Sportfogadás Suli

Ez az a piac, ahol könnyű megverni a bukikat? - így fogadj sárga és piros lapokra!

  • varin

Rengeteg fogadási lehetőséget és elszúrt határokat, oddsokat ígérnek a lapok.

A sportfogadó piac állandó fejlődésével együtt járnak a bővülő fogadási lehetőségek is, így mára már teljesen megszokottá vált például a szögletek vagy a lapok számára pénzt tenni. A bukik különböző határokat állapítanak meg a meccsek előtt és közben is, így számtalan opció közül választhatunk, ha a speciális lehetőségek szerelmesei vagyunk. Ebben a cikkben foglalkozzunk egy kicsit a sárga és piros lapokkal. Hogyan is érdemes fogadni rájuk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe és mit kell tudni erről a piacról?

Milyen típusú fogadások léteznek?

Ami a fogadási lehetőségeket illeti, a bukik többségénél széles skálából választhatunk, íme ezek:

  • Lapok száma összesen
  • Lapok száma csapatonként
  • Lapok megoszlása hendivel
  • Lapok megoszlása háromesélyben
  • Melyik csapat kapja a több lapot
  • Mikor lesz az első lap
  • Lesz-e lap az 1. vagy az 1-10. percben
  • Kap-e sárga vagy piros lapot adott játékos
  • Melyik játékos kap először lapot

A fenti fogadási típusokat pedig akár más piacokkal is kombinálhatjuk az egyre jobban elterjedő Bet Buildernek, vagyis fogadáskészítőnek köszönhetően, melyről itt olvashatsz bővebben.

Fotó: BBC

Melyik fogadóirodáknál fogadhatsz a lapokra?

A fenti típusok nagy része mindegyik partnerirodánknál elérhető, de a legbőségesebb kínálat a Tippmixprónál található. A játékos speciális tippeknél érdemes kielemezni a Vegas szorzóit is, ugyanis ott gyakran magasabbak az oddsok.
 

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe a lapokra való fogadásnál?

Rengeteg befolyásoló tényező lehet, amelyek segítenek eldönteni, hogy melyik oddsban van érték. Én azt szoktam javasolni, amit gyakorlatilag minden fogadási típusnál: először elemezd ki a mérkőzést, vizsgáld meg a szerinted fontos tényezőket, járd körül a statisztikákat, majd pedig állapíts meg magadban egy határt és egy oddsot. Ha elvégezted a munkát, akkor a legtöbb esetben a te elképzelésed találkozni fog a bukmékerével, ám ha bármelyik irányba is eltérést tapasztalsz, akkor ott már value-t lehet szimatolni. Most pedig arról, hogy szerintem mik ezek a fontos tényezők.

Nem árt tudni: a fogadóirodák többségénél a sárga lap 1, az azonnali piros 2, míg a két sárgás piros lap összesen 3 pontot ér. Egy játékos maximum 3 lapot szerezhet, míg a cserepadon lévő játékosok, az edzők és a lefújás utáni lapok nem számítanak.

Nem meglepő módon a főszereplő az egyik legfontosabb, vagyis a bíró. A játékvezetők statisztikája nagyban befolyásolja a lapok határát, hiszen még ligán belül is nagyon eltérő sípmesterek vannak, nemhogy a ligák között. Nem kell meglepődnünk például azon, ha egy szelíd német játékvezető meccsén +/-2,5 a határ, de az se lepjen meg, ha egy spanyol városi derbin mondjuk +/-7,5. A sípmesterek számai tehát nagyon fontosak lehetnek, az átlagukból azért képet kapunk arra, hogy milyen meccsre számíthatunk. Amire én szoktam figyelni, azok a szériák. Ha egy alapvetően agresszív spori túlságosan nagy szériában van, zsinórban adja a 7-8 lapokat, akkor előbb-utóbb ennek vége szakad. A sok piros lap nem vet feltétlenül jó fényt az adott bajnokságra, így gondolataim szerint a ligában próbálják visszafogni a hosszútávon ennyire renitens bírókat. Mindazonáltal a statisztikákra itt megéri alapozni, hiszen hosszútávon kijön a bíró attitűdje.

Varin statisztikái 2019-ben a bet builderes, lapos fogadásokkal
Tippek száma Profit ROI
383 +405 +29.7%

A másik fontos tényező a csapatok stílusa. Vannak tendenciózusan kemény és szelíd csapatok. Ha például Olaszországra gondolunk, akkor a déli gárdák, mint a Cagliari, a Lecce vagy a szicíliai csapatok elég kemény futballt játszanak, míg a nagyok többsége az erőfölényből adódóan többet támad, kevesebbet védekezik, így nincsenek annyira rászorulva a taktikai szabálytalanságokra - gondoljunk csak egy igen offenzív futballt játszó Dortmundra, amely meccsenként kevesebb, mint 1 sárgát kap.

Számíthat esetleg a korábbi meccsek stílusa, ami különösen akkor lehet fontos, ha például az elmúlt években rendre kemény meccseket játszottak a csapatok. Ha a játékoskeret sem cserélődött ki szignifikánsan, akkor számíthatunk rá, hogy a futballisták élnek a bosszú módszerével és mondjuk ugyanúgy csontzenét hallhatunk, mint az előző meccseiken.

Szeretnéd megtanulni a sportfogadás alapjait és kiigazodni a bukmékerek világában?
Kövesd Sportfogadás Suli-cikkeinket, olvasd el tanácsainkat, elemzéseinket és válj te is nyerő sportfogadóvá!

Megint csak fontos tényező lehet a motiváció, amely több szegmensből is áll. Egyrészt legyünk tisztában vele, hogy adott meccs kinek fontos, kinek tét nélküli, melyik csapat miért küzd. Amelyik félnek nincs tétje, annak felesleges indokolatlan lapokkal veszélybe sodornia magát, netán eltiltatni a kulcsjátékosokat, míg ha a csapat számára fontos a 90 perc, akkor több, kapott gólt elkerülő faultra számíthatunk.

A motivációval szorosan összefüggésbe lehet hozni az edzők személyét. Egyrészt vannak kemény futballt preferáló edzők és vannak kevésbé harcias szakvezetők. Mindemellett ha mondjuk egy új edzőt neveznek ki a csapathoz, érthető módon bizonyítani akarnak a játékosok, de ugyanez igaz arra, hogy veszélyben van egy olyan tréner, akit kedvelnek a futballistái. Ezek persze olyan információk, amelyeket nagyon nehéz begyűjteni, de ha sikerül, helyzeti előnybe juttathat minket az irodákkal szemben.

Speciális ötletek, tanácsok

Vannak olyan szituációk, amikor nem különösebben kell figyelembe venni, hogy adott játékos mennyire hajlamos lapot beszedni vagy mondjuk a játékvezető hozzáállása milyen. Ilyen példának okáért a kapusok általi időhúzás. A hálóőrökre rendszerint magasabb 10-20 közötti szorzó a jellemző, amelyet nagyon erőteljesen befolyásolhat élőben az eredmények alakulása. Ha például egy kiscsapat jó eredményre áll a nagycsapat ellen, a kapus szorzója rendszerint beszakad tíz alá, különösen akkor, ha már korábban figyelmeztette őt a játékvezető szóban. Ehhez viszont pontosan tudni kell adott csapat motivációját, a mérkőzés fontosságát és azt, hogy mondjuk nem veszélyeztetett-e eltiltásra a kapus.

Az utolsó tagmondhathoz kapcsolódik a másik ötlet, ez pedig a szándékos lapok intézménye. Az elmúlt években többször is igen komoly balhé volt a szándékosan beszedett sárgákból, amelyek elsősorban a nemzetköz kupatalálkozókat érintették. Ha például a játékos az adott meccs odavágója előtt beszedte az utolsó, eltiltást megelőző figyelmeztetését, az első 90 perc pedig el is döntötte a párharcot, akkor alapozhatunk arra, hogy a végén egy szándékos szabálytalansággal eltiltatja magát a már eldőlt második meccsről, megelőzve ezzel azt, hogy esetleg később kapja meg a végzetes figyelmeztetést.

A szándékos sárgák nem csak a kupameccseken, de akár a bajnokságban is jellemzőek lehetnek. Nemrég írtam bővebben a Premier League szándékos sárgáiról, amely végül 2019-ben is profitot hajtott fel a Logibet előfizetőinek, ez viszont főként Angliában jellemző, hiszen ott van feszített decemberi tempó, amelynél előfordulhat, hogy egyik-másik játékos inkább a családdal töltené a 26-át, sem mint a társakkal.

Ha direkt szabálytalanságok és előre betervezett eltiltások, akkor vegyük számításba a rangadókat is. Példának okáért, ha egy Real Madid-játékos egy sárgára van az eltiltástól, két forduló múlva pedig El Clásico, de a következő héten "csak" egy Alavés érkezik hozzájuk, akkor bölcsen teszi, ha az aktuális meccsen gyűjti be az ötödik figyelmeztetést. Ezzel lenullázza a lapjait, és ugyan kiüli a következő meccset, de a fontosabb találkozóra már bevethető lesz. Ennek okán hasznos lehet, ha valaki előre figyeli a naptárat, a következő meccseket és már korán elkezdi tervezgetni, hogy kit is lesz érdemes sárgáztatni.

Hol kaphatok tippeket profiktól?

A Logibeten több tippmester, köztük én is sokat foglalkozom a lapokkal. Ez komoly utánajárást, munkát igényel, ám a befektetés többnyire meghozza a gyümölcsét, mint az a fenti táblázatban is látható.

Remélem, sikerült némi segítséget nyújtani a bírók zsebeinek világában, ha pedig úgy gondolod, hogy a tippmesterekre bízod az elemzést, a Logibeten bármikor előfizethetsz, az előfizetés áráért pedig akármennyi tippmesterre feliratkozhatsz.