhet némi szotyipénzt az Oscar-gálán

Nem a legizgalmasabb Oscar-gála elé nézünk, de azért egy-egy kategóriában borulhat a papírforma.

Magyar idő szerint március 11-én, hétfőn hajnali 2 órától rendezik a 96. Oscar-gálát, amelyen a 2023-as év legjobb filmjeit és filmeseit díjazzák, hagyományosan Hollywoodban, a Dolby Színházban. 

A filmes szaksajtó szerint nem feltétlenül a legizgalmasabb Oscar-gála elé nézünk és hasonlóan vélekedhetünk, ha a fogadóirodák szorzóira pillantunk, hiszen a legfőbb kategóriákban gyakorlatilag elég biztos befutókat találunk. 

Kezdjük a sort természetesen a legjobb film kategóriájával. Sokáig úgy tűnt, hogy egy Oppenheimer - Barbie csatát láthatunk, de a két alkotás mostanra igencsak eltávolodott egymástól. Utóbbi győzelme most már óriási csoda lenne, mint ahogyan előbbi elvérése is, hiszen

Chris Nolan filmje besöpörte a díjátadó szezon legfontosabb szobrait, innentől pedig nincs nagyon kérdés az Oscar-befutóját illetően.

A legjobb film és legjobb rendező általában kéz a kézben jár, így Nolan nyolc jelölés után végre begyűjtheti első Oscar-díját.

Az Oppenheimer díjat nyerhet a legjobb férfi főszereplő (Cillian Murphy) és legjobb férfi mellékszereplő kategóriákban (Robert Downey Jr.) is. Mindketten megnyerték az amerikai színész céh, a SAG-díját, ez pedig az egyik legmegbízhatóbb előrejelző az Oscart illetően. Éppen ezért nem annyira nyitott a legjobb női főszereplő kategóriája sem, ahol az első indián jelölt, Lily Gladstone lehet a befutó Emma Stone kárára. 

Előzetesen tehát úgy tűnik, hogy a főbb kategóriákban nem érdemes meglepetésre vadászni, de azért akadnak még izgalmas kategóriák. Ilyen például a legjobb eredeti forgatókönyv, amelyben az Egy zuhanás anatómiája a favorit, de több kisebb díjátadón is szerették Celine Song alkotását, az Előző életek című filmet. A Past Lives 13-as szorzója megérhet némi szotyipénzt, itt ugyanis talán borulhat a papírforma. A legjobb adaptált forgatókönyv is egy izgalmas kategória, amelyben ott az Oppenheimer az esélyesek között, de a nagyobb díjátadókon az Amerikai irodalom című filmet díjazták és mivel ez egy íróról szól, így pont passzolna is hozzá ez a díj. 

Magyar szempontból a legjobb látványtervezés az egyik legizgalmasabb kategória, amelyben a Szegény párák berendezőjeként Mihalek Zsuzsa is a jelöltek között van. 

Ez az alkotás már elnyerte a két legfontosabb amerikai látványtervező szervezet díját, így kissé meglepő, hogy 1.50-es szorzón fogadhatunk az Oscar-sikerére. 

A Szegény párák erős jelölt a legjobb haj és smink kategóriában is, miután Willem Dafoe egy elképesztő sebhelyes arcot "kapott". Ez a film ebben a kategóriában elnyerte a BAFTA-dját, szóval 2.10-ért ugyancsak egy elgondolkodtató fogadás. 

{"headTitle":"Oscar-gála 96 - Tippek","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"2024-03-11 02:00","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Legjobb női főszereplő: Lily Gladstone","odds":"1.47","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"},{"eventTitle":"Legjobb adaptált forgatókönyv: American Fiction","odds":"1.42","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"},{"eventTitle":"Legjobb eredeti forgatókönyv: Past Lives","odds":"13.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"},{"eventTitle":"Legjobb haj és smink: Poor Things","odds":"2.10","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"},{"eventTitle":"Legjobb látványtervezés: Poor Things","odds":"1.50","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"},{"eventTitle":"Legjobb vizuális effektek: Godzilla Minus One","odds":"1.63","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"tippmixpro"}]}