Darts

Phil Taylor még egyszer utoljára megmutatja?

Szombaton rajtol a World Matchplay, a nyár legnagyszabásúbb és presztízsű dartseseménye, melyet immáron 24. alkalommal rendeznek meg a blackpooli Winter Gardensben. Phil Taylor 15-szörös bajnokként vág neki a tornának, de a fogadóirodák nem sok esélyt adnak a győzelmére, ellentétben a kétszeres címvédő Michael van Gerwennel, akinek a sikerével még a pénzünk dupláját sem nyerhetjük vissza.

Két jó hírünk is van a darts szerelmeseinek: először is, a márciusi UK Open után ismét major torna terítéken, másodszor pedig mindezt a kényelmes fotelünkből tekinthetjük meg, köszönhetően a Sport Televíziónak. A World Matchplay a világbajnokság mellett az egyik legnagyobb múltú torna, a nyár legfontosabb eseménye a játékosok számára. Az impozáns trófea mellett idén a rekordnak számító 115 ezer angol fontért megy a harc, összességében pedig félmillió font kerül kiosztásra, aminél csak a vb fizet jobban.

Mire lesz képes Phil Taylor?

Ugyan nem az angol legenda a torna első számú favoritja, ám esélylatolgatásunkat illik Taylor nevével kezdeni, hiszen utolsó fellépésére készül a Winters Gardenben, ami pályafutása legsikeresebb helyszíne. Elképesztő, 15 alkalommal diadalmaskodott ezen a tornán, ennyiszer még a PDC-világbajnokságot sem tudta megnyerni. Gyakorlatilag félig-meddig haza jár Blackpoolba, ugyanis van egy nyaralója ebben a pofás tengerparti városban, ez pedig nagy segítség számára, többször elmondta, hogy kényelmesebb így eltölteni egy tornát, mint hotelben megszállni. 

Nagyon szeretnék győzni a World Matchplayen, ami mindig is a kedvenc tornám volt.

Taylor nemrégiben egy kisebb betegséggel küszködött, ami miatt lemondta a Las Vegas-i szereplést, azonban inkább csak elővigyázatosság volt ennek az oka, nem szeretett volna rizikózni.

A legnagyobb kérdés talán, hogy mennyire tud kiegyensúlyozott maradni, azt ugyanis láthattuk a Premier League alatt, hogy egy-egy mérkőzésen képes volt előhúzni valamit a régiből, sok esetben azonban tudása alatt teljesített. Tavaly sem érkezett bombaformában Blackpoolba, ám szinte végig 100 feletti átlagot hozva menetelt a döntőig. Most sokkal nehezebb dolga lesz valami nagyot alkotni, hiszen csak a nyolcadik kiemelt, így már a negyeddöntőben összefuthat a világelsővel, sőt előtte ősi riválisa, Raymond van Barneveld is az útjába kerülhet. 

Lehet-e fogást találni Michael van Gerwenen?

A holland klasszis tavaly elképesztő mennyiségben gyűjtötte a trófeákat, amit a második világbajnoki címével koronázott meg. Hiába "lakott jól" az előző idényben, idén sem vett vissza a tempóból és mellette nem sok babér terem a többieknek. Döbbenetes fölénnyel vezeti a világranglistát, több, mint 1 millió font az előnye. Volt tehát miből hódolnia a másik szerelmének, a pókernek, ha már ugyanis Vegasban járt, akkor kipróbálta magát az asztaloknál. Amerikába egyébként a US Darts Masters miatt utazott, amelyet természetesen pazar játékkal húzott be.

Van Gerwennek is szép emlékei vannak Blackpoolról, hiszen az elmúlt két kiírásban senki nem talált rajta fogást, 2012-ből pedig egy 9 nyilasa is kötődik az ikonikus Winter Gardenshez.

Nem kérdés, hogy Mighty Mike a torna legnagyobb favoritja, ha pedig hozza a szokásos ellenállhatatlan játékát, akkor nehéz elképzelni, hogy ne ő legyen 2017 World Matchplay bajnoka. Ugyanakkor érdekessé teszi a tornát, hogy már a nyolc között találkozhat Taylorral vagy Barney-val, a két nagy öreget pedig soha nem lehet leírni. 

Lesz végre skót a döntőben?

A torna 23 éve íródó történetében még egyszer sem fordult elő, hogy skót játékos fináléba jutott volna. Ez a sorozat idén megszakadhat, hiszen a második kiemelt Gary Anderson és a harmadik helyen rangsorolt Peter Wright egyaránt az alsó ágra került. Előbbi 2014-ben és 2016-ban elődöntőzött, míg utóbbi 2015-ben. 

Wright felkészülése felemásra sikerült, Bécsben hatalmasat betlizett és korán búcsúzott, néhány nappal később viszont a European Darts Openen sikerült kiköszörülnie a csorbát egy tornagyőzelemmel. Sanghajból és Las Vegasból azonban ismét csalódottan kellett hazarepülnie, mindkét tornán a második meccs jelentette számára a végállomást. A sorsolása baráti, így lesz ideje felvenni a ritmust Blackpoolban.

Anderson ugyancsak tiszteletét tette a World Series állomásokon, ám neki sem jött ki a lépés. Kínából egy kínos 1-8-as vereséggel távozott, míg Amerikában ugyan elődöntőzött, de Daryl Gurney verte. Az északír fenegyerekkel most is összefuthat a második kanyarban, ami semmiféleképp sem ígérkezik sétagaloppnak a kétszeres világbajnok skót számára. 

Ki lehet a meglepetésember?

Éppenséggel Gurney sem rossz tipp, bár egy major torna más kávéház, mint egy World Series-verseny, de azért tudjuk jól, hogy az északír piszkosul képes tolni a tömeget, így ha elkapja a gépszíj, könnyen borsot törhet a legnagyobb ászok orra alá. 

De még nála is veszélyesebb a hatodik kiemelt James Wade, aki igazi World Matchplay-specialistának számít. Már 2006-ban döntőt játszott ezen a tornán, 2007-ben pedig meg is nyerte. Ezt azóta nem sikerült megismételnie, viszont négyszer is döntőbe jutott, összességében pedig hatszor. Az idei szezonja ugyan briliánsnak finoman szólva sem nevezhető, de ha valamikor, akkor most érdemes lesz odafigyelni rá. 

Dave Chisnall sem rossz tipp a meglepetésemberre, az elmúlt négy esztendőben a negyeddöntőnél lejjebb nem adta Blackpoolban. Idén ezt akár túl is szárnyalhatja, hiszen annak az Adrian Lewisnak a negyedében van, aki idén egyrészről nincs élete formájában, másrészről július elején egy műtéten esett át.

Az elmúlt hónapokban egészségügyi problémák miatt több tornát is kihagytam. Megtörtént a műtét, ami jól ment. Bonyolult időszak volt ez számomra, megkönnyebbültem, hogy vége. Most már végre fájdalommentesen játszhatok, így várakozással tekintek az év hátralévő tornáira. 

- írta Twitter-oldalán Lewis, aki 2013-ban döntőt játszott a World Matchplayen. 

A formája ettől függetlenül nagy kérdőjel az angolnak, így érdemes óvatosan bánni vele, főleg a torna elején. 

A mezőnyben ott lesz még a kiemeltek között Kim Huybrechts, Mensur Suljovic, Ian White, Jelle Klaasen és Simon Whitlock is. Pokoli erős a nem kiemeltek sora is, Taylor például az elmúlt években igen komoly fejlődésen átment Gervyn Price-szal találkozik az első körben. De a walesi mellett Joe Cullenre, Cristo Reyesre, Alan Norrisra és Kyle Andersonra is érdemes lesz odafigyelni. 

Ami az oddsokat illeti, Van Gerwen a toronymagas favorit 1.70-nel, Taylor győzelmére pedig soha nem látott magas oddsot adnak (21.00). Az érték nyilván a két skótban van, akik csak a döntőben találkozhatnak a holland ásszal.

Az már szinte eldöntött tény, hogy ez lesz Phil utolsó World Matchplay-e, de, hogy lesz-e egy utolsó nagy hajrája Blackpoolban, amit szinte hazai pályának érezhet, az jó kérdés. Michael van Gerwen is készül a saját mesterhármasára a Winter Gardensben, de a figyelem most Tayloron lesz.

- mondta az egyik külföldi fogadóiroda szóvivője. 

Ki nyeri a World Matchplayt 2017-ben?
   
Michael van Gerwen 1.70
Gary Anderson 5.25
Peter Wright 6.75
Phil Taylor 21.00
Dave Chisnall 28.00
Adrian Lewis 35.00